Και έβδομος νεκρός από τις ταραχές για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας
24/05/2024Ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε σήμερα στη Νέα Καληδονία από πυρά αστυνομικού, που απολογήθηκε ότι του επιτέθηκαν 15 διαδηλωτές, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της Νουμεά, της πρωτεύουσας αυτού του κράτους που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας. Οι ταραχές άρχισαν περίπου δέκα ημέρες πριν, και σε αυτές είχαν χάσει μέχρι χτες τη ζωή τους έξι άτομα. Η Γαλλία έστειλε επί τούτου στο νησί, μεγάλη δύναμη της χωροφυλακής της.
Ο έβδομος θάνατος σημειώνεται την επομένη της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εκεί.Οι αυτόχθονες άρχισαν διαδηλώσεις όταν αποφασίσθηκε να έχουν δικαίωμα ψήφου στο νησί ακόμα και όσοι βρίσκονται σε αυτό μόνον δέκα χρόνια. Όπως λένε, είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της προοδευτικής ανεξαρτοποίησης της χώρας τους, να μην περάσει ποτέ νόμος που θα αλλοιώνει την έκφραση της βούλησης του πληθυσμού στις εκλογές.
«Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και θα γίνει έρευνα για τον πυροβολισμό», σύμφωνα με την εισαγγελία. Επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο χωροφύλακες, έχουν σκοτωθεί στη Νέα Καληδονία από την αρχή της κρίσης στις 13 Μαΐου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως αβεβαιότητα επικρατεί σήμερα στη Νέα Καληδονία, την επομένη της επίσκεψης του προέδρου Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε πως η επίμαχη εκλογική μεταρρύθμιση δεν θα περάσει «δια της βίας», αλλά επέμεινε στην πορεία για μια έξοδο από την κρίση μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Μετά την επίσκεψη εξπρές του Γάλλου προέδρου στη Νουμεά, η νύκτα ήταν «συνολικά ήρεμη παρά μερικά μεμονωμένα επεισόδια», ανακοίνωσε η γαλλική Ύπατη Αρμοστεία.
Ο Μακρόν συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τους υποστηρικτές της παραμονής της Νέας Καληδονίας στους κόλπους της Γαλλίας, οι οποίοι υποστηρίζουν τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος στις περιφερειακές εκλογές. Συναντήθηκε και με εκπροσώπους όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και αντιδρούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, διότι αυτό θα επηρεάσει τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Η Νέα Καληδονία είναι συστάδα νήσων στα ανατολικά της Αυστραλίας, αλλά ουσιαστικά κατοικείται μόνον μία από αυτές. Από το νησί πέρασαν και οι Βρετανοί ως άποικοι και οι Γάλλοι, όμως έμειναν οι δεύτεροι. Σε δημοψηφίσματα που έγιναν για την ανεξαρτησία της χώρας κατά καιρούς, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην επικράτεια της Γαλλίας -σε άλλα με ποσοστό 53% και σε άλλα με ποσοστό 75%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