Πρόβλημα στο 112 – Εκτός λειτουργίας εν μέσω πυρκαγιών χθες

Πρόβλημα στο 112 – Εκτός λειτουργίας εν μέσω πυρκαγιών χθες

Δυσλειτουργία παρουσίασε χθες το 112 που σίγησε επί μιάμιση ώρα  ενώ μαίνονταν πολλές πυρκαγιές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας ethnos.gr το 112 χρειάζεται αναβάθμιση, και αυτή προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2024. Με την αναβάθμιση δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα σαν το χθεσινό, πιστεύουν οι αρμόδιοι. Χθες το 112 μπλόκαρε λόγω πληθώρας μηνυμάτων για διαφορετικές φωτιές σε διαφορετικές περιοχές. Η τεχνολογία του θεωρείται παρωχημένη, καθώς είχε σχεδιαστεί και ολοκληρωθεί το 2010 αλλά μας πήρε δέκα χρόνια για να ηχήσει.

Το έργο της αναβάθμισης του υφιστάμενου συστήματος ήδη υλοποιείται αφού η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο, με στόχο να βελτιωθεί κυρίως η «χωρητικότητα» του συστήματος και να αυξηθεί η υποδομή σε υπολογιστές ώστε να μην «μπουκώνει» η βάση των μηνυμάτων από τις πολλαπλές ειδοποιήσεις σε περιπτώσεις πολλών συμβάντων ταυτόχρονα. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, όπως γράφει το ethnos.gr αυτή ήταν και η αιτία της μη λειτουργίας του την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι στο «Έθνος» η υφιστάμενη τεχνολογική υποδομή της υπηρεσίας παρουσιάζει μια σειρά από ελλείψεις που οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας από τη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών του έργου. Αποτέλεσμα είναι ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές να θεωρούνται ήδη παρωχημένες, με συνέπεια ένα μέρος της υποδομής να λειτουργεί ήδη στο όριο της απόδοσής του.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του 112 είχε λάβει την πρώτη έγκριση τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά ουσιαστικά λειτούργησε δέκα χρόνια αργότερα, καθώς κατακυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στον ΟΤΕ και η σύμβαση υπεγράφη το 2014. Η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης ήταν η 31η/12/2015. Ωστόσο, το έργο τέθηκε για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ετών σε αναστολή και έγινε επανεκκίνησή του μέσα στο 2019, ενώ τέθηκε σε λειτουργία τελικά την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ωστόσο πλέον θεωρείται πως το σύστημα έχει ήδη φτάσει στα όριά του και θα πρέπει να περάσει στην επόμενη μέρα. Άλλωστε αυτό επιτάσσουν και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Γι΄αυτό και πριν λίγο καιρό προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την αναβάθμισή του και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, περιλαμβανομένων του δικαιώματος προαίρεσης για υπηρεσίες συντήρησης, ανέρχεται στο ποσό των 21,74 εκατομμυρίων ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Ο διαγωνισμός που θα επικαιροποιήσει το σύστημα έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον υποψήφιων και εκτιμάται ότι θα βρεθεί ανάδοχος το φθινόπωρο. Σύμφωνα με το “‘Εθνος” όποιος υπογράψει τη σύμβαση, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση μέσα σε δύο χρόνια.

Το νέο σύστημα προβλέπεται να υποστηρίζει πλήρως την σημερινή λειτουργία του, αλλά θα διασφαλίζει και την δυνατότητα συνδιαλέξεων φωνής, βίντεο και ανταλλαγής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο με πολίτες και, ειδικότερα, με ΑΜΕΑ, ενώ θα παρέχει και γεω-εντοπισμό. Θα παρέχει επίσης επικοινωνία σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής, αλλά μόνον WI-FI και θα διαθέτει Silent button για τη σιωπηλή αναγγελία περιστατικού (π.χ. σε περιπτώσεις ομηρίας), θα υποστηρίζει αναζήτηση διευθύνσεων, δυνατότητα αντίστροφης συσχέτισης των συντεταγμένων του καλούντα με οδούς και σημεία ενδιαφέροντος και τρέχοντα συμβάντα προκειμένου να είναι δυνατή η συσχέτιση και η ομαδοποίησή τους.

Πηγή: ethnos.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx