Πέρασαν τα χειρότερα για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Πέρασαν τα χειρότερα για τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

«Τα χειρότερα που φοβόμασταν, πέρασαν, τουλάχιστον προσώρας», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ σε συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο, στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα της κεντρικής Σλοβακίας.

Ο Κάλινακ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κατάσταση του πρωθυπουργου Ρόμπερτ Φίτσο είναι ακόμη πολύ σοβαρή για να μπορεί να γίνει λόγος για μεταφορά του σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα.

«Είμαστε όλοι λίγο πιο ήρεμοι. Θα θέλαμε να φθάσουμε πιο κοντά σε μια θετική πρόγνωση, πιστεύω πως είμαστε ένα βήμα πιο κοντά. Όμως η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και, κατά συνέπεια, θα παραμείνει υπό τη φροντίδα των γιατρών στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα», είπε.

Ο ηλικίας 71 ετών δράστης της απόπειρας δολοφονίας προφυλακίσθηκε χθες. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως είναι πρώην φρουρός σε εμπορικό κέντρο και συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα καμία επίσημη δήλωσή του, ή δικηγόρου που να τον εκπροσωπεί, αλλά έχουν διαρρεύσει φερόμενες δηλώσεις του που δείχνουν πολιτικό μίσος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Έστοκ είπε πως ο ύποπτος ήταν εξοργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Φίτσο έδωσε τέλος στην επίσημη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και υιοθέτησε μια πιο φιλορωσική γραμμή.

Κυβερνητικοί πολιτικοί δήλωσαν ότι ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά τη νίκη του συμμάχου του Φίτσο, του Πέτερ Πελεγκρίνι, που εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με αυτούς, μίλησε στους αστυνομικούς για τη δυσαρέσκειά του με τις κυβερνητικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Η απόπειρα δολοφονίας οδήγησε σε εκκλήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στη Σλοβακία για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη συχνά σφοδρή ρητορική που χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που είναι επικριτική προς τον Φίτσο και τον Πελεγκρίνι, έκαναν έκκληση για ενότητα και κάλεσαν τους ηγέτες των κομμάτων να συμμετάσχουν σε συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης.

«Οι τελευταίες ημέρες και οι συνεντεύξεις Τύπου μας έχουν δείξει πως ορισμένοι πολιτικοί είναι ανίκανοι για στοιχειώδη αυτοκριτική ακόμη και ύστερα από μια τέτοια τραγωδία», είπε ο Πελεγκρίνι. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται πως καλλιεργούν το μίσος. Η σλοβακική αστυνομία δήλωσε σήμερα πως προχώρησε σε τρεις προσαγωγές σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης -οι συλληφθέντες επιδοκίμαζαν την απόπειρα δολοφονίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι