Ένταση στην Καλαμάτα και προσαγωγές- Δικάζονται εννέα Αιγύπτιοι για το ναυάγιο της Πύλου
21/05/2024Ένταση επικράτησε ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και άντρες των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο άτομα και να προσαχθούν άλλα δύο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και άλλοι φορείς που επιρρίπτουν ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο και στο Λιμενικό Σώμα. Τη δίκη παρακολουθούν και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν εννέα άτομα. Αρχικά είχαν προσαχθεί ως διακινητές δύο Ιρακινοί και δύο Μαροκινοί, αλλά τελικά ασκήθηκαν διώξεις εις βάρος εννέα Αιγυπτίων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρόκληση θανατηφόρου ναυαγίου. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Οι συνήγοροί τους υποστηρίζουν ότι ήταν και οι εντολείς τους μετανάστες -όχι διακινητές. Επίσης υποστηρίζουν ότι όπως το Λιμενικό τότε δεν παρενέβη αρχικά επειδή το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και δεν είχε δικαιοδοσία, κατά τον ίδιο τρόπο και η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία για τους κατηγορουμένους.
Το κλίμα στα δικαστήρια ήταν επεισοδιακό πριν την έναρξη της δίκης, από τις 08:00 το πρωί. Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ για την απώθηση των διαδηλωτών, η ατμόσφαιρα παρέμεινε ηλεκτρισμένη.
Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοικτά δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου του 2023 σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες. Κατά την επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές αρχές διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί.
Συνελήφθησαν εννέα Αιγύπτιοι οι οποίοι, μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Στοιχεία, που έφερε στη δημοσιότητα το BBC, αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού Σώματος που υποστήριξε ότι το αλιευτικό έπλεε προς την Ιταλία χωρίς πρόβλημα και έτσι δεν χρειάστηκε επιχείρηση διάσωσης στην αρχή. Επιζώντες του ναυαγίου κατέθεσαν ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να τους ρυμουλκήσει και ότι το αλιευτικό πήρε τότε επικίνδυνη κλίση και τελικά ανατράπηκε.
Τη θέση αυτή διατύπωσε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο, Βίνσετ Κότσετελ, δηλώνοντας στο CNN ότι υπάρχουν μαρτυρίες για «ελιγμό από σκάφος της ακτοφυλακής ώστε να απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ώστε να κατευθυνθεί σε άλλη χώρα».