ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγωτό: Το καλοκαιρινό αντικαταθλιπτικό

Παγωτό: Το καλοκαιρινό αντικαταθλιπτικό

Το παγωτό μπορεί να χαρακτηριστεί ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Το χαμόγελο και η προσμονή της απόλαυσης μπροστά σε μία μπάλα παγωτού είναι απλά… τέλεια! Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί το παγωτό μας κάνει τόσο χαρούμενους; Τι είναι αυτό που έχει και μας δίνει ευεξία;

Ας δούμε τι περιέχει το παγωτό για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε… Περιέχει λοιπόν, γάλα, φρούτα, ζάχαρη ή και αρωματικά πρόσθετα. Αυτά τα συστατικά πρώτα από όλα αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, σε μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, C, D και Ε.

Έτσι, το παγωτό διεγείρει την σεροτονίνη ή αλλιώς την ορμόνη της χαράς, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μας και βοηθάει στη μείωση του άγχους και τους στρες. Επίσης, περιέχει τρυπτοφάνη – ένα φυσικό ηρεμιστικό – που μας χαλαρώνει και κάποιες φορές μας βοηθάει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Να γιατί… μπορεί να είναι συνυφασμένο και με τον χωρισμό: τρως έναν κουβά παγωτό μπροστά στην τηλεόραση και ξεπερνάς το δράμα… έστω και για κάποια ώρα! Επίσης, επειδή είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο, μας ανακουφίζει τις ζεστές μέρες και μας χαρίζει αυτό το αίσθημα της δροσιάς. Λειτουργεί σίγουρα σαν μία όαση τις καλοκαιρινές μέρες καθώς μας αναζωογονεί αλλά ταυτόχρονα δεν μας βαραίνει.

Απολαυστικό αντικαταθλιπτικό

Οι ψυχολογικοί λόγοι που ένα παγωτό μας κάνει πιο χαρούμενους

Πρώτα απ’ όλα είναι γλυκό. Ένα γλυκό μάλιστα που αν γνωρίζουμε τον τρόπο παρασκευής του μπορεί να έχει και πολύ λίγες θερμίδες. Αυτό μας διώχνει τις τύψεις και μας κάνει να χαιρόμαστε περισσότερο για την καλοκαιρινή αυτή απόλαυση.

Σου φτιάxνει τη διάθεση: Εκτός ότι ως γλύκισμα ενεργεί στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και δημιουργεί ευχαρίστηση, αν επιλέξετε παγωτό σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, αφού εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, χημικές ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση καθώς και σερετονίνη, ουσία με αποδειγμένη αντικαταθλιπτική δράση. Αν και τα παγωτά με σοκολάτα έχουν περισσότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα, αξίζει να φάτε τουλάχιστον ένα ξυλάκι, όταν η διάθεσή σας είναι στα… Τάρταρα!

Το παγωτό σημαίνει καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος με ήλιο, φως, θάλασσα, βόλτες και γενικότερα ένα πιο ανάλαφρο και ανεβασμένο κλίμα. Με το που κάνουν την εμφάνισή τους τα παγωτά, η ψυχολογία αλλάζει γιατί ο εγκέφαλος παίρνει το σήμα ότι πλησιάζει ή ζει το καλοκαίρι.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το φαγητό συνδυάζεται με αναμνήσεις:

Η μορφή του, το άρωμά του και η γεύση του κάθε φαγητού μας φέρνει στο νου διαφορετικές εικόνες. Όταν λοιπόν τρώμε παγωτό, συνήθως οι εικόνες που υποσυνείδητα έρχονται στο μυαλό μας, άρα και τα συναισθήματά μας είναι θετικά, με αποτέλεσμα να μας κυριεύει αυτή η ευεξία ακόμη και χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Μας δίνει ενέργεια: Οι υδατάνθρακες από τη λακτόζη του γάλακτος και τις γλυκαντικές ουσίες παράγουν ενέργεια και συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες. Αν λοιπόν έχετε μία δύσκολη ημέρα ή έχετε κάνει έντονη άσκηση, πολύ κολύμπι ή ό,τι άλλο σας έχει κουράσει, ένα παγωτό είναι ιδανικό!

Έχει όμως κι άλλα καλά!

Είναι υγιεινό. Δεν περιέχει πολλά συντηρητικά, το μόνο συντηρητικό στο παγωτό συνήθως είναι ο πάγος και η κατάψυξη, ενώ με την παστερίωση του γάλακτος σκοτώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Για να ανήκει όμως σε αυτή την κατηγορία, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετες ύλες, αρώματα και χρώματα κ.λπ.

Είναι ιδανικό για δίαιτα: Αυξάνοντας τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας και μειώνοντας τους υδατάνθρακες κινητοποιείται ο μεταβολισμός και επιτυχγάνεται έτσι απώλεια βάρους. Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών του παγωτού προέρχονται από το γάλα και μάλιστα είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διότι είναι σύνθετη τροφή. Το λίπος που περιέχει εμποδίζει τη γρήγορη απορρόφηση του σακχάρου. Είναι επομένως ιδανικό ακόμη και για δίαιτα, αρκεί να υπάρχει μέτρο.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx