ΑΠΟΨΗ

Η σκιά της Χαμάς στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η σκιά της Χαμάς στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν Κόλμερ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) (Δ) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. «Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές. «Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα απέτυχε. Υπήρξε μία σύνοδος «κωφών» και η διάσκεψη απευθυνόταν στους εγχώριους οπαδούς των δύο κομμάτων, ΝΔ κι ΑΚΡ, που φυραίνουν βραδέως αλλ’ ασφαλώς. Του μεν Έλληνα η ομιλία είχε τον χαρακτήρα προεκλογικής ομιλίας άνευ ουσίας, στη δε του Τούρκου υπήρξε ένα ανθελληνικό κρεσέντο, με παραβιάσεις διεθνών συνθηκών, τα περί «Τουρκικής κοινότητος στην Δ.Θράκη», «ημιαλήθειες» περί διασπάσεως της Κύπρου σε δύο κράτη ενώ πρόκειται περί Τουρκικής εισβολής και κατοχής ανεξαρτήτου κράτους και μέλους τού ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Παράλληλα η ομιλία Ερντογάν περιείχε και χονδρά ψεύδη όπως εκείνα περί του δήθεν σεβασμού μνημείων της ανθρωπότητας που προστατεύονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ ο Ερντογάν άλλαξε τον χαρακτήρα τους από χριστιανικών ναών σε μουσουλμανικά τεμένη που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, του Σουλεημάν του… μεγαλοαπρεπούς.

Είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη για το ακατάλληλο του χρόνου της επισκέψεως και συστήσαμε την αναβολή της αλλά αυτός -τις οίδε… άλλων ρήμασι πειθόμενος – επέμεινε σε μία εκ των προτέρων χαμένη υπόθεση ασήμαντων και δευτερευουσών συμφωνιών περί εμπορίου, παράνομης μετανάστευσης και Τουρισμού, που θα μπορούσαν να υπογραφούν από υφυπουργούς κι όχι χωρικούς ηγέτες ενώ μιας εκκρεμότητας υπάρχει χρεία: η παράταση της γαλήνης στα νερά και τους αιθέρες του Αιγαίου πελάγους κατά την ήδη αρξαμένη τουριστική περίοδο.

Η γκάφα Μητσοτάκη με τη Χαμάς

Φοβούμεθα, μετά την γκάφα του Κυριάκου να θίξει την υπόθεση της Γάζας στην ομιλία του και να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» (που είναι), η όλη φιέστα κατέληξε σε φιάσκο, διότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που ισχύουν αλλά δεν ομολογούνται δημοσίως. Ελπίζουμε μόνο να μη μνησικακεί ο Ταγίπ κι αρχίσει τα ναυτικά γυμνάσια και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές πόλεις με μη επανδρωμένα αερόπλοια για ν’ αποδείξει την απουσία αντανακλαστικών της Ελληνικής πλευράς μέχρις των Ευρωεκλογών.

Ήδη, η αθηναϊκή αντιπολίτευσης κεφαλαιοποίησε τα κέρδη από την αποτυχία της συναντήσεως Ερντογάν-Μητσοτάκη, αποφεύγοντας να διατυπώσει τις εναλλακτικές θέσεις της, όπως η επάνοδος των Ορθοδόξων ναών στο προηγούμενο καθεστώς για τη συνέχιση της 7ημέρου βίζας των Τούρκων επισκεπτών στα Ελληνικά νησιά, που εδόθη άνευ ανταλλάγματος από τον κ. Γεραπετρίτη. Κακώς.

Η ακατάλληλη επάνδρωση του «επιτελικού κράτους» με πολλούς άσχετους, αποδείχθηκε ότι αδυνατεί να υποδείξει στον προϊστάμενο τι να κάνει και τι να αποφύγει. Η μέχρι τούδε καλή τύχη του Κυρ. Μητσοτάκη, ασχολούμενου με τα εύκολα ζητήματα και στα επιδεχόμενα αερολογίες φαινόμενα που απατούν όπως η «πράσινη ανάπτυξη», η «κλιματική αλλαγή» και ο δικαιωματισμός των ομοφύλων, εξαντλήθηκε, κι ο ίδιος έχασε τη «μοναδικότητα» και τώρα συναγωνίζεται τον Σ. Κασσελάκη, επί ίσοις όροις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι