Το μήνυμα Κασσελάκη από την Βηθλεέμ – Ισραήλ: Συναγερμός από την επίθεση της Χαμάς
26/05/2024Ξεκίνησε η περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ραμάλα υπό τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετέβη στην Δυτική Όχθη, με πρώτο σταθμό τη Βηθλεέμ. Θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Νωρίτερα, συνάντησε τον υπουργό Τουρισμού της Παλαιστίνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από την Τομεάρχη Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, τον Τομεάρχη Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη και τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγεωργίου.
«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον φίλο παλαιστινιακό λαό», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Κυριακής 26/5 με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστίνης, στη Βηθλεέμ. Ο κ. Κασσελάκης επισήμανε συγκεκριμένα:
«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον φίλο παλαιστινιακό λαό. Έναν λαό που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ εδώ και πολλά χρόνια, που έχει δίκαια αιτήματα, και για τον οποίο πρέπει η Ευρώπη να παράσχει αμέριστη συμπαράσταση ώστε να υπάρξει και άμεση κατάπαυση του πυρός αλλά και την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τη λύση δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για ένα Παλαιστινιακό κράτος που να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατό και να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πάνω απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της ειρήνης και νομίζω ότι όλος ο δυτικός κόσμος πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα να μπορέσουν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να προχωρήσουν σε μια μόνιμη βάση ειρήνης».
Μετέπειτα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Αϊντα κοντά στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κόμματος «Ο Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Τουρισμού και αρχαιοτήτων της Παλαιστίνης, Hani Al – Hayek, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους του καταυλισμού, να ενημερωθεί για την κατάσταση και να ακούσει τις ιστορίες τους. Ο καταυλισμός του Αλ ‘Αιντα στον οποίο διαμένουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, είναι από τους παλαιότερους στην Παλαιστίνη, καθώς δημιουργήθηκε το 1948 μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους».
Τη Δευτέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει δεκτός στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’ και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα για επαφές. Η επίσκεψη Κασσελάκη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε σήμερα: «Πολύ γρήγορα τρεις επισημάνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη διπλωματική -εξωτερικής πολιτικής- διάσταση της συγκεκριμένης επίσκεψης. Δεν υπάρχει προηγούμενο διπλωματικής επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή που να μην περιέχει και επίσκεψη στο Ισραήλ. Εδώ, να μην ξεχνάμε, ότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι επιμένουμε και μιλάμε για κατάπαυση του πυρός και να υπάρχουν δίοδοι, για να στηριχθούν οι άμαχοι και να προστατευτούν οι άμαχοι και στην Παλαιστίνη. Εδώ να μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την τρομοκρατική Χαμάς. Άλλο που ο κ. Κασσελάκης λέει ότι δεν είναι ακριβώς και πλήρως τρομοκρατική. Και εκεί σκοτώθηκαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν άμαχοι και εκεί υπήρξαν όμηροι και υπάρχουν και εκεί υπάρχει πόνος» ανέφερε αρχικά.
«Στέλνουμε, προφανώς, ένα λάθος μήνυμα με αυτό το οποίο κάνουμε. Η θέση η ελληνική, είναι μια θέση ισορροπημένη, είναι μια θέση δίκαιη υπέρ του αμυνόμενου και ταυτόχρονα με σαφές μήνυμα κατάπαυσης του πυρός. ‘Αρα, το ένα έχει να κάνει με το ότι μπορεί να είναι ευχάριστος κάποιος ο οποίος ασκεί πολιτική μόνο με selfies και video, τα οποία καλά είναι, αρκεί να συνοδεύονται από περιεχόμενο. Όταν αυτό, όμως, πηγαίνει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, είναι επικίνδυνο. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι είναι άλλη μία περίπτωση που φαίνεται ότι σταθερή πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αρχηγού του είναι ότι όλα είναι ντεκόρ για επικοινωνία. Δηλαδή, ακρίβεια, μεγάλο πρόβλημα; Πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ας βγάλουμε ένα video για να κάνουμε επικοινωνία, έστω και παραπλανώντας τους πολίτες» επισήμανε.
Δήλωση Μπορέλ
Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί «δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται.
Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο» σημείωσε. Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».
Η πυραυλική επίθεση της Χαμάς
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ είναι σε κατάσταση συναγερμού. Μαζική πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ εξαπέλυσε από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς το μεσημέρι της Κυριακής. Οι σειρήνες της πόλης ήχησαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες. Αναλυτικότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το κέντρο της χώρας από τη Ράφα. Οι περισσότερες ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν από το Iron Dome, με τα υπολείμματά τους να πέφτουν σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα μάλιστα με τις υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης, δύο γυναίκες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ κατευθύνονταν στα καταφύγια για να βρουν ασφάλεια. «Δυνατοί κρότοι ακούστηκαν σε όλο το Τελ Αβίβ, την Πέτα Τίκβα, την Χερτσλίγια και τη Ραμάτ Χασαρόν», ανέφερε η Jerusalem Post.
Σε ανακοίνωσή τους στο κανάλι τους στο Telegram, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν ως απάντηση στις «σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων».
Πολεμικό συμβούλιο το απόγευμα για τους ομήρους
Στο μεταξύ, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το απόγευμα για να συζητηθεί το ζήτημα των ομήρων.
«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει στην Ιερουσαλήμ σήμερα το απόγευμα στις 9:00 μ.μ. (σσ. ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.