Ρωσία: Οι τυχόν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται στα νέα εδαφικά δεδομένα

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζελένσκι στη Λιθουανία

«Οι διαμεσολαβητές ειρήνης στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι έληξε στις 20 Μαΐου και δεν μπορεί να υπογραφεί τίποτα με κάποιον που δεν είναι πρόεδρος πλέον. Επίσης οι όποιες πιθανές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται σε μια δίκαιη εξέταση των ανησυχιών της Ρωσίας και να εκκινούν από τα νέα εδαφικά δεδομένα», είπε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ πρέσβυς Βασίλι Νεμπέζνια.

Ο πρέσβυς αναφερόταν στο γεγονός ότι έληξε η θητεία του Ζελένσκι, όμως, όταν μια χώρα είναι εμπόλεμη -έχει απαντήσει η Ουκρανία- δεν μπορούν να γίνουν εκλογές για ευνόητους λόγους. Ο Ρώσος πρέσβυς επιμένει ότι «είναι αντίθετο με την κοινή λογική να συζητάμε οποιαδήποτε θέματα, πόσο μάλλον να υπογράφουμε οποιαδήποτε έγγραφα με ηγέτες που έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους. Κατά συνέπεια, αφού δεν υπογράφεται τίποτα, δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ανακωχή ή ειρηνευτική συνθήκη ή ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε.

«Εμείς δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη διπλωματία, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του Κιέβου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συνομιλεί με τη Ρωσία», είπε ο πρέσβυς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως κεντρικό θέμα τις προμήθειες όπλων της Δύσης προς το Κίεβο. «Χωρίς την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας της ουκρανικής σύγκρουσης, δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη ειρήνης με διάρκεια. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι συμμερίζονται αυτή τη θέση και δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι, μαζί με τη συλλογική Δύση και το καθεστώς Ζελένσκι, για την παράλογη καταστροφή της ζωής δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που δεν θέλουν να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες», κατέληξε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι το ζήτημα της νομιμότητας του Ζελένσκι πρέπει να επιλυθεί από το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας.

«Η πενταετής θητεία μου δεν έχει τελειώσει ακόμη. Λόγω του στρατιωτικού νόμου, συνεχίζεται», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Reuters. Η θητεία του έληξε στις 21 Μαΐου σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας του, αλλά η ουκρανική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, πως ο στρατιωτικός νόμος έχει παραταθεί για 90 ημέρες. Σύμφωνα με το Ουκρανικό Σύνταγμα εκλογές μπορούν να διενεργηθούν 60 ημέρες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος “του τρόπον τινά υπουργείου Εξωτερικών” της ΕΕ Πέτερ Στάνο δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα του Ζελένσκι» και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζάριτς δήλωσε ότι «ο Ζελένσκι παραμένει ο επικεφαλής του κράτους για τον ΟΗΕ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx