Οι δανειστές φοβούνται αποσταθεροποίηση

Οι δανειστές φοβούνται αποσταθεροποίηση

Το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σκηνικό διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην πόλωση ανησυχεί το ευρωιερατείο. Οι δανειστές θεωρούν πως χωρίς ομαλό πολιτικό κλίμα και συναινέσεις των βασικών πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή του 3ου Μνημονίου η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει και η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Οι δανειστές θεωρούν πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τη μερίδα του λέοντος από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και ότι εφεξής η ανάκαμψη είναι περισσότερο ζήτημα κλίματος. Και όπως υπογραμμίζουν, το κλίμα θα επηρεαστεί αποφασιστικά από την πολιτική διάσταση.

Ένα δεύτερο ζήτημα που έχει απασχολήσει ειδικά την Κομισιόν είναι η δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στην Ελλάδα από τη διάψευση των ελπίδων για οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και κατ’ επέκτασιν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Κομισιόν εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο Τσίπρας θεωρεί τον Τσακαλώτο γκρινιάρη και ιντριγκαδόρο στα εσωκομματικά, αλλά του αναγνωρίζει ότι σήκωσε το βάρος της διαπραγμάτευσης και δεν διανοείται να τον αντικαταστήσει. Έχει, μάλιστα, στείλει και σχετικό μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Παρόξυνση της πόλωσης

Στο πλαίσιο των κινήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο ήταν και η κατηγορία ότι ο Μοσχοβισί έδωσε στην Αθήνα ψεύτικες διαβεβαιώσεις. Πράγματι, ο Γάλλος επίτροπος ήταν πιο αισιόδοξος από όσο δικαιολογούσε η κατάσταση, αλλά –στο πλαίσιο του ευρωιερατείου– έχει κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και η κυβέρνηση το αναγνωρίζει. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν τον ενοχοποιεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σχετικές διαρροές είχαν στόχο να του κόψουν τον δρόμο προς την προεδρία του Eurogroup, όταν θα έλθει η ώρα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως η Κομισιόν το ΔΝΤ και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συνεννόηση με σκοπό να αποτρέψουν ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα παρόξυνσης της πόλωσης και άμεσης εμπλοκής στην πολιτική αντιπαράθεση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όπως μαθαίνουμε, σχετικά μηνύματα έχουν σταλεί και στον Τσίπρα και στον Μητσοτάκη. Ειδικά ο δεύτερος είχε γίνει δέκτης συστάσεων να εγκαταλείψει τη ρητορική για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω η πληροφορία ότι το προσωπικό επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ σχεδιάζει με την έγκρισή του κινήσεις με σκοπό ο Μητσοτάκης να προβληθεί στο εξωτερικό σαν παράγοντας που εγγυάται την πολιτική ομαλότητα στην Ελλάδα και όχι σαν αντιπολιτευόμενος ηγέτης που κάνει τα πάντα για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναζητούν διεθνή εταιρεία πολιτικού consulting και δημοσίων σχέσεων, η οποία να αναλάβει το σχετικό έργο.

Μεταμοντέρνα αποικία

Πέρα από το να ανησυχεί για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, το ευρωιερατείο δεν παρέλειψε, βεβαίως, να συνδέσει την εκταμίευση της δόσης και με δύο πρόσθετους όρους: αφενός με την παύση της δικαστικής δίωξης των τριών αλλοδαπών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, αφετέρου με την καταβολή των δικαστικών εξόδων στον άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου!

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κορυφαία στελέχη της Κομισιόν και ο Ντράγκι είχαν κάνει ωμές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δε Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος είχε απειλήσει πως θα μπλοκάρει την εκταμίευση εάν δεν δοθεί εκ των υστέρων ασυλία στους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, ο ένας εκ των οποίων είναι Ισπανός. Περιττό να πούμε πως η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ό,τι ακριβώς της ζητούσαν.

Από πολιτικής απόψεως σημασία δεν έχουν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά οι πιέσεις του ευρωιερατείου. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προστατεύει με “νύχια και με δόντια” τους ανθρώπους που διεκπεραιώνουν για λογαριασμό του δύσκολες αποστολές. Αν καταδικαστεί κάποιος εξ αυτών θα δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο. Δύσκολα θα βρεθούν πρόθυμοι για επόμενη αποστολή!

Προφανώς, ο Μοσχοβισί, η Τίσεν, ο Ντράγκι ή ο Ντε Γκίντος δεν θα είχαν ούτε καν διανοηθεί να κάνουν τέτοιες ωμές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση της χώρας τους. Η Ελλάδα, όμως, θεωρείται χώρα-μέλος περιορισμένης κυριαρχίας. Αυτό επιτρέπει όχι μόνο σε ανώτατους αξιωματούχους, αλλά και σε μεσαίους γραφειοκράτες να την αντιμετωπίζουν περίπου σαν μεταμοντέρνα αποικία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx