Υπό αμφισβήτηση ο Ανδρουλάκης, υπό πίεση ο Κασσελάκης – Άρχισαν τα όργανα…
12/06/2024Η αδυναμία των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς να αξιοποιήσουν την ραγδαία, όπως κατέγραψαν οι ευρωεκλογές, φθορά της ΝΔ, δημιουργεί εκ των πραγμάτων αναζητήσεις και διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.
Οι διαδικασίες επιταχύνονται στο ΠΑΣΟΚ όπου αμφισβητείται ανοιχτά ο Ανδρουλάκης. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του έθεσε καθαρά θέμα ηγεσίας. Πιο διακριτικά ο Παύλος Γερουλάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεν ανοίγει θέμα ηγεσίας για τον εαυτό του. Από διαφορετικές πλευρές του ΠΑΣΟΚ προωθείται ως φαβορί για την ηγεσία ο πρώην γραμματέας (επί προεδρίας της Φώτης Γεννήματα), Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Νέος, επικοινωνιακός και με ισχυρά κομματικά και επιχειρηματικά ερείσματα, ο κ. Χριστοδουλάκης θεωρείται από αρκετούς ότι μπορεί να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ήταν από τους πρώτους που συμμετείχε στην διαδικασία για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά και είχε πάρει μέρος στην εκδήλωση μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου.
Ο Ανδρουλάκης κάνει τις δικές του κινήσεις, εκτιμάται ότι σε συνεννόηση μαζί του ήταν η κίνηση του Παναγιώτη Δουδωνή να καταγγείλει την Νάντια Γιαννακοπούλου και εμμέσως τον Παύλο Γερουλάνο. Στο ίδιο πλαίσιο των κινήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται η προσέγγιση με πρόσωπα όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, ενώ δεν είναι δίχως βάση η διαρροή για κοινή κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς που θα τους καταστήσει αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή, στερώντας την δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ανέβασμα των τόνων έναντι των “αποστατών” και η ρητορική να επιστρέψουν τις έδρες τους.
Πιέζεται ο Κασσελάκης
Στον ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν οι αντιδράσεις των διαφωνούντων είναι συγκρατημένες και εκφράζουν την αμφισβήτηση στον πρόεδρο εμμέσως, ζητώντας πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Εν ολίγοις, λένε ότι ο στόχος της πολιτικής ανατροπής δεν επιτεύχθηκε με το 15%, αντίθετα σηματοδοτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτωτική του πορεία. Ακολούθως αμφισβητούν την προοπτική του Κασσελάκη να διεκδικήσει την εξουσία απέναντι στη ΝΔ και για αυτό ζητούν συνεργασίες στην Κεντροαριστερά. Το θέμα έθεσε από την πρώτη ημέρα ο Διονύσης Τεμπονέρας και στην συνέχεια ο Γιάννης Ραγκούσης, όπως και η παρ’ ολίγον διεκδικήτρια της ηγεσίας Όλγα Γεροβασίλη. «Απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεροβασίλη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε λέγοντας ότι όποιοι μιλούν για διαδικασίες προσέγγισης με το μόρφωμα της Νέας Αριστεράς δεν περιλαμβάνουν τον πρόεδρο. Μάλιστα, δείχνοντας τις προθέσεις του, είπε ότι εάν κάποιος δεν συμφωνεί με την γραμμή που δίνει ο ίδιος μπορεί να αποχωρήσει από το κόμμα. Παράλληλα έκανε και εκείνος άνοιγμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι το γραφείο του Ανδρουλάκη γνωρίζει το τηλέφωνο του, ενώ πριν από τις εκλογές είχε αποκλείσει κάθε συνομιλία μαζί του. Είναι ενδιαφέρον ότι τα συμφέροντα των δύο συμπίπτουν προκειμένου ο καθένας να αποφύγει την εσωτερική αμφισβήτηση στο δικό του κόμμα και να διατηρήσει την προεδρία.