Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου ενώ ο Νασράλα απειλεί Ισραήλ και Κύπρο
20/06/2024Την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βλέπει στο εσωτερικό της κυβέρνησής του να αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό οι ρωγμές και να εντείνονται οι πιέσεις για προσφυγή σε εκλογές, ένα νέο πολεμικό μέτωπο απειλεί να ανοίξει η Χεζμπολάχ, με τις απειλές του ηγέτης της Νασράλα προς το Ισραήλ για ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά και προς την Κύπρο εάν διαθέσει αεροδρόμια και βάσεις στις ισραηλινές δυνάμεις.
«Ο εχθρός γνωρίζει καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ότι κανένα μέρος του δεν θα γλυτώσει από τους πυραύλους μας», δήλωσε ο Νασράλα σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Το Ισραήλ πρέπει «να μας περιμένει στην ξηρά, από θάλασσα και από αέρα», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απείλησε επίσης την Κύπρο εάν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις στο Ισραήλ σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου: «Το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», δήλωσε ο Νασράλα.
Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο 9 λεπτών, που τραβήχτηκε από ένα drone, που δείχνει ισραηλινές στρατιωτικές και πολιτικές τοποθεσίες σε διάφορες ισραηλινές πόλεις. Αργότερα η Χεζμπολάχ προχώρησε σε μπαράζ περισσότερων από δώδεκα βλημάτων στο βόρειο Ισραήλ, μια ημέρα αφότου το Τελ Αβίβ απείλησε με «ολοκληρωτικό πόλεμο», λέγοντας ότι είχε εγκρίνει επιχειρησιακά σχέδια για επίθεση στο Λίβανο.
Η απάντηση Χριστοδουλίδη
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και κληθείς να σχολιάσει τις απειλές Νασράλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού σημείωσε ότι έχει διαβάσει τις δηλώσεις που έχουν γίνει, απάντησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις». «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» επεσήμανε.
Και επανέλαβε πως η Κύπρος, η χώρα μας, δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. «Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης» συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν». «Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Νασράλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις» κάτι που «σε καμία απολύτως περίπτωση» δεν ισχύει, όπως ξεκαθάρισε. Ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε «σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού», επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «το τι πράττει η Κύπρος είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ» και πως «η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».
Αμφισβήτηση Νετανιάχου από IDF
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ο αρχιπλοίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εξέφρασε χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Channel 13, την άποψη ότι η Χαμάς «δεν μπορεί να εξαλειφθεί» και ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι μέσω συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που κορυφαίος ισραηλινός αξιωματούχος εκφράζει δημοσίως την άποψη ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «δεν μπορεί να εξαλειφθεί», αμφισβητώντας έναν από τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου όπως τους όρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Άμεση ήταν η αντίδραση από το γραφείο Νετανιάχου, που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι η εξάλειψη της Χαμάς είναι στόχος που έχει καθοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο και ο ισραηλινός στρατός παραμένει προσηλωμένος σε αυτόν.
Σε διευκρινιστική ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Telegram, υπογραμμίζεται πως ο Χαγκάρι αναφέρθηκε στη Χαμάς ως ιδεολογία και η δήλωσή του δεν πρέπει να παρερμηνευτεί.
Ρωγμές στην κυβέρνηση Νετανιάχου
Δεν είναι μόνον η πρώτη δημόσια αμφισβήτηση της πολιτικής Νετανιάχου από τον ισραηλινό στρατό. Είναι και οι ρωγμές στην κυβέρνηση. Πριν από 10 ημέρες ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Benny Gantz απέσυρε την οκταμελή κοινοβουλευτική ομάδα του από τον συνασπισμό, ο οποίος τότε είχε 72 έδρες στην Κνεσέτ (από τις 120 έδρες). Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ήρθε σε ρήξη με το κόμμα του, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση για την προώθηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου στρατολόγησης που εξαιρεί τους υπερορθόδοξους Εβραίους.
Επιπλέον, την Κυριακή, ο Νετανιάχου διέλυσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να μην συμπεριλάβει σε αυτό τους ακροδεξιούς εταίρους του, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς που πιέζουν τον Νετανιάχου για συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων και κλιμάκωση προς όλες τις κατευθύνσεις. Άνοιγμα γενικού μετώπου και με τη Χεζμπολάχ θα έλυνε το πρόβλημα της ακροδεξιάς πτέρυγας της ισραηλινής κυβέρνησης, όμως μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν εφιαλτική για όλους, όπως σημείωσε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Αμος Χοχστάιν.
Προχθές δύο βουλευτές του Λικούντ – ο Moshe Saada και ο Tally Gotliv – πήγαν κόντρα στην κομματική πειθαρχία και δήλωσαν στην Επιτροπή Συντάγματος της Κνεσέτ ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του «νόμου των ραβίνων». Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάσσονται πλέον όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι περισσότερες εφημερίδες του Ισραήλ, μεταξύ αυτών και η Jerusalem Post η οποία στο κύριο άρθρο της σήμερα υπογραμμίζει ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι μετρημένες.