Ζελένσκι: Η Ουγγαρία δεν μπορεί να κάνει το διαμεσολαβητή με τη Ρωσία – Διμερής “συμφωνία ασφαλείας” με την Πολωνία.

Ζελένσκι: Η Ουγγαρία δεν μπορεί να κάνει το διαμεσολαβητή με τη Ρωσία – Διμερής “συμφωνία ασφαλείας” με την Πολωνία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε. Παράλληλα ο Ζελένσκι υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Πολωνία, κάτι που έχει κάνει με άλλα 19 κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και λίγες ημέρες μετά τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα. Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής». Εντούτοις ο Σαρλ Μισέλ είχε κάνει μια οργισμένη ανάρτηση την παραμονή του ταξιδιού του Όρμπαν στη Μόσχα, ότι η Ουγγαρία «μπορεί να έχει για ένα εξάμηνο την προεδρία στην ΕΕ, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συνομιλεί με τη Ρωσία»

Όσον αφορά τη συζήτηση μεταξύ Όρμπαν και Ζελένσκι, υπήρξαν φειδωλές δηλώσεις. Ειδικά για τις πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο μέλλον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο του μεσολαβητή.

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν πραγματικά να αναλάβουν μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Όρμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. «Ακόμη και αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.

Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως «οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων» που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο ίδιος, είπε και σήμερα

Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας. Η Ουκρανία όμως δεν δέχεται συνομιλίες με τη Ρωσία.

Συμφωνία με Πολωνία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπέγραψαν σήμερα στη Βαρσοβία διμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας -κάτι που η Ουκρανία έχει κάνει με άλλα 19 κράτη ήδη.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο, η συνολική αξία της βοήθειας της Πολωνίας προς την Ουκρανία «ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ».

Το έγγραφο της συμφωνίας διευκρινίζει ότι από το 2022 «η Πολωνία έχει δωρίσει 44 παρτίδες διαφόρων όπλων και πυρομαχικών και έχει παράσχει βοήθεια σε θέματα ιατρικά, εκπαιδευτικά, στους τομείς της επιμελητείας, των προμηθειών της συντήρησης και των επισκευών».

Συνολικά, αναφέρει η συμφωνία, η Πολωνία έχει εκπαιδεύσει 22.000 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Μπορείτε πάντα να βασίζεστε σε εμάς για όσο διάστημα χρειαστεί», διαβεβαίωσε ο Τουσκ τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, η Πολωνία θα συνεχίσει να διατηρεί στο έδαφός της τον σημαντικό κόμβο που προορίζεται να εφοδιάσει το Κίεβο με δυτικά όπλα και θα ενθαρρύνει τους Ουκρανούς εφέδρους να επιστρέψουν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην άμυνα της χώρας. Πάντως η Πολωνία δεν έχει δεχτεί να αναγκάσει τους Ουκρανούς που έχουν καταφύγει εκεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να στρατευθούν.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης συνεργασία στους τομείς των αμυντικών βιομηχανιών, της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τουσκ δεσμεύθηκε επίσης να στηρίξει το Κίεβο στην επιθυμία του να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx