Ρωσία: Η Μόσχα δεν θα συμμετάσχει στη δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο διάλογος με το ΝΑΤΟ είναι στο "μηδέν" αλλά δεν επιδιώκουμε ανοιχτή σύγκρουση, λέει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στη νέα σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία, την δεύτερη μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην αρχική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 92 χωρών, και είχε δηλώσει ότι η συζήτηση για τον πόλεμο ερήμην της είναι χάσιμο χρόνου.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θέλει να διοργανώσει άλλη μια τέτοια σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος, πιθανότατα στον Παγκόσμιο Νότο, και ότι αυτή τη φορά θα μπορούσαν να προσκληθούν εκπρόσωποι από τη Ρωσία.

Ο Γκαλούζιν, τον οποίο επικαλείται το RIA, χαρακτήρισε τις ουκρανικές προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες ως «τελεσίγραφο» και ότι η Μόσχα «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τέτοιες συνόδους κορυφής».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν λιγότερο κατηγορηματικός από τον Γκαλούζιν, λέγοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει «καμία συγκεκριμένη ουσία» σχετικά με την ιδέα μιας δεύτερης συνόδου κορυφής.

«Για ποιες προτάσεις μιλάμε;», ανέφερε ο εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

«Γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τον διάλογο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε για τι πράγμα μιλάμε».

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι η Ουκρανία θα εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και θα παραδώσει το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Μόσχα. Η Ουκρανία απέρριψε τις απαιτήσεις αυτές λέγοντας ότι ισοδυναμούν με παράδοση.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της επικράτειας της Ουκρανίας. Το Κίεβο λέει ότι έχει δεσμευτεί να πάρει πίσω όλο αυτό το έδαφος και ότι η ειρήνη είναι δυνατή μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της και αποκατασταθεί η πλήρης εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx