ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον ανακριτή η Νάνσυ και οι φίλοι της για το κύκλωμα εκβιασμών στην Αθήνα

Στον ανακριτή η Νάνσυ και οι φίλοι της για τους εκβιασμούς στην Αθήνα,

Συνεχίζονται οι έρευνες για το κύκλωμα εκβιασμών από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής. Η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να εξακριβώσει κι άλλες περιπτώσεις, ενώ οι 14 συλληφθέντες οδηγούνται στον ανακριτή.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται και δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να προχωρά στην αναστολή της κομματικής τους ιδιότητας μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, ενώ και το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε σε αναστολή τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους του. Ανάλογα μέτρα πήρε η Περιφέρεια Αττικής, με 12 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγειονομικού να τίθενται άμεσα σε αργία με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά.Οι διευθύνσεις της Περιφέρειας, ετοιμάζονται σημαντικές αλλαγές στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου. Αναμένεται η θέσπιση νέων δικλίδων ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και η ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστηματάρχες μάθαιναν για την ύπαρξη του κυκλώματος και προσέγγιζαν οι ίδιοι τους διεφθαρμένους υπαλλήλους για τις όποιες παράνομες ενέργειες επιθυμούσαν. Η κ. Δημογλίδου προσέθεσε ότι έχουν ταυτοποιηθεί 47 περιπτώσεις εκβιασμού, ενώ στη δικογραφία αναφέρονται λεπτομέρειες για όλα τα περιστατικά.

Η Νάνσυ και οι φίλοι της

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σημαντικές πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος έδωσαν δύο σημειωματάρια τα οποία ανήκαν στη φερόμενη εγκέφαλο και έφτασαν στα χέρια των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. Αυτά ανήκαν στη φερόμενη ως συντονίστρια της σπείρας και εκεί κατέγραφε τα ποσά που εισέπραττε το κύκλωμα όπως και ποια καταστήματα βρίσκονταν στο στόχαστρό της. Η γυναίκα, γνωστή ως «Νάνσυ», έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα απάτης καθώς το 2009 αποπειράθηκε να πουλήσει έναντι 120.000 ευρώ ακίνητα ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση ποσού 124.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων και της είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά και τηρούσαν διάφορους κανόνες κατά τις δοσοληψίες των χρηματικών ποσών. Επέλεγαν προσεκτικά τα μέρη των συναντήσεών τους, οι οποίες συνήθως διαρκούσαν ελάχιστα, με ορισμένες από αυτές να έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί των Αδιάφθορων. Οι συναντήσεις διαρκούσαν λίγα λεπτά και είτε γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους ώστε να φαίνονται τυχαίες είτε σε κλειστούς χώρους μακριά από αδιάκριτα μάτια.

Συχνά κι αφού ενημέρωναν τους καταστηματάρχες για τους επικείμενους ελέγχους, κατέγραφαν κάποιες αμελητέες παραβάσεις ώστε να μη γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος από ανταγωνιστές επιχειρηματίες ή μη εμπλεκόμενους στο κύκλωμα δημοσίους υπαλλήλους.

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων ζητά να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες «κατά τον πιο αυστηρό και αμείλικτο τρόπο εκεί που αναλογούν και σε αυτούς που αποδεδειγμένα εμπλέκονται». Εξηγεί ότι στους συλληφθέντες είναι δύο υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων και αφήνει αιχμές για έναν τρίτο που -σύμφωνα με την ανακοίνωση- υπάρχει ένα «γκρίζο τοπίο για το πού εργαζόταν». Τέλος, εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι «ο Δήμος έχει φορτωθεί το σύνολο των ευθυνών της υπόθεσης, χωρίς να του αναλογεί κάτι τέτοιο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι