ΑΠΟΨΗ

Επιστροφή επιδοτήσεων για το ρεύμα – Άλλα αντ’ άλλων από κυβέρνηση

Επιστροφή επιδοτήσεων για το ρεύμα – Άλλα αντ' άλλων από κυβέρνηση, ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ

Επειδή έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με την επιστροφή συνολικά 800 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.250.000 επιχειρήσεις, ειδικά σε συνδυασμό με τις τελευταίες δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μαρινάκη, θα προσπαθήσω, χωρίς ίχνος σκοπιμότητας, καλοπροαίρετα και λέγοντας μόνο αλήθειες, να βάλω τα πράγματα στη θέση τους και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Καταρχήν έχουμε τη (α) σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία τροποποιήθηκε με τη (β) σχετική, που κοινοποιήθηκε την 10η Ιουνίου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Γεγονός που χαρακτηρίζεται ως στοιχείο εκλογικής σκοπιμότητας από την κυβέρνηση. Η εν λόγω (β) σχετική Υπουργική Απόφαση, κατόπιν επανειλημμένων κατά διαστήματα τροποποιήσεων της (α) αναφέρει: «Χορήγησης επιδότησης (από τον Φεβρουάριο τους 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023) από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές ισχύος μέχρι 35 KVA, καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δραστηριότητες με κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 10.71, καθώς και καταναλωτών με παροχή αγροτικής χρήσης (Β’3), όπως έχει τροποποιηθεί…».

Τι λέει η κυβέρνηση

Όλοι οι αναφερόμενοι επαγγελματίες των ειδικών διατάξεων εκτιμάται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα του κ. Μαρινάκη και της (α) σχετικής σε 1.250.000 επιχειρήσεις. Για να δούμε συνοπτικά τι μας λέει ο κ. Μαρινάκης:

«Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση διέθεσε 10 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος του ρεύματος. Από αυτά, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ, περίπου 5 δις αφορούσαν μόνο στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων (δηλαδή από τα 5 δις) πάνω από 800 εκατομμύρια χορηγήθηκαν σε 1.250.000 καταναλωτές οι οποίοι είναι επιχειρήσεις σύμφωνα με τους κανόνες που διέπονται με τα (α) και (β). Εκ των υστέρων, προέκυψε ανάγκη επανυπολογισμού των κρατικών ενισχύσεων για ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, προκειμένου να ελεγχθεί αν είχαν λάβει τα ορθά ποσά σε σχέση με τα ανώτατα όρια ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο επανυπολογισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διαθέσει επιπλέον 4,2 εκ.ευρώ σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις. Σε λιγότερες από 2.200 ζητήθηκε η επιστροφή συνολικού ποσού 970.000 ευρώ. Οι καταναλωτές από τους οποίους ζητείται επιστροφή χρημάτων αντιστοιχούν στο 1,7 τοις χιλίοις επί του συνόλου των επιχειρήσεων. Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από κάθε επιχείρηση είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ποσά μέχρι 200 ευρώ».

Καταρχήν έχω μία ένσταση γιατί δόθηκαν 10 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν θυμάστε, το 2022 είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που τώρα έχει αντικατασταθεί με τον Μηχανισμό Διακύμανσης στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Γιατί είχαμε τότε κοστοβόρα τιμολόγια; Ο λόγος ήταν γιατί οι παράμετροι του μαθηματικού τύπου κοστολόγησης των παρόχων, της ρήτρας αναπροσαρμογής (συντελεστής προσαύξησης α, το άνω όριο Lu, και το κάτω όριο Ld) ήταν ασύμβατοι με την πραγματικότητα, καθώς το κόστος της Mwh είχε πάρει την ανιούσα. Αν αυτά, με την επέμβαση της κυβέρνησης, είχαν μεταβληθεί, δηλαδή αν είχαμε άνοδο της τιμής του άνω ορίου και με μικρότερο συντελεστή προσαύξησης α, το κόστος της τιμολόγησης της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ήταν μηδενικό ή αρνητικό, δηλαδή θα είχαμε επιστροφή χρημάτων.

Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά

Έτσι, δε θα χρειαζόταν το Δημόσιο να δαπανήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, εν προκειμένω 10 δισ. ευρώ, που κάλλιστα θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη κύριων αναγκών της Παιδείας και της Υγείας. Ωστόσο, ούτε και σήμερα δεν φροντίζει η κυβέρνηση, να αλλάξει τα στάνταρ, και να πράξει το αυτονόητο στο Μηχανισμό Διακύμανσης για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, παρότι ότι ο ρυθμός μεταβολής της τιμής της Mwh βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Τώρα γιατί έγινε αυτό; Είναι μία άλλη λυπηρή ιστορία που συνδέεται με τα υπερκέρδη των προμηθευτών του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κυβέρνηση να είναι θεατής του έργου. Έχουμε 1.250.000 επιχειρήσεις. Το 1,7 τοις χιλίοις αυτών είναι 2.125 επιχειρήσεις. Αυτές οφείλουν 970.000 ευρώ, αν το διαιρέσουμε με το 2.125 προκύπτει 456,47 ευρώ.

Δηλαδή, αν αυτές οι επιχειρήσεις κατανάλωναν τις ίδιες Kwh θα πλήρωναν 456,47 ευρώ η κάθε μία, σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο κ. Μαρινάκης. Όπως αντιλαμβάνεστε μαθηματικά δεν μπορούν οι οφειλόμενοι να πληρώσουν μόνο 200 ευρώ, εκτός αν κάποιοι άλλοι πληρώσουν πολύ παραπάνω από 200 ευρώ. Αν βρεθούν κάποιοι που θα πληρώσουν μόνο 200 ευρώ, που το θεωρώ απίθανο ενδεχόμενο, θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Οπότε μάλλον ο κ. Μαρινάκης κάποιο λάθος έκανε ή δεν του έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών τα σωστά στοιχεία.

Σε σύγχυση η κυβέρνηση

Ο δε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το ποσό που θα επιστραφεί είναι μικρότερο από 2 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις. Δηλαδή, υπό κανονικές συνθήκες, η κάθε επιχείρηση θα επιστρέψει 800 ευρώ, εφόσον λέμε ότι η κάθε μία επιχείρηση θα έχει καταναλώσει τις ίδιες Kwh. Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει. Η ανακολουθία των δηλώσεων μεταξύ των κυρίων Μαρινάκη και Σκυλακάκη, όσον αφορά τους αριθμούς, όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργούν επιπρόσθετα ερωτήματα αξιοπιστίας τους. Γιατί η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, δεν ενημέρωσε εγκαίρως αυτές τις 2.200 επιχειρήσεις (που είναι λιγότερες), ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποδέχθηκε το αίτημα της επιδότησης, ώστε οι εν λόγω επιχειρήσεις να προετοιμαστούν ανάλογα ψυχολογικά και οικονομικά, όταν γνωρίζει ότι το κύμα της ακρίβειας έχει χτυπήσει τους επαγγελματίες;

Αφού το ποσό που οφείλουν οι επαγγελματίες είναι 970.000 ευρώ, θεωρείται ηθικό και δίκαιο, να τους τα ζητάει εκ των υστέρων, και παρά το γεγονός ότι ο αρχικός υπολογισμός ήταν λάθος, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο κ. Μαρινάκης, με αποτέλεσμα να απαιτείται ο εκ των υστέρων επανυπολογισμός των κρατικών επιδοτήσεων σύμφωνα με την (α) σχετική;

Πέρα από αυτά που μνημόνευσα, είναι γεγονός, όπως έχω αναφέρει με λεπτομέρεια, σε προηγούμενο άρθρο που έχει δημοσιευθεί σχετικά πρόσφατα στο slpress.gr, ότι η ακρίβεια στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται αποκλειστικά στους προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ενσωματώνουν την πιθανή αύξηση της Mwh των επομένων μηνών στα τιμολόγια του Ιουλίου για να αποφύγουν το ενδεχόμενο ζημιάς.

Κάνουν και μία εικονική έκπτωση για τα μάτια του κόσμου, και με αυτή την λογική έχουν υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Και το ίδιο “τροπάριο” επαναλαμβάνεται συνέχεια. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι θεατής της κατάστασης, αντί να παρέμβει στους παρόχους και να αμβλύνει τουλάχιστον μία κατάσταση ασύμβατη για την μεσαία τάξη, λόγω της καθολικής ακρίβειας. Το κόμμα των “ Δημοκρατών” έχει ως στόχο να αναδείξει τα αίτια που γεννούν τα προβλήματα με ανάλογες προτάσεις. Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ωστόσο λόγω του χαρακτήρα που μας διέπει συνολικά, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τα τεκταινόμενα στα θέματα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Και να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου ότι τους παρακολουθούμε και όταν εκτρέπονται θα επεμβαίνουμε, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.


 

ΣΧΕΤ: α)ΥΠΕΝ/ΔΕΗ/152/4/02.01.2024
β) ΥΠΕΝ/ΔΕΗ/62035/1037/2024

 

Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των “Δημοκρατών”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι