Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών

Συνέντευξη Μαντζουράνη για επερχόμενες εκλογές

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης μιλάει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για εκλογές, Novartis και Siemens.

-Συχνά ακούμε για το διακύβευμα των εκλογών και πόσο αυτό το άνοιγμα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου έχει έρεισμα στην πολιτική και την κοινωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας και αν μπορεί να συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο;

Το αν μπορεί να συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο θα το απαντήσει ο λαός το βράδυ των εκλογών και τις επόμενες μέρες μέχρι τις εθνικές εκλογές. Η προσπάθεια έγινε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή πάρα πολλών προερχόμενων από διάφορους της κεντροαριστεράς, ανένταχτους κλπ. Δυστυχώς στις εκλογές αυτές, στις 26 Μαΐου, όπου γίνονται ταυτόχρονα αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές, και επειδή είναι πάρα πολύ κοντά τον Οκτώβρη οι προγραμματισμένες εθνικές εκλογές μπλέκονται τα διακυβεύματα. Και γι’ αυτό μιλάμε πολύ λίγο για την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δύο διακυβευμάτων. Στις ευρωεκλογές θεωρώ ότι το διακύβευμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε, μέσα στην οποία είναι αναγκασμένη να ζήσει και η Ελλάδα και οι Έλληνες. Θέλουμε την Ευρώπη της ακροδεξιάς; Την Ευρώπη του λαϊκισμού; Την Ευρώπη του ρατσισμού; Την Ευρώπη της ξενοφοβίας; Την Ευρώπη της μόνιμης, πρωτόγονης, βάρβαρης, γερμανικής λιτότητας; Ή την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη των πολλών, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, την Ευρώπη που θέλει η σοσιαλδημοκρατία;

Συγκρούονται, δηλαδή, δύο πόλοι, ο δεξιός και ο ακροδεξιός, και ο αριστερός και ο κεντροαριστερός. Υπάρχει μία διαφοροποίηση και στους δύο χώρους κυρίως, όμως, στον δεξιό όπου πράγματι τα συντηρητικά κόμματα, το κόμμα δηλαδή της Μέρκελ, το χριστιανοδημοκρατικό και τα άλλα κόμματα στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν με αντιπαλότητα τις δυνάμεις του φασισμού, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, και αυτή η σύγκρουση θα έχει ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι θα δούμε περίεργες συμπλεύσεις στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

-Κανένας δε μιλάει για τις ευρωεκλογές…

Έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, δηλαδή έχουν πει ξεκάθαρα ότι «ψηφίζουμε, για να φύγει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, να ηττηθεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και να επισπευσθούν οι εκλογές». Τον ίδιο χαρακτήρα έχει δώσει και το μικρό ΚΙΝΑΛ.

Αυτό μοιραία έχει αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία να απαντήσουν και το διακύβευμα αυτή τη στιγμή των ευρωεκλογών μοιάζει περισσότερο με διακύβευμα εθνικών εκλογών -και γι’ αυτό δεν πρέπει κανένας να απουσιάσει από την κάλπη, γι’ αυτό πρέπει όλοι οι προοδευτικοί να δώσουν το «παρών» και με ψήφο θετική να απαντήσουν στο δίλημμα «θέλουμε ως Έλληνες να είμαστε με αυτούς που μας έβγαλαν από τα μνημόνια και υπόσχονται μία πολιτική απέναντι στη διαρκή λιτότητα των Γερμανών, που έχουν επιβάλει σε όλη την Ευρώπη, ή θα είμαστε με αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια, που επέβαλαν τη λιτότητα και που υπόσχονται διαρκή λιτότητα;». Το δίλημμα θα είναι τόσο ωμό.

Novartis

Η Novartis είναι σίγουρα σκάνδαλο και αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε και οι άνθρωποι οι οποίοι ερευνώνται και οι οποίοι μέχρι να δικαστούν -και ενδεχομένως να καταδικαστούν ή να αθωωθούν- παραμένουν αθώοι κατά το τεκμήριο της αθωότητας.

Σκευωρίες έχουν γίνει στο παρελθόν -και πολιτικές και δικαστικές- και έχουν γίνει και σκευωρίες από συνεργαζόμενους δικαστές και πολιτικούς. Το ζήτημα είναι αν αυτή η συγκεκριμένη υπόθεση είναι σκευωρία. Με το «καλημέρα» η αρμόδια εισαγγελία θέτει στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα την υπόθεση αυτή. Και παραπέμπει για περαιτέρω έλεγχο -ούτε καν ποινική δίωξη- ένα πρόσωπο. Και ερωτώ: Είναι δισυπόστατη η Εισαγγελία; Για τους τέσσερις είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και για τον έναν είναι σκευωρός; Προφανώς δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Ή είναι σκευωρός ή είναι αντικειμενική και αμερόληπτη για όλους.

Ειπώθηκε από έναν εκ των ερευνηθέντων, για τους οποίους τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση, και δικαστικό ότι «εγώ αν είχα αυτά τα στοιχεία δε θα προχωρούσα την υπόθεση. Ενδεχομένως να έχει δίκιο αλλά προφανώς θα αγνοεί ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος -και το αγνοεί μάλλον ηθελημένα, γιατί είναι νομικός και δικαστής, πρώην δικαστής- και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών επιβάλλουν στους δικαστές και στου εισαγγελείς μόλις δουν το όνομα ενός υπουργού να σηκώσουν τα μολύβια, τα χέρια ψηλά και να στείλουν το φάκελο στην υπόθεση.

Δεν έχουν, δηλαδή, δικαίωμα ούτε να ερευνήσουν περαιτέρω, να δουν αν είναι βάσιμα τα στοιχεία που πρωτοείδαν, ούτε να ελέγξουν, να συνδυάσουν με άλλα, να προχωρήσουν την έρευνα. Οφείλουν να στείλουν στη Βουλή την υπόθεση. Άρα, εάν τα στοιχεία, τα οποία εστάλησαν στη Βουλή, ήταν ισχνά για τα δέκα ερευνώμενα πρόσωπα αυτό δεν οφείλεται σε αμέλεια ή σε υπαιτιότητα της Εισαγγελίας αλλά σε ρύθμιση –απαράδεκτη- του νόμου ο οποίος δεν επιτρέπει στην εισαγγελέα ούτε να αξιολογεί τα στοιχεία που αφορούν υπουργό, ούτε να ερευνά περαιτέρω ώστε να διαπιστώσει αν είναι βάσιμα ή αβάσιμα.

Πρέπει να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας όλων, αλλά και κανένας από αυτούς δεν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Όπως ελέγχονται όλοι οι πολίτες, μπορεί να ελέγχονται και πρώην πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων και να αποδίδονται μετά άσπιλοι, όπως αποδόθηκαν οι τέσσερις.

Siemens

Στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με την απειλή της ποινικής δίωξης των στελεχών της Siemens και με τον κίνδυνο να αποκλειστεί η Siemens από όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς και δημόσια έργα και προμήθειες  επιβλήθηκαν τρομακτικά υψηλά πρόστιμα σε βάρος της Siemens -μερικά δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια- τα κατέβαλε η Siemens, στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με τα κράτη και έπαψε πλέον και για κάποιους η δίωξη.

Στην Ελλάδα φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό ο οποίος ήταν περίπου 100 εκατομμύρια -κάτι λιγότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ- και παραιτήθηκε η Ελλάδα από οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης έναντι της Siemens και αυτός ο συμβιβασμός ουδέποτε υλοποιήθηκε. Μάλιστα σε αυτό το συμφωνητικό μεταξύ των δύο μερών -της Siemens και του ελληνικού Δημοσίου- αναφέρεται ότι η Siemens θα κάνει μαθήματα σε Έλληνες πολίτες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τεχνικές αποφυγής της διαφθοράς, αυτού του είδους τις επενδύσεις θα έκανε η Siemens, θα πλήρωνε κάποιους δικούς της ανθρώπους να μαθαίνουν στους Έλληνες πώς να αποφεύγουν τη διαφθορά. Πέρασαν αυτή τη συμφωνία με νόμο από τη Βουλή, έτσι ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί από κανέναν στα διοικητικά δικαστήρια.

Και εμποδίζουν τώρα το δημόσιο να διεκδικήσει οποιαδήποτε αποζημίωση έναντι της Siemens, για οποιαδήποτε ζημιά του έχει προκαλέσει από τις πράξεις και παραλήψεις των στελεχών της.


Πηγή:

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx