Σαουδάραβες για 1.301 θανάτους στη Μέκκα: “Δεν φταίμε εμείς που ήρθαν χωρίς άδεια χιλιάδες άνθρωποι”

Σαουδάραβες για 1.301 θανάτους στη Μέκκα: “Δεν φταίμε εμείς που ήρθαν χωρίς άδεια χιλιάδες άνθρωποι”

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Φάζαντ Αλ Τζαλάτζελ ανακοίνωσε σήμερα ότι 1.301 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του φετινού “Χατζ”, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν είχαν άδειες για να παρευρεθούν στο ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 1.301, από τους οποίους το 83% δεν είχε λάβει άδεια εισόδου για προσκύνημα. Είχαν διανύσει μεγάλες αποστάσεις κάτω από τον ήλιο, χωρίς να έχουν κατάλληλο καταφύγιο ή ανέσεις», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλοί ηλικιωμένοι και άλλοι που έπασχαν από χρόνια νοσήματα.

Πάνω από το 50% των νεκρών ήταν Αιγύπτιοι, γεγονός που έκανε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να κλείσει στην ουσία πάνω από 16 τουριστικά γραφεία τα οποία διεκπεραίωσαν το ταξίδι πιστών οι οποίοι όμως δεν είχαν άδεια για προσκύνημα. Μπήκαν στη Σαουδική Αραβία ως τουρίστες, ενώ η Σαουδική Αραβία εκδίδει θρησκευτικές άδειες με ποσόστωση, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, και λαμβάνει υπ΄όψιν της την διαθεσιμότητα κλιματιζόμενων μεταφορικών μέσων αλλά και κλιματιζόμενων καταλυμάτων. Στην Τυνησία παύθηκε για τον ίδιο λόγο ο υπουργός Θρησκευτικών υποθέσεων -οι νεκροί Τυνήσιοι ήταν 70.

Λαμβανομένου πάντως υπ΄όψιν του αριθμού των προσκυνητών, που ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια, ο αριθμός των νεκρών είναι αρκετά υψηλός, καθώς δυστυχώς “κανονικά” σε κάθε χώρα πεθαίνουν μέσα σε πέντε μέρες περίπου 150 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, οπότε ακόμα κι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν ηλικιωμένοι -που δεν ήταν-, ο “κανονικός” αριθμός θανάτων θα ήταν το πολύ 300. Όμως, στην χώρα η θερμοκρασία ξεπέρασε επί πολλές μέρες τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Μία βασική αιτία θανάτου ήταν και το γεγονός ότι, αυτό το προσκύνημα θεωρείται απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή ενός μουσουλμάνου και, για οικονομικούς λόγους, οι περισσότεροι το αναβάλλουν διαρκώς μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, οπότε όμως το ταξίδι γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο για την υγεία τους. Άλλη αιτία είναι ότι πολλοί προέρχονται από χώρες με ηπιότερο κλίμα αλλά σχετικά ζεστές, οπότε υποτιμούν την ένταση του καύσωνα στη Σαουδική Αραβία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx