ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνελήφθη αξιωματούχος του Νταγκεστάν για το μακελειό – Σε κλοιό όλη η επαρχία

Συνελήφθη αξιωματούχος του Νταγκεστάν για το μακελειό - Σε κλοιό όλη η επαρχία,

Τριπλή επίθεση με στόχο συναγωγή, ορθόδοξη εκκλησία και αστυνομικό τμήμα έγινε το απόγευμα της Κυριακής στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν στον Καύκασο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τον πρωινό απολογισμό των ρωσικών αρχών, 15 αστυνομικοί και ένας ιερέας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, έχουν σκοτωθεί και έξι τρομοκράτες. Περισσότεροι από 25 είναι οι τραυματίες που νοσηλεύονται. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά για πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, όπως και στην πόλη Ντερμπέντ, νότια από την πρωτεύουσα. Εκπρόσωποι της ρωσικής εβραϊκής κοινότητας ανέφεραν ότι δέχθηκε επίθεση και μια δεύτερη συναγωγή. Οι επιθέσεις στις δύο πόλεις ήταν συντονισμένες και συνέβησαν σχεδόν την ίδια ώρα το απόγευμα της Κυριακής οδηγώντας σε μακελειό.

Βίντεο που ανέβηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ανθρώπους στα μαύρα να πυροβολούν αδιακρίτως κατά οχημάτων της αστυνομίας στην Μαχατσκαλά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νταγκεστάν, εξαιτίας των επιθέσεων έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 13 άτομα, στην επίθεση στη συναγωγή που έγινε στην πόλη Ντέρμπεντ, όπου υπάρχει από αιώνες εβραϊκή κοινότητα, ενώ η επίθεση στη χριστιανική εκκλησία και στο αστυνομικό τμήμα έγινε στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά.

Μάχες σε εκκλησία, συναγωγή και τμήμα

Έξω από τον ναό έγινε μάχη ανάμεσα σε περισσότερους από 100 άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων του ρωσικού στρατού και περίπου 10 ενόπλους. Πολίτες είχαν βρει καταφύγιο μέσα στην εκκλησία για να προστατευθούν από τα πυρά. Το ίδιο έγινε και στη συναγωγή. Μετά την επίθεση, η συναγωγή πυρπολήθηκε, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτόπτες μάρτυρες είδαν καπνό να βγαίνει και από την εκκλησία. Η πληροφορία πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τις ρωσικές αρχές.

Οι γιοί έπαρχου μεταξύ των δραστών

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Σεργκεί Μελίκοφ, τόνισε ότι «άγνωστοι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα» και πως «οι αστυνομικοί του Νταγκεστάν στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο τους». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανάμεσά τους υπάρχουν θύματα. Όλες οι υπηρεσίες ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες… Οι ταυτότητες των δραστών εξακριβώνονται. Οι αντιτρομοκρατικές έρευνες έχουν επεκταθεί στο σύνολο της περιφέρειας του Νταγκεστάν.

Συνεχίζονται οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες της επίθεσης στο Ντέρμπεντ διέφυγαν με αυτοκίνητο και αναζητούνται. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι δράστες ήταν μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης» και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους συνεχίζεται. Όπως επίσης ανακοινώθηκε, η Ρωσική Εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες.

Τον περασμένο Απρίλιο η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB είχε συλλάβει τέσσερα άτομα στο Νταγκεστάν, ύποπτα για συμμετοχή στην επίθεση στον χώρο εκδηλώσεως του δημαρχείου Crocus της Μόσχας τον προηγούμενο μήνα. Σε εκείνη την επίθεση, την ευθύνη για την οποία έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 140 άνθρωποι

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι