ΘΕΜΑ

Τι προσφέρει η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης στους σπουδαστές

Τι προσφέρει η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης στους σπουδαστές, Εμμανουήλ Δασκαλάκης

Οι σπουδές σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), τα πρώην ΙΕΚ στην Ελλάδα προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση σε διάφορους τομείς, προετοιμάζοντας τους σπουδαστές για την αγορά εργασίας. Υπάρχουν δύο τύποι ΣΑΕΚ:

Δημόσια: Λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση. Ιδιωτικά: Είναι ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνήθως επιβάλλουν δίδακτρα.

Το Προγράμματα Σπουδών ποικίλουν και καλύπτουν πολλούς τομείς όπως:

  • Υγεία και Πρόνοια
  • Πληροφορική
  • Τουρισμός και Επισιτισμός
  • Καλλιτεχνικά και Δημιουργικά Επαγγέλματα
  •  Μηχανολογία
  • Διοίκηση και Οικονομία

Οι σπουδές στις ΣΑΕΚ διαρκούν δύο έτη (4 εξάμηνα), και περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Επίσης ο σπουδαστής οφείλει να ολοκληρώσει πρακτική εκπαίδευση σε ένα φορέα του αντικειμένου που καταρτίζεται. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, οι απόφοιτοι πρέπει να περάσουν από εξετάσεις πιστοποίησης για να αποκτήσουν το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο αναγνωρίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναγνωρίζεται ως μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική κατάρτιση επιπέδου 5.

Οι απόφοιτοι των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς της αγοράς εργασίας ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα ένα πιστοποιημένο άτομο προερχόμενο από ΣΑΕΚ, να συνεχίζει σε ΑΕΙ της επιλογής του μετά από εξετάσεις. Η εκπαίδευση στις ΣΑΕΚ παρέχει πρακτικές δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή για πολλούς νέους και επαγγελματίες που επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Γιατί η επιλογή μιας ΣΑΕΚ

Η εκπαίδευση στις ΣΑΕΚ συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας και προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργοδοτών. Οι λόγοι που τα ΣΑΕΚ είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους τελειόφοιτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πολλοί:

  • Σύνδεση με την αγορά εργασίας

Τα προγράμματα σπουδών των ΣΑΕΚ είναι σχεδιασμένα σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς και εταιρείες, εξασφαλίζοντας ότι οι δεξιότητες και οι γνώσεις που αποκτούν οι σπουδαστές είναι άμεσα εφαρμόσιμες και ζητούμενες στην αγορά εργασίας.

  • Πρακτική άσκηση

Οι ΣΑΕΚ ενσωματώνουν πρακτική άσκηση στα προγράμματά τους, δίνοντας στους σπουδαστές την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία πριν την αποφοίτηση. Αυτό βοηθά τους σπουδαστές να εξοικειωθούν με το εργασιακό περιβάλλον και να αναπτύξουν επαγγελματικές επαφές.

  • Εξειδικευμένες γνώσεις

Οι σπουδές στις ΣΑΕΚ προσφέρουν εξειδίκευση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως η πληροφορική, η μηχανολογία, ο τουρισμός, η υγεία, και πολλά άλλα. Αυτή η εξειδίκευση επιτρέπει στους αποφοίτους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένες δεξιότητες που είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για τους εργοδότες.

  • Αναγνώριση προσόντων

Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης που απονέμουν οι ΣΑΕΚ είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντας στους αποφοίτους τη δυνατότητα να εργαστούν και στο εξωτερικό, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

  • Δυνατότητες συνέχισης σπουδών

Οι απόφοιτοι των ΣΑΕΚ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) μέσω κατατακτήριων εξετάσεων, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν περαιτέρω ακαδημαϊκά προσόντα.

  • Επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη

Οι ΣΑΕΚ προσφέρουν σεμινάρια και εξειδικευμένα προγράμματα που επιτρέπουν στους επαγγελματίες να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους και να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και τάσεις της αγοράς.

  • Διασύνδεση μέσω διδασκόντων

Οι διδάσκοντες στα ΣΑΕΚ, είναι στελέχη μιας αγοράς που στο μέλλον θα απασχοληθούν οι ίδιοι οι σπουδαστές, κάτι που τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην επαγγελματική τους διασύνδεση.

  • Ποικιλία προγραμμάτων σπουδών

Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης έχει φροντίσει, να υπάρχει πληθώρα επιλογών στα αντικείμενα σπουδών έτσι ώστε κάθε σπουδαστής να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει και να καταρτίζεται αναλόγως.

Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για τους εν δυνάμει εργαζόμενους μιας αγοράς που αναζητά στελέχη με υψηλή κατάρτιση αλλά και εξοικειωμένους με τις συνθήκες και τις ανάγκες της. Τα λεγόμενα “μεσαία στελέχη” είναι εκείνα που έχουν ανάγκη οι φορείς εργασίας για άμεση απορρόφηση και αποκτώντας εμπειρία, θα φτάσουν στις θέσεις που επιθυμούν.


*Ο Εμμανουήλ Δασκαλάκης είναι Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος. Εισήλθε στη Σχολή Ανθυποπυραγών με κατατακτήριες εξετάσεις με πρώτο πτυχίο αυτό της Γεωλογίας. Εχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (MBA & MSc Διαχείρησης Καταστροφών & Κρίσεων). Επίσης είναι απόφοιτος ΙΕΚ ‘’Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών’’. Είναι εκπαιδευτής ΣΑΕΚ και αρθρογράφος