Λεπέν και Σαλβίνι στην ευρωομάδα του Όρμπαν

Λεπέν και Σαλβίνι στην ευρωομάδα του Όρμπαν

Ανακοινώθηκε ότι προτίθενται να προσχωρήσουν σε αυτήν δύο μεγάλα ακροδεξιά κόμματα – το γαλλικό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και το ιταλικό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Οι Πατριώτες για την Ευρώπη δημιούργησαν σήμερα την πολιτική τους ομάδα η οποία αποτελείται από 84 βουλευτές που προέρχονται από 12 χώρες. Ο επικεφαλής του κόμματος Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές Ζορντάν Μπαρντελά (Rassemblement National, Γαλλία) εξελέγη πρόεδρος της πολιτικής ομάδας.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά σημείωσε ότι “οι Πατριώτες για την Ευρώπη” αντιπροσωπεύουν την ελπίδα για τα δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στα ευρωπαϊκά έθνη που εκτιμούν την ταυτότητά τους, την κυριαρχία και την ελευθερία τους. Ως πατριωτικές δυνάμεις, θα συνεργαστούμε για να ανακτήσουμε τους θεσμούς μας και να επαναπροσανατολίσουμε τις πολιτικές για να υπηρετήσουμε τα έθνη και τους λαούς μας”.

Η πολιτική ομάδα αποτελείται από τα εξής κόμματα:

– Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National- Γαλλία): 30 ευρωβουλευτές

– Fidesz και Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Ουγγαρία): 11 ευρωβουλευτές

– Λέγκα (Ιταλία): 8 ευρωβουλευτές

– ANO (Τσεχία): 7 ευρωβουλευτές

– Oath and Motorists (Τσεχία): 2 ευρωβουλευτές

– FPÖ (Αυστρία): 6 ευρωβουλευτές

– PVV (Ολλανδία): 6 ευρωβουλευτές

– VOX (Ισπανία): 6 ευρωβουλευτές

– Vlaams Belang (Φλάνδρα, Βέλγιο): 3 ευρωβουλευτές

– CHEGA (Πορτογαλία): 2 ευρωβουλευτές

– Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (Δανία): 1 ευρωβουλευτής

– Φωνή Λογικής (Ελλάδα): 1 ευρωβουλευτής

– Πρώτη Λετονία (Λετονία): 1 ευρωβουλευτής

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του, η Λέγκα, θα ενταχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στη νέα πολιτική ομάδα “Πατριώτες για την Ευρώπη” που συνέστησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

«Έπειτα από πολλή δουλειά επί μήνες, η μεγάλη ομάδα των Πατριωτών, η οποία θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την αλλαγή του μέλλοντος της Ευρώπης, γεννιέται σήμερα στις Βρυξέλλες», ανακοίνωσε ο Σαλβίνι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η Λέγκα ήταν ενταγμένη στην πολιτική ομάδα “Ταυτότητα και Δημοκρατία”(ID) μαζί με τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν, μεταξύ άλλων.

Ο εκπρόσωπος του Ορμπάν, ο Ζόλταν Κόβατς, ανακοίνωσε αργότερα σήμερα μέσω του X πως ο Εθνικός Συναγερμός εντάχθηκε επίσης στους “Πατριώτες”. Το ακροδεξιό αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), πρώην μέλος της πολιτικής ομάδας “Ταυτότητα και Δημοκρατία”, ήταν από τα πρώτα κόμματα που εντάχθηκαν στη νέα ομάδα. Την Παρασκευή το ισπανικό υπερσυντηρητικό κόμμα Vox είχε ανακοινώσει πως αποχωρεί από την πολιτική ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για να ενταχθεί κι αυτό στους “Πατριώτες για την Ευρώπη”.

Ο Σαλβίνι σχολίασε επίσης το δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, στον οποίο ο Εθνικός Συναγερμός ήρθε στην τρίτη θέση, ενώ είχε έρθει πρώτος στον α΄ γύρο. «Η κλίκα “όλοι εναντίον της Λεπέν”, που σχηματίσθηκε από τον Μακρόν, κέρδισε τις εκλογές, όμως δεν έχει τους αριθμούς για να κυβερνήσει», δήλωσε ο Σαλβίνι προσθέτοντας:

«Επίσης, 143 βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού θα πάνε στο κοινοβούλιο στο Παρίσι, ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσοι πολλοί, με αύξηση σε ψήφους από 33% σε 37% ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο. Το “όλοι εναντίον ενός” μείωσε τον αριθμό των εδρών, αλλά όχι και το επίπεδο της υποστήριξης προς την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά, στον οποίο στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά. Υπήρξαν εορτασμοί στους δρόμους από κομμουνιστές, φιλοϊσλαμιστές και αντισημίτες, χούλιγκαν που επιτέθηκαν στην αστυνομία με πέτρες σε αρκετές πόλεις, χάος στο Κοινοβούλιο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx