Τουρκικά κόμματα χαρακτηρίζουν “έγκλημα” την συμμετοχή του Πατριαρχείου στη διάσκεψη για την Ουκρανία

Τουρκικά κόμματα χαρακτηρίζουν “έγκλημα” την συμμετοχή του Πατριαρχείου στη διάσκεψη για την Ουκρανία

Το γεγονός ότι κλήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη διάσκεψη για το ουκρανικό ζήτημα στην Ελβετία, όπως εξάλλου κλήθηκε και ο Πάπας, συνεχίζει να προκαλεί και σήμερα αντιδράσεις στην Τουρκία. Όπως γράψαμε χθες, με ενέργειες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αφαιρέθηκε από το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης η υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Πάπας δεν είχε υπογράψει, και αυτό ήταν βασικό επιχείρημα της Τουρκίας για την αφαίρεση της υπογραφής, αλλά επικαλέσθηκε και το ότι αυτή είχε προστεθεί στο ανακοινωθέν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

Παρότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενήργησε αστραπιαία για να αφαιρεθεί η υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη, το εθνικιστικό κεντροδεξιό κόμμα İYİ Parti (Καλό Κόμμα) , το οποίο στις τελευταίες εκλογές έλαβε 9,69%, δίνει συνέχεια στο θέμα με επερώτησή του στην τουρκική Βουλή.

Ο βουλευτής του Σελτζούκ Τούρκογλου, κατέθεσε επερώτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τις πιθανές επιπτώσεις της διεθνούς παρουσίας του «Πατριαρχείου Φαναρίου» στην ανεξαρτησία και την ασφάλεια της Τουρκίας και ρωτά “με ποια ιδιότητα τελικά παίρνει θέση σε διεθνή ζητήματα το Φανάρι”.

«Δεν συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι ανεξάρτητο κράτος, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που δώσατε την ευκαιρία και την έγκριση να συμβεί;» αναφέρει ο Τούρκος βουλευτής, παρότι το ΥΠΕΞ είχε φροντίσει να αφαιρεθεί η υπογραφή. Προφανώς για το “Καλό Κόμμα” το Πατριαρχείο, η κεφαλή των ορθοδόξων Χριστιανών, δεν έπρεπε καν να έχει προσκληθεί και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε παρέμβη ώστε να μην παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Ο Ρωμηός Πατριάρχης Φαναρίου Βαρθολομαίος συμμετείχε στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία με τον τίτλο του “Οικουμενικού”, όπως ισχυρίζεται. Τι ακριβώς και ποιους εκπροσώπησε εκεί ο Βαρθολομαίος σε μια συνάντηση που αφορούσε το “διακρατικό δίκαιο”, όπως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις; Εάν το Πατριαρχείο Φαναρίου είναι μόνο ο θρησκευτικός θεσμός της ορθόδοξης των ρωμηών στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, η συμμετοχή του αυτή δεν αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αποδέχεται και επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι ανεξάρτητο κράτος;», αναφέρει ο Τούρκογλου.

Ο βουλευτής εκτιμά ότι το Πατριαρχείο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ότι «με κάτι τέτοια, θα του παραχωρηθούν τελικά εξουσίας ανάλογες με του Βατικανού και θα ενισχυθεί ο ρόλος του ως εκπροσώπου του συνόλου της Ορθόδοξης κοινότητας ανά τον κόσμο».

Συνεχίζει ότι η αμέλεια του τουρκικού ΥΠΕΞ αποδυναμώνει την Τουρκία «και η χώρα μας πολιορκείται και εξ ανατολών με το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής και δέχεται εισβολή στο εσωτερικό με την εισροή προσφύγων». Τέλος υποδηλώνει ότι και το Πατριαρχείο απειλεί την Τουρκία, διότι στην επερώτηση γράφει ότι «η θυσία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας για την ουκρανική ειρήνη συνεπάγεται απαράδεκτους συμβιβασμούς που απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα, ακόμη και την ανεξαρτησία μας, και αναρωτιόμαστε από τι χειρότερο μας προστατεύει η στάση μας σήμερα».

Βολές εναντίον του Πατριαρχείου είχαμε και από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του “Νέου Κόμματος Ευημερίας” (εθνικιστικού και ισλαμιστικού κόμματος που σχηματίστηκε από τον γιο του Ερμπακάν το 2018). Αυτό το κόμμα (που στις τελευταίες εκλογές πήρε το 2,84%)  χαρακτήρισε «έγκλημα» τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη ως παρατηρητή. Το κόμμα αυτό  κατήγγειλε τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ότι τέλεσε αδίκημα, όταν δεν διαμαρτυρήθηκε εξαρχής για την παρουσία του «Αρχιερέα της Ρωμαίικης Εκκλησίας του Φαναρίου, η οποία είναι μια μειονοτική Εκκλησία άνευ ουδεμίας νομικής οντότητας και που οι αρχιερέας της δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει και να υπογράφει ψήφισμα ως «Οικουμενικός Πατριάρχης».

Όπως γράφαμε και χθες, το μοτίβο είναι σήμερα το ίδιο σε πολλές εθνικιστικές εφημερίδες της Τουρκίας, όπου αμφισβητείται η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Ως προς την “οικουμενικότητα” γράφουν ότι είναι μια λέξη που «χρησιμοποιείται περισσότερο στον χριστιανικό κόσμο αποσκοπώντας στην εδραίωση της ενότητας μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων ή και αιρέσεων. Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες ερμηνεύουν διαφορετικά τις έννοιες του Οικουμενισμού. Για παράδειγμα ενώ η παροχή βασικής θρησκευτικής ενότητας ήταν επαρκής για τους Προτεστάντες, οι Καθολικοί απαίτησαν να μπουν όλες οι εκκλησίες κάτω από τη στέγη τους», γράφουν οι Τούρκοι και προσθέτουν:

«Αλλά και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αντιτίθενται στον οικουμενισμό και ισχυρίζονται ότι είναι η μόνη σωστή εκκλησία και θέλουν όλες οι εκκλησίες να συνδέονται με αυτούς», και τονίζουν πικρόχολα ότι το Φανάρι «είναι μια μικρή περιοχή στην Κωνσταντινούπολη και ο οικουμενισμός που επικαλείται το Πατριαρχείο δεν έχει πλέον καμία ουσία στην πράξη».

Και συνεχίζουν: «Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης σχετικά με τις μειονότητες, αυτές δεν έχουν ειδικά προνόμια αλλά θεωρουνται ίσες με την κοινότητα των μουσουλμάνων ενώπιον του νόμου. Οι μειονότητες υπόκεινται στους τουρκικούς νόμους όπως και οι μουσουλμάνοι και δεν μπορούν να έχουν κανένα προνόμιο. Το Πατριαρχείο δεν έχει πλέον καμία εξουσία στις μειονότητες της Τουρκίας γιατί αυτές προστατεύονται από το κράτος μας, αλλά δεν έχει και καμία ιδιότητα να αναφέρεται στις παγκόσμιες υποθέσεις. Στα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης υπό τον τίτλο «Προστασία των Μειονοτήτων», το Ελληνικό Πατριαρχείο δεν περιλαμβανόταν ούτε ονομαστικά ούτε συγκεκριμένα. Τα εν λόγω άρθρα σχετίζονται με την ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας των μη μουσουλμάνων Τούρκων πολιτών και της θρησκείας και των τόπων λατρείας τους», γράφουν οι Τούρκοι.

Πηγή: Sabah, ODATV και ethnos.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι