ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία – Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Θρίλερ με τα exit poll στην Γαλλία – Θα κάνει ο Μελανσόν την ανατροπή;

Είναι βέβαιο ότι κάτι θα αλλάξει απόψε στη Γαλλία, που κρατά την αναπνοή της, καθώς περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών που προκηρύχθηκαν την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών στις 9 Ιουνίου, αποτελέσματα που από την αρχή έδειχναν ένα πραγματικό θρίλερ.

Αν και exit poll των διαφόρων εταιρειών δείχνουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, στη Γαλλία και στο εξωτερικό οι αντίπαλοι της Λεπέν πανηγύρισαν από νωρίς: «Στο Παρίσι, ενθουσιασμός, στην Μόσχα, απογοήτευση, στο Κίεβο, ανακούφιση, αρκετά για να είμαστε χαρούμενοι στην Βαρσοβία», έγραψε στο Χ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

Κατά την IPSOS το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Το ίδιο δείχνουν και τα περισσότερα exit polls με σχετικά μικρές διαφορές. Στο αρχικό exit poll που δημοσιεύτηκε, η Εθνική Συσπείρωση εμφανίζονταν να έχει 200 έδρες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έρχεται δεύτερο, ενώ ακολουθούσε η συμμαχία του Μακρόν Ensemble. Στην τέταρτη θέση βρίσκονταν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το βασικό ερώτημα στα χείλη όλων είναι τι σημαίνει αυτό για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Η ομιλία του ηγέτη της Αριστεράς Μελανσόν είναι μια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνει το AP. «Ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων μπροστά μας. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που είναι αντίθετος στις περισσότερες από τις εσωτερικές πολιτικές του» γράφει το πρακτορείο.

Και καταλήγει: «Αυτό είναι ένα αχαρτογράφητο έδαφος για τη Γαλλία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, η Γαλλία δεν έχει παράδοση στο να συναντώνται νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία».

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα σχετικά με την κατανομή των εδρών που συγκεντρώνουν τα επιμέρους κόμματα του μετώπου της αριστεράς, δεν αποκλείεται να υπάρξει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλία που αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο βασιζόμενο στις εκτιμήσεις των Toluna-Harris Interactive, αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον τα λοιπά κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώσουν 124 έδρες. Σε αυτήν την περίπτωση, και εφόσον συμμαχήσουν με την παράταξη Μακρόν που αντίστοιχα θα αποκτούσε 182 έδρες, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβερνητική συμμαχία 306 εδρών, η οποία βρίσκεται αρκετά πάνω από το όριο το 289 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε αυτήν τη φάση εάν τα προαναφερόμενα κόμματα του αριστερού μετώπου θα ήταν πρόθυμα να γυρίσουν την πλάτη στον Μελανσόν και να ενταχθούν στον συνασπισμό του Μακρόν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ατάλ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα ότι πιστός στις δημοκρατικές παραδόσεις και σύμφωνα με τις αρχές του θα υποβάλει αύριο το πρωί την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για όσο χρονικό διάστημα το καθήκον το απαιτεί. Ο Ατάλ ανέφερε ότι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη νέα Εθνοσυνέλευση δεν είναι δυνατή η συγκρότηση καμίας απόλυτης πλειοψηφίας από τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη αντιστάθηκε και εξέλεξε τριπλάσιους βουλευτές από αυτούς που προέβλεπαν κάποιες δημοσκοπήσεις. Ο Ατάλ ανέφερε ακόμα ότι αντιλαμβάνεται πως υπό το φως των σημερινών αποτελεσμάτων πολλοί Γάλλοι αισθάνονται κάποια αβεβαιότητα ως προς το μέλλον, δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται κάποια απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι η χώρα γνωρίζει μία πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα αναμένει την συγκρότηση σε σώμα της Εθνοσυνέλευσης πριν λάβει τις ανάγκες αποφάσεις και κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον της Γαλλίας θα διακυβεύεται πλέον περισσότερο παρά ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Δηλώσεις των πολιτικών

«Σύνεση» στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών συστήνει ο Εμανουέλ Μακρόν, που διαμηνύει πως θα λάβει αποφάσεις, αφού διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου. «Το κυβερνητικό μέτωπο δεν είναι νεκρό, είναι εδώ, ακόμη και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία», σχολιάζουν πηγές της Γαλλικής Προεδρίας για το πρώτο αποτέλεσμα των εκλογών, σημειώνοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα σεβαστεί την επιλογή του λαού.

«Το ερώτημα θα είναι αν μπορεί να συγκροτηθεί ένας συνεκτικός συνασπισμός, που θα φτάσει τους 289 βουλευτές… Τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα “ποιος θα κυβερνήσει”», επισημαίνεται. «Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού», καταλήγουν οι πηγές της Γαλλικής Προεδρίας για τον Μακρόν.

Η Μαρίν Λε Πεν, μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τα αποτελέσματα των exit polls. Είπε ότι η νίκη του κόμματός της στη Γαλλία «έχει μόνο καθυστερήσει» και ότι «βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα».

Σε δηλώσεις προχώρησε ο επικεφαλής της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν: «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα… Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση. Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία», δήλωσε.

Καταχειροκροτούμενος από το πλήθος κόσμου, ο Ζαν Λικ Μελανσόν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατο… σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία». «Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του», είπε ο Μελανσόν, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» επεσήμανε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Ο επικεφαλής του κόμματος της Λεπέν Ζορντάν Μπαντελά, στις πρώτες τους δηλώσεις ύστερα από το exit poll, μίλησε για «αφύσικη και επαίσχυντη συμμαχία» που «στέρησε από τον γαλλικό λαό» μια νίκη του Εθνικού Μετώπου: «Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσον», είπε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Το RN ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και τώρα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του. Αυτοί είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αυριανής νίκης». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει ωθήσει τη χώρα προς την «αβεβαιότητα και την αστάθεια». «Όλοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι οι ρυθμίσεις που ενορχηστρώθηκαν από τα Ηλύσια… δεν θα πάνε πουθενά». Είπε ακόμα ότι κατανοεί την «απογοήτευση» του γαλλικού λαού, αλλά πρόσθεσε: «Εδώ και μήνες ένας άνεμος ελπίδας έχει πάρει και δεν θα σταματήσει ποτέ να φυσάει». «Όλα ξεκινούν απόψε».

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο. Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο, πρόσθεσε.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κέρδισε την έδρα για λογαριασμό της αριστεράς στην 1η εκλογική περιφέρεια της Κορέζ με 43,29% των ψήφων, χαιρέτισε την αποτυχία του Εθνικού Συναγερμού και τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, λέγοντας ότι η ενωμένη αριστερά ανέλαβε τις ευθύνες της για να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ τόνισε και την «ήττα της πλειοψηφίας».

Για την έναρξη μίας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικεφαλής του κόμματος Horizons υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρν Φιλίπ, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πνεύμα συνεννόησης για να αποφευχθεί το πολιτικό χάος. «Υπάρχει μια συντριπτική πλειονότητα Γάλλων που δεν θέλει να δώσει την εξουσία στην Εθνική Συσπείρωση κι είμαι ευτυχής γι’ αυτό» τόνισε.

«Ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του. Κανένα μπλοκ δεν έχει επαρκή πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης θα οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα» πρόσθεσε. «Οι κεντρικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προωθήσουν μια συμφωνία σταθερότητας» προειδοποίησε δε.

Δηλώσεις από Ελλάδα 

“Σήμερα οι Γάλλοι πολίτες ”ουρλιάζουν”. Η Ελπίδα και η Αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Όπως σημείωσε σε tweet του: Με την ιστορική τους νίκη, οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία κατάφεραν να εκφράσουν τα «θέλω» του μέσου Γάλλου πολίτη”.

«Μια μεγάλη νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία. Με την αθρόα συμμετοχή του στις κάλπες, ο λαός της Γαλλίας ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και περιφρούρησε τις διαχρονικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας: την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

“Η Γαλλία μας δείχνει το δρόμο, μας εμπνέει, μας φέρνει προ των δικών μας ευθυνών”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. “Μέσα σε τρεις μέρες οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άνοιξαν το δρόμο για μια διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί: “Η θριαμβευτική νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με τη συντριβή των Συντηρητικών στην Μεγάλη Βρετανία από τη μια και η μεγάλη ανατροπή που πέτυχε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν στην Γαλλία από την άλλη, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα. Ας το λάβει υπόψη του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει εκχωρήσει την πολιτική του στρατηγική στον ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη”.

Κλείνοντας υποστηρίζει: “Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μια ευκαιρία που μας αφορά όλους. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μακρά παράδοση πολιτικής, ιδεολογικής συμπόρευσης”.

Στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία αναφέρθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας, κρίνοντας ότι «το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «είχα τη τύχη να παρακολουθήσω από κοντά μια συναρπαστική εκλογική μάχη και μια μεγάλη εκλογική ανατροπή για την γαλλική αριστερά. Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη. Απέναντι στο μίσος, υπέρ της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα, η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Αν συνεχίσει να επικρατεί το “εμείς” και παραμεριστούν τα “εγώ”, και αυτό είναι εφικτό».

«Η Αριστερά νίκησε!», εκτίμησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία. Έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για τη Γαλλία» και «μεγάλη μέρα για την Ευρώπη»: «Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μας χαρίζει την ανάσα που χρειαζόμαστε. Και μας δείχνει τον δρόμο. Ούτε Μεσσίες, ούτε πολιτική του μέσου όρου. Πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι θα νικήσουμε το τέρας της ακροδεξιάς. Όπως έλεγαν το ’36, tout est possible!».

«Οι Γάλλοι δημοκράτες και το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατάφεραν τη μεγάλη ανατροπή» η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων και υποψηφίου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Ρεκόρ συμμετοχής

Η προσέλευση στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι επίσης υψηλή, όπως και στον πρώτο γύρο. Στο 59,71% βρισκόταν στις 17.00 τοπική ώρα η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όταν η συμμετοχή στις 17.00 ανήλθε σε 59,39%. Στις εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,11%. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές από την ψηφοφορία του 1981 (61,4%) που ακολούθησε την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία της Γαλλίας. Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο. Αυτό το ποσοστό θα συνιστούσε ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, πέντε βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο, σε σύγκριση με 76 φέτος. Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται από τον αριθμό των πολιτών που καλούνται στις κάλπες αυτή την Κυριακή, ο οποίος είναι επομένως σημαντικά διαφορετικός από αυτόν του δεύτερου γύρου του 2022. Στον πρώτο γύρο, στις 30 Ιουνίου, η προσέλευση το μεσημέρι ήταν 25,9%, επίσης αυξημένη κατά 7,5 μονάδες σε σύγκριση με το 2022 (18,4%).

Στην Γαλλία πολλοί μιλούσαν για «Μάη του 1981 αντίστροφα», άλλοι για «αντι-Μάη του 1968» στη Γαλλία, όπως σημειώνει η Le Monde. Σε 218 περιφέρειες, οι υποψήφιοι του Κέντρου ή της Αριστεράς που είχαν έρθει τρίτοι στον πρώτο γύρο αποσύρθηκαν, με σκοπό να υποστηριχθεί σε κάθε μια από αυτές τις περιφέρειες ο αντίπαλος της Λεπέν και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα καταφέρει να εκλέξει η «Εθνική Συσπείρωση».

Στον πρώτο εκλογικό γύρο που έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου, το κόμμα της Λεπέν Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National, RN) σημείωσε ιστορική νίκη. Με ποσοστό 33,2% σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2022, και ελπίζει να κατακτήσει για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Talan σε περισσότερους από 10.000 ψηφοφόρους που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Le Monde, της France Télévisions και του Radio France, η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα κερδίσουν 175 έως 205 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Συνεπώς, θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταλαμβάνει 145 έως 175 έδρες και το κόμμα του Μακρόν 118 έως 148 έδρες. Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού BFMTV και της La Tribune Dimanche.

Να σημειωθεί πως κέρδιζε έδαφος η ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού σε περίπτωση που η νικηφόρα παράταξη δεν εξασφαλίσει  την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές (οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη Λεπέν). Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων φαίνεται να συζητούν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ωστόσο, το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) έχει δηλώσει πως «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε την ακροδεξιά συμμαχώντας με τους μακρονιστές», κάτι που ουσιαστικά επανέλαβε στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που θα ορίσει τις εξελίξεις. Στον α’ γύρο η προσέλευση στις κάλπες έσπασε κάθε ρεκόρ και αποτυπώθηκε στο 67%.

Σε επιφυλακή η ΕΚΤ

Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία βρίσκονται στο τραπέζι των συσκέψεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Κοινή συνισταμένη των αναλύσεων είναι ότι το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης θα είναι μία καθοριστική παράμετρος για το πώς θα συμπεριφερθεί η γαλλική και ευρύτερα η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων από τη Δευτέρα.

Αν η Γαλλία βρεθεί σε κατάσταση ακυβερνησίας, ενδεχομένως θα σταλούν ισχυρά σήματα αβεβαιότητας στις αγορές για την πορεία της γαλλικής οικονομίας και την ικανότητα λήψης αποφάσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί φέτος μεταξύ 5-5,% του ΑΕΠ και του χρέους που έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και η Ευρώπη περιμένει με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα της κάλπης, αφού ένα ισχυρό μήνυμα αβεβαιότητας από αυτές θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές, πυροδοτώντας μεγάλα κύματα αναταράξεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα και στα χρηματιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ φέρεται έτοιμη να αντιδράσει δηλώνουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο επιτελείο της Κεντρικής Τράπεζας. Από την περίοδο της πανδημίας η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ειδικό μηχανισμό άμυνας, το Transmission Protection Instrument (TPI) που δίνει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης με αγορές ομολόγων χωρών που δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Αυτόν τον μηχανισμό είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, αν χρειαστεί, από τη Δευτέρα στην περίπτωση που εκδηλωθούν επιθέσεις στα γαλλικά ομόλογα ή προκύψει ένα ευρύτερο ντόμινο αναταράξεων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Η “γραμμή άμυνας” της Φρανκφούρτης, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της ΕΚΤ, μπορεί να ενεργοποιηθεί, αν χρειαστεί, για όλες τις χώρες από τις μεγαλύτερες μέχρι τις μικρότερες, οι οποίες δέχονται, συνήθως, τις μεγαλύτερες πιέσεις σε τέτοιες αναταράξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx