Γεωργιάδης: Θα επιστρατεύσω γιατρούς με ρύθμιση που έγινε επί πανδημίας – Σε ‘νταηλίκια’ αναφέρεται ο ΠΙΣ
11/07/2024Στην επιστράτευση ιατρών σκέφτεται να προχωρήσει ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος ρύθμιση που είχε γίνει επ΄λι πανδημίας. Ο λόγος είναι ότι ζήτησε από ιδιώτες γιατρούς σε νησιά να δουλέψουν με μπλοκάκι σε εφημερίες νοσοκομείων και αρνήθηκαν. Ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν υποχρέωση των ιδιωτών να στηρίξουν με “μπλοκάκι” το ΕΣΥ, αλλά οι γιατροί προφανώς διαφωνούν, επικαλούμενοι το γεγονός ότι έχουν ιδιωτικά ιατρεία και συνταγματικά δεν μπορούν να εξαναγκασθούν σε εργασία στο δημόσιο ή οπουδήποτε αλλού.
Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών στηριζόμενος σε νόμο του προκατόχου του Θάνου Πλεύρη ο οποίος υποχρεώνει σε έκτακτες καταστάσεις τους ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν στο ΕΣΥ, πλην όμως αυτό είχε γίνει υπό πρωτοφανείς συνθήκες για όλο τον πλανήτη, λόγω της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας θα θέσει το θέμα σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι περισσότεροι ιδιώτες αρνήθηκαν -από τους 140 στους οποίους έγινε πρόταση δέχθηκαν μόνον 11 γιατροί, οι 14 απάντησαν ότι θα το σκεφτούν και οι υπόλοιποι αρνήθηκαν “να συμβάλουν στο ΕΣΥ”, όπως το τοποθετεί το υπουργείο Υγείας. Για οικονομικούς αλλά και πρακτικούς λόγους, οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρθηκαν να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία που προσέφεραν συνεργασία με “μπλοκάκι”. Κατά συνέπεια σε 14 νοσοκομεία οι προκηρύξεις θέσεων έμειναν άγονες.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στο νησί της Κω λειτουργούν εννέα ιδιωτικά ιατρεία και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση πρότεινε στους ιδιώτες γιατρούς εφημερίες με μπλοκάκι, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Είπε μάλιστα ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», εντούτοις αυτήν χρησιμοποίησε. Είπε δε ότι «είναι απαράδεκτο οι ιδιώτες γιατροί να λένε ότι το αν λειτουργεί ή όχι ένα νοσοκομείο σε άγονη περιοχή είναι πρόβλημα του υπουργείου».
Ο υπουργός επιμένει ότι «προτιμά την καλόπιστη συνεννόηση, αλλά το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, και είναι καλύτερα να λυθεί το θέμα χωρίς βία».
Μία από τις σκέψεις του υπουργού μάλιστα ήταν να τους “κόψει” από την άυλη συνταγογράφηση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζητά να ανακληθούν οι απειλές και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο σύλλογος.
«Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία», αναφέρει ο ΠΙΣ και συνεχίζει:
«Οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε. Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι: Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.
»Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.
»Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στην αλλοδαπή. Οι ενέργειες του υπουργείου αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Πηγή: ethnos.gr και newbomb