67 μαθητές και δάσκαλοι με τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία – Σταθερή η κατάσταση βρέφους με μυοκαρδίτιδα

Με self test οι εξετάσεις στα σχολεία

Δύο ειδήσεις σήμερα αφορούν σε παιδιά. Η μία αφορά σε δεκάδες μαθητές από επτά διαφορετικά σχολεία που υπέστησαν τροφική  δηλητηρίαση στη Λαμία και διακομίσθηκαν χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο της πόλης Η άλλη αφορά στο δεύτερο παιδί με μυοκαρδίτιδα η οποία προκλήθηκε από παρβοϊό. Το ένα παιδάκι δυστυχώς έχασε τη  μάχη, αλλά το δεύτερο είναι σε σταθερή κατάσταση.

Όσον αφορά στην δηλητηρίαση, οι μαθητές και μερικοί δάσκαλοι έφαγαν σχολικά γεύματα και από το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζουν εμετούς και διάρροιες. Πρόκειται για μαθητές από τουλάχιστον δύο σχολεία της πόλης της Λαμίας και άλλα δύο περιφερειακά σχολεία. Όταν οι γονείς απευθύνθηκαν στους παιδιάτρους, τους παρέπεμψαν στο νοσοκομείο της Λαμίας. Περιστατικά με επιπλέον συμπτώματα καταγράφονται και σήμερα από το πρωί, καθώς τα γεύματα διανέμονται μεν στα σχολεία, αλλά καταναλώνονται και στο σπίτι των παιδιών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για χορήγηση φαγητού μέσω προγράμματος σε δημοτικά σχολεία και ήδη η υπόθεση παραπέμπεται στη δικαιοσύνη. Γονείς και κηδεμόνες από σχολεία της πόλης επισκέφθηκαν, το πρωί, τον εισαγγελέα Λαμίας και ζήτησαν την παρέμβασή του για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ως προς το “τις πταίει” για την αλλοίωση των τροφίμων στην διανομή ή ίσως κατά την παρασκευή τους, εάν ήταν κοινός ο παρασκευαστής.

Από τον Απρίλιο το θέμα του παρβοϊού

Σχετικά με το παιδί από τη Θεσσαλονίκη που έχασε τη ζωή του από παρβοϊό αλλά και για το δεύτερο παιδάκι με ιογενή μυοκαρδίτιδα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με ανακοίνωσή του αλλά και ο ΕΟΔΥ, ξεκαθαρίζουν ότι το πρόβλημα ανέκυψε πριν από ένα ολόκληρο μήνα. Συγκεκριμένα οι πρώτες αναφορές για παρβοϊό έφθασαν στις 10 Απριλίου στον ΕΟΔΥ.

Δεν αποσαφηνίζεται η ουσιαστική λεπτομέρεια, ότι αφου καταγράφηκαν μυοκαρδίτιδες στις 10 Απριλίου, για ποιο λόγο δύο παιδάκια παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα 15-20 μέρες μετά και τα “έτρεχαν” στο νοσοκομείο, και το ένα μάλιστα πέθανε από οξεία μυοκαρδίτιδα. Αν δηλαδή είχαν ενημερωθεί οι τοπικές υγειονομικές αρχές και οι γονείς της περιοχής, αλλά και οι παιδίατροι εγκαίρως, ότι ο επίφοβος για μυοκαρδίτιδα ιός είχε διαγνωσθεί ήδη σε πολλά παιδιά στην περιοχή, όλα τα παιδιά θα παρακολουθούνταν και ίσως να μη χανόταν η ζωή ενός εξ αυτών.

Το Ωνάσειο στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι:

«Στις 30 Μαρτίου 2024, μεταφέρθηκε παιδί από τη Θεσσαλονίκη το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου 2024.

»Εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου 2024. Το παιδί αρχικά εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.»

Από όσα ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι πρώτα νόσησε το παιδάκι που νοσηλεύεται και που μάλλον πάει καλά και εν συνεχεία νόσησε με οξεία μυοκαρδίτιδα το άτυχο κοριτσάκι που έχασε τη μάχη.

Υπενθυμίζεται ότι σε παιδικό σταθμό είχαν βρεθεί ήδη από τα μέσα Απριλίου 11 κρούσματα, εκ των οποίων μόνο το ένα χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο με συμπτώματα μυοκαρδίτιδας. Άλλα δύο παιδιά παρουσίαζαν περικάρδιο υγρό αλλά δεν είχαν συμπτώματα και παρακολουθούνταν. Τα υπόλοιπα παιδιά βρέθηκαν μεν θετικά, αλλά δεν είχαν ούτε συμπτώματα ούτε ευρήματα στην καρδιά. Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε αν το παιδάκι που απεβίωσε και το άλλο που νοσηλεύεται από τις 26 Απριλίου πήγαιναν στον ίδιο σταθμό ή όχι.

Ο παρβοϊός κατά κανόνα δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, αλλά κινδυνεύουν οι εγκυμονούσες, τα έμβρυά τους, όσοι έχουν αναιμία και όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή κάνουν συχνές μεταγγίσεις, όπως και οι τοξικοεξαρτώμενοι (λόγω της κοινής σύριγγας που συχνά χρησιμοποιούν). Σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλει το μυοκάρδιο και η μυοκαρδίτιδα, αν δεν είναι οξεία, συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Το κοριτσάκι που κατέληξε είχε παρουσιάσει σύμφωνα με τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης οξεία μυοκαρδίτιδα και δεν γνωρίζουμε αν το παιδάκι θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε διαγνωσθεί εγκαίρως ή αν η νόσος ήταν καλπάζουσα και δεν υπήρχε τρόπος να σωθεί.

Μετά πάντως από αυτά τα περιστατικά ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους παιδιάτρους να “έχουν το νου τους” σε όσα παιδιά περνούν ιώσεις, μην τυχόν και παρουσιάσουν ως επιπλοκή μυοκαρδίτιδα. Ο παρβοϊός έχει ποικίλα συμπτωματολογία και μπορεί να μοιάζει με κοινό κρυολόγημα αλλά προς το τέλος της νόσου εμφανίζονται εξανθήματα στα μάγουλα (κοκκινίζουν). Στους ενηλίκους η συμπτωματολογία δεν είναι ίδια. Η μυοκαρδίτιδα δίνει επίσης ποικιλία συμπτωμάτων, συχνά με πυρετό, κόπωση, δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος, πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Δυστυχώς όμως και τα δύο νοσήματα μπορεί να δώσουν τόσο διαφορετικά συμπτώματα που δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx