Οι ποινές για την οικογένεια Κουτσολιούτσου των Folli Follie

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες; Λέανδρος Ρακιντζής

Το δρόμο για τις φυλακές πήρε μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της Folli Follie ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών. Οι γονείς του θα εκτίσουν λόγω ηλικίας την ποινή τους κατ΄οίκον.

Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε ερήμην ο συνεργάτης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, Ιωάννης Μπεγιέτης -είναι φυγόδικος και δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο. Μία συνεργάτιδα των κατηγορουμένων, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών , μετά την απόφαση του δικαστηρίου να της χορηγήσει, αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα,της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και της καταβολής εγγυοδοσιας δέκα χιλιάδων ευρώ.

Το δικαστήριο αποφάσισε λόγω ηλικίας (83 ετών) ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του Καίτη Κουτσολιούτσου οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 17 και 11 έτη αντίστοιχα να εκτίσουν την ποινή στην κατοικία τους.

 

Η υπόθεση εκδικαζόταν επί μήνες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της Folli Follie με την αλλοίωση των οικονομικών δεδομένων της εταιρίας. Το δικαστήριο κήρυξε ένοχα και τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για κατηγορίες που αφορούν την «ωραιοποίηση» των ισολογισμών, την επίδρασή τους στην χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ομόφωνη κρίση του δικαστηρίου η δράση των κατηγορουμένων δεν συνιστά εγκληματική οργάνωση και έτσι τόσο η οικογένεια Κουτσολιούτσου όσο και οι συγκατηγορούμενοί τους κηρύχθηκαν αθώοι ως προς αυτή την κατηγορία. Το δικαστήριο από τους συνολικά ένδεκα κατηγορουμένους έκρινε αθώους τους έξι και καταδικάσθηκαν ο πατέρας, η σύζυγος και ο γιος τους, καθώς και δύο συνεργάτες τους.

Η απόφαση για τον ιδρυτή της Folli Follie, την σύζυγο και τον γιο τους δεν είναι ίδια. ΟΠ Δημήτρης Κουτσολιούτσος καταδικάσθηκε για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από κοινού αλλά και για κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας. Η Καίτη Κουτσολιούτσου καταδικάσθηκε για συνέργεια σε απάτη από κοινού, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της αυτουργίας σε πλαστογραφία, αλλά ένοχος για απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη συνεργάτιδα της Folli Follie κατά μεταβολή της κατηγορίας, για συνέργεια σε πλαστογραφία, για συνέργεια σε απάτη από κοινού, συνέργεια σε χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επίσης έκρινε ένοχο τον φυγόδικο συνεργάτη της εταιρείας που ήταν στέλεχος στον ασιατικό κλάδο του ομίλου, για πλαστογραφία, άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι