Αριστερά και Ερντογάν έχουν την ίδια προσέγγιση για τη Χαμάς, λέει ο Βορίδης

Αριστερά και Ερντογάν έχουν την ίδια προσέγγιση για τη Χαμάς, λέει ο Βορίδης

Δεν πρόκειται να έλθουν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Ενώ, με αφορμή και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, κατηγόρησε την ελληνική Αριστερά ότι «υποστηρίζει απόλυτα και πλήρως την προσέγγιση που έχει ο Ερντογάν» στο θέμα της Χαμάς.

Αναλυτικά και για τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε εν πρώτοις ότι αυτό που ήταν η εξαίρεση, ο διάλογος δηλαδή, πρέπει να γίνει τμήμα της κανονικότητάς μας.

Βεβαίως, διευκρίνισε στην επόμενη φράση του, «δεν περιμένει κανείς θαύματα από αυτό, δεν περιμένει ότι όλα τα θέματά μας πρόκειται να επιλυθούν επειδή συζητάμε». Άλλωστε, συνέχισε, «αυτό φάνηκε, υπήρξαν σημεία διαφορετικών προσεγγίσεων και διαφωνιών».

Εξάλλου, συμπλήρωσε, «δεν σημαίνει ότι επειδή γίνεται διάλογος, (ότι) η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της, την οπτική της. Από αυτό που ζούσαμε πριν από δύο χρόνια, δηλαδή μια συστηματική κλιμάκωση προκλήσεων και εντάσεων, η Τουρκία σύρθηκε, οδηγήθηκε, άλλαξε τακτική και είναι διαφορετική η προσέγγισή της».

Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε, όπως είπε, «μια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που είχε ιδιαίτερη σημασία: η αναφορά στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και ευρύτερα στην Τουρκία, και μάλιστα η αποστροφή του, μακάρι να απολάμβαναν της ίδιας αναπτύξεως οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία με την ανάπτυξη που απολαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα».

Για τον υπουργό Επικρατείας ήταν, επίσης, «σημαντικό αυτό το οποίο αποτυπώθηκε ως μία δημόσια και καθαρή διαφωνία σε ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα, Ισραήλ – τρομοκρατία – Χαμάς».

Θέμα στο οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια «συγκεκριμένη διατύπωση», αντιθέτως «η διατύπωση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η διατύπωση της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δύσης».

Στο σημείο αυτό, όμως, υποστήριξε ότι «εκεί κανείς βγάζει συμπεράσματα και για το εσωτερικό της πολιτικής σκηνής». Κληθείς δε, να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε ως εξής:

«Το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα δυνάμεις, οι οποίες είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες στο ζήτημα αυτό με τη θέση που διατύπωσε ο Ερντογάν κι αυτό αξιολογείται. Είναι γνωστό ότι η Αριστερά υποστηρίζει απόλυτα και πλήρως την προσέγγιση που έχει ο Ερντογάν, (ότι) η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια αντιστασιακή οργάνωση, περίπου εθνικο-απελευθερωτική». Ενώ έκλεισε την εν λόγω αναφορά του διερωτώμενος, «να μην αξιολογήσω τη σύμπτωση;».

Μιλώντας αμέσως μετά για τη Μονή της Χώρας και όσα διημείφθησαν μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν για το θέμα, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, στην Άγκυρα, για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα αυτό η τουρκική κυβέρνηση. Βεβαίως, προσέθεσε, «θα ήλπιζε κανείς να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα».

Το μείζον είναι να ακολουθήσει κανείς αυτά τα οποία λέει η UNESCO, ότι, δηλαδή, η χρήση του μνημείου πρέπει να είναι σύμφωνη με την παράδοσή του και την ιστορικότητά του, υπογράμμισε και προσέθεσε: «Δεν το κάνει αυτό η Τουρκία.

Το ελάχιστο αφορά την επισκεψιμότητα, που αφορά το χαρακτήρα της Μονής, δηλαδή δεν μπορεί να σκεπαστούν οι εικόνες», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αυτή η Συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία και την καταψηφίσαμε.

