Πολωνία: Εμείς επιτρέπουμε στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με τα όπλα μας
29/05/2024Ο Πολωνός υφυπουργός Άμυνας Τσεζάρι Τόμτσικ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία είναι ελεύθερη να χρησιμοποιήσει κατά βούληση τα όπλα που της παρέχει η Βαρσοβία και κάλεσε τις άλλες δυτικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προσφέρουν στο Κίεβο.
«Δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί από πλευράς μας για τα πολωνικά όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί μπορούν να πολεμούν όπως νομίζουν. Έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν όπως εκείνοι κρίνουν απαραίτητο. Και πιστεύω ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς τους», δήλωσε ο Τόμτσικ σε συνέντευξή του στο Radio Zet.
Ο Τόμτσικ, η χώρα του οποίου ανήκει στο ΝΑΤΟ και είναι μια από τις βασικές υποστηρίκτριες της Ουκρανίας, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα επιβολής περιορισμών στην χρήση των δυτικών όπλων είναι περίπλοκο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
«Όμως δεν επιθυμώ να ξεκινήσω εδώ μια συζήτηση με τους Αμερικανούς για το θέμα της βοήθειας που παρέχουν», πρόσθεσε.
Το ερώτημα αν η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που λαμβάνει από τη Δύση για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των συμμάχων της, καθώς η Ρωσία έχει δηλώσει ότι πλέον κάτι τέτοιο αποτελεί κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ είναι επισήμως αντίθετες, αλλά το ΝΑΤΟ (ο γενικός γραμματέας του) πιέζει εδώ και καιρό τα μέλη να δώσουν το “ελευθέρας” στην Ουκρανία.
Χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να αρθούν οι περιορισμοί, αναφέροντας: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας προς το παρόν. Δεν ενθαρρύνουμε και δεν επιτρέπουμε τη χρήση όπλων που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ για να πληγεί το ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Επίσης χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι το Κίεβο θα πρέπει να μπορεί «να εξουδετερώνει» τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις από όπου εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ουκρανίας. «Όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πληγούν άλλοι στόχοι στη Ρωσία και προφανώς μη στρατιωτικές υποδομές», διευκρίνισε.
Μετά τις δηλώσεις Μακρόν, η Γερμανία υπογράμμισε ότι υπάρχουν κανόνες στη χρήση των όπλων που παραδίδει στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα «στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP