Βγήκαν από την κρίση τα ελληνικά ομόλογα
17/04/2019“Δεν το είχαμε δει ποτέ από τον Σεπτέμβριο του 2005. Τη Δευτέρα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο υποχώρησε στο 3,27%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών για την Ελλάδα” γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos,σημειώνοντας ότι η απόδοση είναι “πάρα πολύ μακριά από το 30% που είχε καταγραφεί το 2011”.
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα γράφει ότι “το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα πενταετή ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν απόδοση 2,13% ή 26 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παρόμοιας διάρκειας.Και αυτό ,ενώ η Ελλάδα παρέμενε λιγότερο από ένα χρόνο πριν υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
«Σε ένα σύμπαν χαμηλών επιτοκίων, οι ελληνικές αποδόσεις είναι ελκυστικές για τους επενδυτές», εξηγεί ο ο Φρεντερίκ Γκαμπιζόν της HSBC, επισημαίνοντας ότι επιστρέφουν οι επενδυτές που στοιχημάτισαν στη μελλοντική σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων με εκείνα των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας ασφαλώς παίζει το ρόλο της, καθώς η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης για αυτή τη χρονιά κυμαίνεται στο 1,9%, πολύ πάνω από εκείνη της ευρωζώνης.
Η Les Echos υπενθυμίζει την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s κατά δύο βαθμίδες και οι επιτυχημένες εκδόσεις με τις οποίες επέστρεψε η χώρα στις αγορές. Στα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία εγγράφονται ακόμα η συμφωνία με το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του, αλλά και η επιστροφή στην Ελλάδα περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ, το οποίο θα διατεθεί απευθείας για την ελάφρυνση του χρέους.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εγγράφεται στο γενικότερο πλαίσιο της μεγάλης μείωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων στην ευρωζώνη και η Ελλάδα αυτή τη φορά επωφελείται από το γενικότερο κλίμα.
Η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας ασφαλώς παίζει το ρόλο της, καθώς η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης για αυτή τη χρονιά κυμαίνεται στο 1,9%, πολύ πάνω από εκείνη της ευρωζώνης. Στις αρχές Μαρτίου, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες για να την φέρει στην κατηγορία Β1. Αυτό το πλαίσιο επέτρεψε στην Ελλάδα να προσελκύσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου πριν λίγους μήνες.
Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από θετικές ανακοινώσεις έχουν επίσης ωφελήσει την Αθήνα. Πρώτον, η αποδέσμευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αυτό, το οποίο αντιστοιχεί στο μερίδιο της Ελλάδας στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατευθυνθεί άμεσα στην ανακούφιση του χρέους της χώρας. Ταυτόχρονα ,η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την αποπληρωμή μέρους των δανείων από το ΔΝΤ.
Τα δάνεια του ΔΝΤ κόστιζαν κατά μέσο όρο 5% ετησίως, ένα επιτόκιο πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα στις αγορές. Ως εκ τούτου, θα προκαταβάλλει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που λήγουν έως το 2020. Όλα αυτά αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην πορεία της κανονικότητας στη χρηματοδότηση της χώρας, γράφει η Les Echos .