Αντιδράσεις για την παραβίαση των Πρεσπών από τον αρχηγό του VMRO
16/05/2024Νέα πρόκληση από τον πρόεδρο του VMRO.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε «αξιοπρεπή» την ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και πρόσθεσε ότι ανέμενε συγχαρητήρια από το νότιο γείτονα (σ.σ. Ελλάδα) για το θρίαμβο του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στη χώρά του, όμως αντί αυτού, όπως είπε εισέπραξε επίδειξη πολιτικής δύναμης.
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως τόσο το VMRO-DPMNE όσο και η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα διαφωνούν με αυτήν. «Εκτιμώ ότι, ως VMRO-DPMNE, αλλά και η εκεί κυβέρνηση (στην Ελλάδα), της οποίας ηγείται η Νέα Δημοκρατία, έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών -ούτε στον ένα, ούτε στον άλλο αρέσει αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία των Πρεσπών εδώ αποτελεί μέρος των μακεδονικών θεσμών, μέρος του μακεδονικού Συντάγματος και νόμων. Επανειλημμένως στο παρελθόν έχουμε πει ότι αυτό αποτελεί πραγματικότητα» σχολίασε ο Μίτσκοσκι.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE , ο οποίος εκτιμάται πως θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σημείωσε ότι στα θεσμικά όργανα του κράτους θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας, όμως ο ίδιος, στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις του προς τον Τύπο θα χρησιμοποιεί τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδονικός-ή-ό”, καθώς όπως είπε αυτό «αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά του».
«Μάλιστα αναμένω στην ίδια κατεύθυνση να κινηθεί και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα, καθώς σύμφωνα με τη δική μας ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίασή της. Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω μήνυμα προς τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, να σταματήσουμε τις παρεμποδίσεις, την επιστροφή στο παρελθόν και να κοιτάμε προς το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που συνιστούν μέρος του δικαίου. Εάν αυτοί (σ.σ. Ελλάδα) πιστεύουν ότι παραβιάσαμε εμείς τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο , μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Απευθύνω έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας, φιλικές σχέσεις, να βοηθά ο ένας τον άλλον» συμπλήρωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
«Εάν αναμένει κάποιος να επαναλάβει το VMRO-DPMNE τα λάθη του παρελθόντος, να είσαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στην επίδειξη πολιτικής δύναμης με μετανομασίες αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων ή με κατασκευές μνημείων. Θα ήμασταν ευτυχείς να επικυρωθεί το Πρωτόκολλο που αφορά στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε ακόμη ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, όπως είπε, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουν σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, της εκπαίδευσης κ.α.
Γιώργος Γεραπετρίτης
«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Jan Lipavský στην Πράγα, αν μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Βόρεια Μακεδονία θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση – με αφορμή και τα όσα διεμήφθησαν στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου της χώρας.
«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένου πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου και «τον καλεί να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο». Θυμίζει στο VMRO και τον κ. Mickoski την αρχή του Διεθνούς Δικαίου «pacta sunt servanda», καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ακολούθως υπογραμμίζει ότι «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021 η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας».
Στρέφεται όμως και προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καλώντας της «να προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία. Παράλληλα καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους τον ανέξοδο λαϊκισμό τόσο του ίδιου όσο και των στελεχών του, τα οποία έχουν προβεί σε σειρά εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων εξάρσεων επιχειρώντας να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, για καθαρά εσωκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους».
Επιρρίπτει στη κυβέρνηση «βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ΙΧ και ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, μη κάνοντας τίποτα από τα ακόλουθα: Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων διμερών συνθηκών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων.
Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες». Κλείνοντας αναφέρει: «Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι η Συμφωνία που πέτυχαν οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και αποτελεί μνημείο συνεργασίας και συνεννόησης για όλη την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, τίθεται εν αμφιβόλω από τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προκειμένου να προσελκύουν τα εθνικιστικά ακροατήρια, τακτική που έθρεψε διαχρονικά το μίσος μεταξύ των βαλκανικών λαών».