Λαλίστατη για την Χεζμπολάχ η ΕΕ αλλά σιωπητήριο για τον Φιντάν!
27/06/2024Σιωπητήριο στις Βρυξέλλες για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που αναπαρήγαγε τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Η ΕΕ αντέδρασε αμέσως στις απειλές που εκτόξευσε κατά της Κύπρου ο ηγέτης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Και πολύ καλά έκανε. Ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, έσπευσε από τους πρώτους να καυτηριάσει τα όσα είπε ο Νασράλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα κτυπήσει στόχους στην Κύπρο, εάν η χώρα μας χρησιμοποιηθεί ως βάση για να κτυπά τη Γάζα ή στόχους δικούς του.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στοχοποίησε εν πολλοίς την Κύπρο αν και το νησί δεν χρησιμοποιείται ούτε και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κι αυτό το έχει καταστήσει ξεκάθαρο η Λευκωσία. Ο Πίτερ Στάνο, ως γνωστό, είπε πως η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η όποια απειλή κατά της χώρας αποτελεί απειλή κατά της ΕΕ. Τούτο είναι θετικό και δείχνει στην πράξη την κοινοτική αλληλεγγύη.
Προχθές, όμως, τις απειλές Νασράλα αναπαρήγαγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Κι όχι μόνο αναπαρήγαγε τις απειλές αλλά παράλληλα έβαλε στο κάδρο και την Ελλάδα. Ήταν ως ο Φιντάν να έδωσε συνέχεια και με περισσότερη ένταση από εκείνη του ηγέτη της Χεζμπολάχ. Για τις δηλώσεις Φιντάν, ωστόσο, επιβλήθηκε σιωπητήριο στις Βρυξέλλες. Ουδέν ειπώθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών από τον κ. Στάνο ή οποιονδήποτε άλλο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλο ο Νασράλα και διαφορετικό ο Φιντάν κι ας λένε τα ίδια πράγματα.
Και δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία στις Βρυξέλλες αφήνουν αναπάντητες τις τουρκικές δηλώσεις. Αλλά ακόμη και όταν τοποθετούνται στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την τουρκική συμπεριφορά, χρειαζόμαστε ερμηνευτικό λεξικό για να καταλάβουμε τι θέλουν να πουν. Άλλο λοιπόν Τουρκία και διαφορετικό η Χεζμπολάχ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, όπως και η Χαμάς διατηρεί στενές και αδελφικές σχέσεις με την Άγκυρα.
Κανονικά θα έπρεπε ήδη να υπήρχαν αντιδράσεις. Μόνο η Λευκωσία και η Αθήνα αντέδρασαν. Με την Αθήνα να εστιάζει πρωτίστως στις απειλές κατά της Κύπρου. Για όσες απευθύνονταν στην Ελλάδα, φαίνεται να τις υποβαθμίζει η ελλαδική πλευρά καθώς “βλέπει το δάσος αντί το δέντρο”. Κοντολογίς, θέλει να διατηρήσει το “καλό κλίμα” και τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων. Θέλει η Αθήνα “ήρεμα νερά” και η Τουρκία προκαλεί τρικυμία. Θέλει η Αθήνα να ξεχάσει την τρικυμία και η Άγκυρα δεν την αφήνει. Πολιτική των ψευδαισθήσεων του αθηναϊκού κράτους.