Άρειος Πάγος: Να επανεξετασθεί η αθώωση όλων για το θάνατο 28 ηλικιωμένων σε γηροκομείο από Covid
11/07/2024Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να εξεταστεί, αν συντρέχουν προϋποθέσεις έφεσης στην αθωωτική απόφαση για την υπόθεση του γηροκομείου στη Θεσσαλονίκη, όπου εκδηλώθηκε συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι. Το ίδιο ζήτησαν και συγγενείς των θυμάτων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με αίτηση που υπέβαλε στον Εισαγγελέα Εφετών η πολιτική αγωγή (δηλαδή οι συγγενείς κάποιων εκ των ηλικιωμένων, που έχασαν τη ζωή τους σε γηροκομείο το οποίο δεν έλαβε επαρκή προληπτικά μέτρα κατά την έναρξη της πανδημίας), ζήτησε να ασκηθεί έφεση στην απόφαση. Η αθωωτική απόφαση είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία έξι έναντι ενός και στηρίχθηκε στην εισήγηση του εισαγγελέα έδρας, που είπε στην αγόρευσή του ότι τα περισσότερα μέτρα που αναφέρονται το κατηγορητήριο, δεν είχαν ακόμη επιβληθεί δια νόμου.
Οι ευθύνες εν προκειμένω, για την μη επιβολή μέτρων, αφορά στην πολιτεία και όχι στους ιδιώτες που διαχειρίζονταν το γηροκομείο, αν όντως τα μέτρα προφύλαξης αποτελούσαν τότε απλές συστάσεις. Εντούτοις οι θάνατοι σημειώθηκαν από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή όταν πλέον όλη η Ελλάδα ζούσε στους ρυθμούς της πανδημίας και είχε τεθεί καραντίνα από τις 23 Μαρτίου. Κατά το επίμαχο διάστημα των θανάτων των ηλικιωμένων, οι θάνατοι σε όλη τη χώρα είχαν φθάσει τους 200 τον Αύγουστο και τους 2.500 τον Δεκέμβρη, ενώ τα κρούσματα τον Αύγουστο του 2020, ήταν ήδη 6.500 και το Δεκέμβρη έφθασαν τα 80.000.
Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης αθώωσε τους δύο ιδιοκτήτες του γηροκομείου, όπου έχασαν τη ζωή τους οι ηλικιωμένοι από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Οι δύο ιδιοκτήτες είχαν υποστηρίξει ότι είχαν τηρήσει τα μέτρα που προβλεπόταν, σε αντίθεση με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έκανε έρευνα για την υπόθεση και είχε αποφανθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνταν επαρκώς.