Επίσης είχαμε πει ότι αυτή Συμφωνία, άπαξ και ψηφισθεί, δεσμεύει. Δεν την κυρώνουμε γιατί έχουμε προβλέψει την εξέλιξη αυτή», υποστήριξε με την ταυτόχρονη επισήμανση, ότι «αυτή η Συμφωνία έχει ελαττώματα στην κατασκευή της», πέραν του μείζονος θέματος, όπως είπε, αυτό του ονόματος.

Κατά συνέπεια, «την ώρα που αμφισβητείται η Συμφωνία, έρχονται οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. από την αντιπολίτευση) και μας λένε να φέρουμε την κύρωση. Το μοναδικό μοχλό πιέσεως – συμμορφώσεως να το απεμπολήσουμε. Και αυτό. Μετά το πρώτο σφάλμα, τώρα να το επιτείνουν», δήλωσε καταλήγοντας:

«Όχι, δεν πρόκειται να έλθουν προς κύρωση αυτές οι συμφωνίες. Μέχρι να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε αυτά τα οποία βλέπουμε στη χώρα αυτή σήμερα».

Σε άλλο θέμα, αυτό της καταγγελλόμενης διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών, συνέστησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι γενικώς, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση, επιφυλακτικά μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Στο πολιτικό συμπέρασμα, «από την αντιπολιτευτική σπουδή τους και την αγωνία τους να απαξιώσουν την κυβέρνηση, δεν περιμένουν καμία έκβαση καμίας ελεγκτικής διαδικασίας. Σήμερα βρίσκονται απολογούμενοι».

Με αφορμή το νέο κύκλο δημοσκοπήσεων, ο Μ. Βορίδης, χαριτολογώντας συμβούλευσε την αντιπολίτευση «να συνεχίσει τον καλό αυτό δρόμο, πολύ καλά το πάει».

Σε κάθε περίπτωση, «δεν υπάρχει κανένα θέμα ερντογανοποίησης της ελληνικής πολιτικής ζωής», ανέφερε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Άλλωστε, συνέχισε, «ο πρωθυπουργός εργάζεται νυχθημερόν σκληρά. Ποτέ, μα ποτέ δεν έχει αυτοθαυμασθεί ή δεν έχει γυρίσει να πει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Χρησιμοποιώ λέξεις του πρωθυπουργού, ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ακρίβεια».

Και, εν συνεχεία, «ακόμη κι όταν η αντιπολίτευση το λέει μηδενιστικά, έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει, “ναι, έχουμε πρόβλημα”. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος αγωνίζεται καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε για αλαζονεία, ούτε για ερντογανοποίηση. Θα ήταν ευχής έργον αυτή η αντιπολίτευση, η όποια αντιπολίτευση, να μας έλεγε καμιά ιδέα, εκτός από τον εντοπισμό των προβλημάτων», ζήτησε ακόμη.

Ειδικότερα για το πρόβλημα της ακρίβειας, σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση ως τώρα έχει κάνει κάποια πράγματα. «Δούλεψαν; Περιορισμένα, θα σας πω εγώ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν το έχουμε αντιπαλέψει το ζήτημα, δεν το έχουμε λύσει», αναγνώρισε.

Και, στη διαρκή αντιπρόταση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ, αντέτεινε πως «όταν κόψαμε τον ΦΠΑ σε αναψυκτικά, καφέδες, είδατε καμία μείωση των τιμών; Όχι. Στην Ισπανία που τον έκοψαν, είδατε μείωση των τιμών; Όχι. Δίνουν πάλι μια λαϊκίστικη, εύκολη πρόταση και όταν τους βάζεις τα δεδομένα, δεν έχουν τίποτε να πουν. Από την αντιπολίτευση, για να μπορέσει να χτισθεί οποιαδήποτε αξιοπιστία και να είναι ενδιαφέρουσα και για μας, δεν αρκεί η επισήμανση ενός θέματος».

Καταληκτική παρατήρηση του Μ. Βορίδη ήταν ότι «αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι τα προβλήματα και με αυτά ασχολούμαστε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx