Κινέζος πρόεδρος: Δεν ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την πρεσβεία μας στο Βελιγράδι
07/05/2024Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που περιοδεύει σε περιορισμένο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών και βρίσκεται στη Σερβία, έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα, ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ «τον φονικό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ».
Αυτό, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι ενώ πολλοί νόμισαν ότι θα τον μετέστρεφαν ο Μακρόν και ο Ούρσουλα φον Λάιεν, ουσιαστικά ο Τζιμπίνγκ ήρθε στην Ευρώπη για να δηλώσει το “παρών” της Κίνας υπέρ των χωρών που αντιτάσσονται στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ ή που έστω διαφωνούν με την αντικινεζική οικονομική τακτική των ΗΠΑ.
«Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε εν ψυχρώ την κινεζική πρεσβεία στην τότε Γιουγκοσλαβία, σκοτώνοντας τρεις Κινέζους δημοσιογράφους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθεί μια τέτοια τραγική ιστορία”, γράφει ο Σι, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην “Politika”, την παλαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Σερβίας.
Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, αμερικανικοί πύραυλοι σκότωσαν τρεις Κινέζους δημοσιογράφους σε ένα χτύπημα που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε αργότερα “λάθος” το οποίο απέδωσε σε λανθασμένη χαρτογράφηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Κίνα και εδραίωσε την αντίθεση της Κίνας απέναντι σε σχηματισμούς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όπως το ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη του Σι στη Σερβία ακριβώς ένα τέταρτο του αιώνα μετά τον βομβαρδισμό αποτελεί μέρος μιας περιοδείας με τρεις σταθμούς: ο πρώτος ήταν στη Γαλλία για συνομιλίες με Μακρόν και Ούρσουλα φον Λάιεν, ο δεύτερος στη Σερβία και ο τρίτος θα είναι στην Ουγγαρία.
Η αναφορά στις ΝΑΤΟϊκές ενέργειες στη τότε Γιουγκοσλαβία είναι συχνή στα κινεζικά ΜΜΕ, καθώς η Κίνα ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία στο ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκβίασαν καταστάσεις στην Ουκρανία και άρχισαν να επεκτείνονται ανατολικά και να “παρενοχλούν” τη ρωσική ομοσπονδία παρά τη συμφωνία που είχε γίνει για “κόκκινες γραμμές” ως προς την προέλαση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.
Ο Κινέζος ηγέτης επιδιώκει να μεταπείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο θέμα της ευθυγράμμισής τους με τους Αμερικανούς, που βλέπουν ως εχθρό την οικονομία της Κίνας. Δεν αξιολογείται ως τυχαίο το γεγονός ότι ο Σι επέλεξε να ταξιδεύει στην Ευρώπη την ημέρα που ορκίζεται για την πέμπτη θητεία του ο Ρώσος πρόεδρος και που Βρετανοί και Γάλλοι επιδιώκουν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη ρωσική ομοσπονδία.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι έχουν παροτρύνει τον Σι να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τον Πούτιν για να τερματίσει αυτό που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε πρόσφατα “παράλογο πόλεμο” κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Πεκίνο. Ο Σι δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα ότι «το ουκρανικό ζήτημα δεν είναι διμερές θέμα τους και η Κίνα δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως δεν είναι ούτε η Γαλλία». Επισης του είπε ότι «η Κίνα αντιτίθεται στο να χρησιμοποιείται ο πόλεμος στην Ουκρανία για να επιρριφθούν ευθύνες σε μια τρίτη χώρα (σ.σ. την Κίνα), να αμαυρώνεται η εικόνα της και να υποκινείται στην ουσία ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος».
Συμφώνησε πάντως με τον Μακρόν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να αποτελέσουν μια ευκαιρία για παγκόσμια κατάπαυση πυρός παντού και τόνισε ότι αυτό αφορά και στη Λωρίδα της Γάζας. Όσον αφορά στο ουκρανικό ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι «καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ξαναρχίσουν τον διάλογο και σταδιακά να οικοδομήσουν μέτρα εμπιστοσύνης», όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί αποδεκτές τις φερόμενες ως ειρηνευτικές διασκέψεις όπως αυτή που ετοιμάζεται στην Ελβετία με την απουσία της Ρωσίας. Όπως είπε κάθε ειρηνευτική διάσκεψη πρέπει να αναγνωρίζεται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία «με ισότιμες και δίκαιες συζητήσεις για τα πιθανά σχέδια ειρήνευσης».