Κριτική του Πούτιν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία αλλά και στη λήψη δανείων από τη Δύση

Κριτική του Πούτιν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία αλλά και στη λήψη δανείων από τη Δύση

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου μίλησε και για την περίπτωση η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Το Anadolu επικεντρώθηκε σε όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος για την τουρκική οικονομία.

Στην αρχή εξήρε την στάση του Ερντογάν στο θέμα της Γάζας, λέγοντας «γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για την επίλυση αυτού του πολύ επείγοντος και μακροχρόνιου προβλήματος. Λαμβάνοντας υπόψη το κύρος του προέδρου Ερντογάν στην περιοχή, στον κόσμο και ιδιαίτερα στον ισλαμικό κόσμο, αναμένουμε η συμβολή του να έχει αισθητή επιρροή», ειπε. Ομως εν συνεχεία άσκησε κριτική τόσο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία όσο και για τις δανειακές κινήσεις που κάνει η Τουρκία προς τη Δύση.

«Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας. Την ώρα που η Τουρκία συνεργάζεται με την Ουκρανία σε ορισμένους τομείς, η Ουκρανία προσπαθεί να πλήξει τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Τουρκία. Τα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου του ρωσικού στρατού κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έπεσαν κοντά στο σταθμό άντλησης φυσικού αερίου στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Παρακαλώ να ενημερώσετε τον φίλο μας τον πρόεδρο Ερντογάν για τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με αυτό το θέμα. Γίνονται επίσης συνεχώς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που προστατεύουν τα συστήματα παράδοσης στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας», είπε, ουσιαστικά υπογραμμίζοντας ότι ο Ερντογάν συνεργάζεται με μια χώρα που πλήττει ενεργειακές υποδομές της Τουρκίας.

Επίσης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και για τη χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας από δυτικά κεφάλαια, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική οικονομία «να χάσει περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσει» αν η εξάρτηση από δυτικά κεφάλαια επιβαρύνει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της Τουρκίας έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στη λήψη επιχορηγήσεων από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό ενδεχομένως να μην είναι κάτι κακό, αλλά εάν αυτό συνδέεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα έχει περισσότερα να χάσει από όσα θα κερδίσει. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο κινδυνος είναι υπαρκτός» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx