Υπόθεση Μπελέρη: Ο αλλεπάλληλος εξευτελισμός της Ελλάδας
07/07/2024Στις 14 Μαΐου 2023 ο Φρέντη Μπελέρης μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, εκλέχθηκε δήμαρχος στη Χειμάρρα. Δυο ημέρες πριν τις εκλογές συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές και προφυλακίστηκε με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων. Είναι προφανές ότι σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί προσωρινά για μια τέτοια κατηγορία. Και όμως στην Αλβανία κατέστη προσωρινά κρατούμενος.
Ευρισκόμενος στην φυλακή για σχεδόν 14 μήνες, ο Μπελέρης καθαιρέθηκε επίσημα από το αξίωμα του με απόφαση των αλβανικών αρχών και ως εκ τούτου θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Ο στόχος είναι προφανής. Η Αλβανία επιδιώκει με κάθε τρόπο την εκλογή ελεγχόμενου δημάρχου στη μειονοτική περιοχή της Χειμάρρας, μια περιοχή με τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, στην οποία γίνεται προσπάθεια υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά δεν έκανε επί της ουσίας απολύτως τίποτα δραστικό για να προστατέψει τον Μπελέρη, ως μέλος της μειονότητας, δείχνοντας την παντελή έλλειψη πραγματικής διάθεσης να συγκρουστεί με την Αλβανία.
Θα ήταν καλό να δούμε τα δεδομένα πολιτικής και όχι μόνο ισχύος των δυο χωρών. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι μια χώρα με ΑΕΠ σχεδόν 12(!) φορές μεγαλύτερο από της Αλβανίας, αλλά και με στρατιωτική ισχύ συντριπτικά ισχυρότερη από την Αλβανία, με σχεδόν 300.000 Αλβανούς που ζούνε στην Ελλάδα και άλλους 100.000 περίπου που έχουν λάβει την ελληνική ιθαγένεια.
Τα δεδομένα ισχύος είναι ως εκ τούτου συντριπτικά υπέρ της Ελλάδος. Τι έκανε όλο αυτό το διάστημα για να πιέσει τα Τίρανα; Κατά την άποψη του υπογράφοντα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Μόνο επικοινωνία. Ο πρωθυπουργός έκανε επανειλημμένα σειρά δηλώσεων ευχολογικού περιεχομένου. Το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών. Φυσικά δεν παραλείψαμε να κάνουμε τα γνωστά. Να δηλώσει ότι θα μπλοκάρουμε κονδύλια της ΕΕ και ότι θα θέσουμε βέτο σε κεφάλαια ένταξης στην ΕΕ κτλ κτλ. Φυσικά με τέτοιες κινήσεις ο Ράμα όχι μόνο γελούσε, αλλά ήρθε και στην Αθήνα να μας τα πει σε ανοιχτή ομιλία. Ήμασταν πάντα φιλόξενοι!
Ο Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο
Α! Μην ξεχάσουμε ότι έβαλε τον Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο οποίος και εξελέγη. Λες και ο Μπελέρης είναι πολιτικό τρόπαιο! Το ότι βέβαια εκλέχθηκε τέταρτος και τον πέρασε σε ψήφους ο κ. Αυτιάς και η κα Βόζενμπεργκ είναι απλά θλιβερό. Αντιμετωπίστηκε σαν ένας κοινός πολιτευτής. Ο υπογράφων δεν εκπλήσσεται με όλα τα παραπάνω. Είναι ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς, το οποίο κατά την άποψη του υπογράφοντα αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση έχει το εξής πολιτικό μοτίβο: Προσπαθεί να αποφύγει την ένταση με οποιονδήποτε. Δρα σχεδόν πάντα παθητικά και αντιδρά πάντα ετεροχρονισμένα κι όχι προληπτικά στην εξωτερική πολιτική. Την ενδιαφέρει σχεδόν πάντοτε να μεταφέρει τα διμερή προβλήματα σε επίπεδο τρίτων θεσμών. Πιστεύει ότι οι τρίτοι θα μας λύσουν το όποιο πρόβλημα. Το κάνει ακόμα και με χώρες όπου οι συσχετισμοί ισχύος είναι συντριπτικά υπέρ μας.
Αν μελετήσουμε την ιστορία θα δούμε ότι π.χ. η Κύπρος είναι εδώ και 40 χρόνια διαιρεμένη παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τα πάντα παρά το “σύμφωνο φιλίας” που υπογράφηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε σαν τεράστια επιτυχία. Η Λιβύη τέμνει την Μεσόγειο κατά το δοκούν, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και αγνοώντας μας. Τα Σκόπια παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Κάνει η Ελλάδα κάτι δραστικό; Κάνει δηλώσεις με στόμφο, αλλά δεν θέλει καμία ένταση. Πάνω από όλα όχι ένταση! Μας βοήθησαν στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων οι τρίτοι θεσμοί και τα γενικόλογα ευχολόγια τους; Μας βοήθησε η μη ένταση; Εκ του αποτελέσματος όχι.
Τι θα μπορούσε να γίνει
Θα ρωτούσε κάποιος καλόπιστος αναγνώστης: Μα καλά και τι να έκανε στο θέμα Μπελέρη η κυβέρνηση; Είχε άλλα όπλα; Όχι μόνο είχε, αλλά δεν προσπάθησε καν να τα χρησιμοποιήσει. Το 2022, 235 εκατ. ευρώ φύγανε από την Ελλάδα και τους Αλβανούς μέσω εμβασμάτων προς την Αλβανία. Τεράστιο ποσό για τα μεγέθη της Αλβανίας. Επίσης οι 300.000 περίπου διαμένοντες κατέχουν ανάλογα με τα χρόνια διαμονής τους, άδειες παραμονής και εργασίας, οι οποίες πρέπει να ανανεώνονται περιοδικά. Επομένως τα οικονομικά συμφέροντα της Αλβανίας στην Ελλάδα είναι σημαντικά. Αν η Αθήνα ήθελε θα εφιστούσε την προσοχή των αλβανικών αρχών ότι σκέφτεται αρχικά να προβεί σε διενέργεια έκτακτων φορολογικών ελέγχων ανά έμβασμα προς την Αλβανία ή και να επανεξετάσει κάποιες παραμέτρους χορήγησης αδειών διαμονής και εργασίας κτλ. Ο νοών νοείτο.
Η Ελλάδα είναι πανίσχυρη έναντι της Αλβανίας. Περιέργως, όμως, η ισχύς αυτή στο πολιτικό πεδίο δεν προβάλλεται με αποτέλεσμα το ισοζύγιο στις διμερείς σχέσεις να αποβαίνει εις βάρος μας. Η αλβανική κυβέρνηση καθαίρεσε τον εκλεγμένο δήμαρχο. Εμείς μείναμε με τις στομφώδεις δηλώσεις και τα ωραία λόγια. Θα εκλέξει πλέον δήμαρχο της αρεσκείας της και ο Μπελέρης λογικά θα αποφυλακιστεί όταν θα εκτίσει την ποινή του. Η κυβέρνηση θα χαιρετίσει με ωραία λόγια την αποφυλάκιση και το κουράγιο του, ο ίδιος θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο και όλα καλά! Ο δε Έντι Ράμα θα μειδιά κάτω από το φροντισμένο του μούσι.
Η κυβέρνηση στο θέμα Μπελέρη έχει πει πάρα πολλά, πάρα πολλές φορές, σε πάρα πολλές περιστάσεις. Δυστυχώς, όμως, με τα τόσα πολλά που έχει πει, επιβεβαίωσε την ρήση του Δημοσθένη: «Ως άπας μεν λόγος, αν απή τα πράγματα, μάταιόν τι φαίνεται και κενόν» που στα νεοελληνικά σημαίνει ότι «Όλα τα λόγια, όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις, φαίνονται μάταια και κενά», όπως ακριβώς στην περίπτωση Μπελέρη.