Τι λέει το υπουργείο Άμυνας για δημοσίευμα περί χρήσης αμερικανικών drones από την Λάρισα για επίθεση στην Κριμαία

Μάχη μέσα στη μάχη – Τα διδάγματα για τον πόλεμο των drones, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με τη χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (MEA) των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Λάρισα για την υποστήριξη επίθεσης με Πυραύλους ATACMS στην Κριμαία και σχετικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού στην Πάτρα.

Στην σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της «ΝΙΚΗΣ» Δημήτρη Νάτσιου, σχετικά με δημοσιεύματα για τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών drone ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «η αμερικάνικη πηγή κ. Τζάκσον Χινκλ, που επικαλείται ο κ. Νατσιός είναι γνωστός για την προβολή παραπλανητικών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, καθώς και για την υποστήριξη του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μάλιστα, έχει αποκλειστεί από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λόγους παραπληροφόρησης. Η εκπομπή του απαγορεύτηκε από το Twitch για παραβίαση πολιτικών παραπληροφόρησης και διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αφαιρέθηκε και από το Youtube».

Ως προς την ουσία της υπόθεσης όμως ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι οι Αμερικανοί δεν ενημερώνουν την Ελλάδα για το τι κάνουν εκτός Ελλάδας με τα drones που σταθμεύουν στη Λάρισα. Αναλυτικά, είπε τα εξής:

«Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί συγκεκριμένες στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η αεροπορική βάση Λάρισας. Ως συγκεκριμένες στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες ορίζονται οι λειτουργίες πτήσεων, η συντήρηση, και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αεροσκαφών αναγνώρισης των Ηνωμένων Πολιτειών, η υποστήριξη αερομεταφορών και η εφοδιαστική υποστήριξη, ο ανεφοδιασμός αεροσκαφών, η προσγείωση και η ανάκτηση αεροσκαφών, η προσωρινή συντήρηση αεροσκαφών, προς διεξαγωγή μεταξύ άλλων και αποστολών – δραστηριοτήτων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αναγνώρισης, είτε δραστηριοτήτων συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών είτε συνεκπαιδεύσεων».

Είπε ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία που καθορίζει σαφώς τις επιτρεπόμενες ενέργειες, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, και τα όρια συνεργασίας των δύο πλευρών, το νομικό καθεστώς του προσωπικού των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, καθώς και τις εν γένει αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η αμυντική συνεργασία των δυο κρατών.

«Όλα τα παραπάνω, ήτοι άσκηση δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, ενεργειών, ισχύουν εφόσον λαμβάνουν χώρα εντός της ελληνικής επικράτειας. Εκτός, όμως, της ελληνικής επικράτειας, οι αποστολές που αναλαμβάνουν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ, επανδρωμένα ή μη αποτελούν αρμοδιότητα και άρα ευθύνη των ΗΠΑ, που ασκούν τον πλήρη επιχειρησιακό και διοικητικό έλεγχο, δίχως την υποχρέωση ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx