ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κοριτσάκι 3,5 ετών έχασε τη ζωή του λόγω μυοκαρδίτιδας από παρβοϊό

Κοριτσάκι 3,5 ετών έχασε τη ζωή του εξαιτίας μυοκαρδίτιδας από παρβοϊό,

Ειδοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ οι παιδίατροι της χώρας να έχουν “το νου τους” για την πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας στα παιδιά, ως επιπλοκή -μετά από μέρες- κάποιας ιογενούς λοίμωξης. Η κινητοποίηση οφείλεται στο ότι δυστυχώς έχασε τη ζωή του ένα παιδάκι 3,5 ετών που παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα ως συνέπεια λοίμωξης από παρβοϊό.

Στο σταθμό όπου πήγαινε το άτυχο παιδί, βρέθηκαν 11 παιδάκια φορείς. Το ένα από αυτά είχε πλέον συμπτώματα μυοκαρδίτιδας, οπότε νοσηλεύεται. Άλλα δύο παιδάκια είχαν ήπια περικαρδίτιδα και κανένα σύμπτωμα -δεν έχρηζαν νοσηλείας, αλλά παρακολουθούνται έως ότου υποχωρήσει το υγρό από το περικάρδιο. Τα άλλα οκτώ που βρέθηκαν φορείς του ιού, δεν είχαν κανένα σύμπτωμα ή εύρημα. Τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από παρβοϊό είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με ρινοϊός ή εντεροϊό.

Η επιστολή του ΕΟΔΥ

Το κοριτσάκι έχασε τη ζωή του πριν από 2 μήνες. Εντούτοις, ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) στις 10 Απριλίου, ενώ η ανακοίνωση εκδόθηκε 20 μέρες αργότερα, δηλαδή την 1η Μαΐου. Δεν υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς το νόσημα δεν επιτηρείται.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ, στις 10 Απριλίου 2024, ενημερώθηκε, από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο της περιοχής. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B 19. Συνολικά, με τα δεδομένα ως 26/04/2024, έντεκα (11) παιδιά ηλικίας 3-5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων, ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία», αναφέρει στην επιστολή του ο ΕΟΔΥ.

Τί είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή νόσο σε υγιή άτομα, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα. Περισσότερο κινδυνεύουν άτομα με σοβαρή αναιμία, επίσης όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και οι εγκυμονούσες. Τα συμπτώματα στα παιδιά είναι συνήθως σαν ενός ήπιου συναχιού με χαμηλό πυρετό και προς το τέλος της νόσου, εμφανίζονται κόκκινα εξανθήματα κυρίως στα μάγουλα. Στους ενήλικες τα εξανθήματα μπορεί να μην εμφανιστούν.

Το 20% και κατ΄άλλους το 70% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι έχει “περάσει” τη νόσο στην παιδική του ηλικία. Το άτυχο παιδί δεν γνωρίζουμε αν ανήκε σε ευπαθή ομάδα. Πιθανόν η μυοκαρδίτιδα του να ήταν αντιμετωπίσιμη αλλά να μην διαγνώσθηκε εγκαίρως. Δεν υπάρχουν πληροφορίες επ΄αυτού του ουσιαστικού στοιχείου. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε “οξεία μυοκαρδίτιδα” η οποία δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορα νέκρωση σε καρδιακούς ιστούς.

Η μυοκαρδίτιδα -προσβολή και φλεγμονή του μυοκαρδίου- μπορεί να περάσει απαρατήρητη αν το παιδί ή ο ενήλικας έχει ήπια συμπτώματα, αλλά κατά κανόνα προκαλεί αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος και πόνο στο στήθος, μυικούς πόνους, και πιθανόν πυρετό. Η μυοκαρδίτιδα είναι κατά κανόνα ιογενής.

O παρβοϊός, ο ιός του λοιμώδους ερυθήματος λέγεται και “πέμπτη νόσος”, επειδή ήταν η πέμπτη κατά σειρά νόσος που διαπιστώθηκε προ δεκαετιών ότι έχει ως συμπτώματα τα κόκκινα εξανθήματα. Εξάρσεις του νοσήματος καταγράφονται περίπου ανά δεκαετία. Και σε άλλες χώρες πάντως καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά τα τέλη του 2023. Στη Γαλλία καταγράφηκε επίσης αύξηση της αποβολές, στις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από παρβοϊό.

Ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένος. Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι μεταδίδεται με σταγονίδια του βήχα και άλλοι ότι μεταδίδεται από τα κόπρανα όταν φθάσει ο ιός στο στόμα στις περιπτώσεις που το παιδάκι ή και ο ενήλικας πιάσει εν αγνοία του μολυσμένη επιφάνεια. Μεταδίδεται πάντως και με την μετάγγιση αίματος, οπότε οι ασθενείς που χρειάζονται συχνά μεταγγίσεις ή οι τοξικοεξαρτώμενοι που χρησιμοποιούν κοινές βελόνες, ανήκουν επίσης στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx