Ερντογάν: Αποσυρόμαστε σταδιακά από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία

Πως προχωρά η επαναπροσέγγιση Ερντογάν-Άσαντ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι φτάνει στο τέλος της η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

«Θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα τον αποκλεισμό της ζώνης επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν επιφέρει «σοβαρά πλήγματα στην τρομοκρατική οργάνωση του PKK», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Πρόσθεσε τα εξής:

«Θα συμπληρώσουμε τα σημεία που λείπουν στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των νοτίων συνόρων με τη Συρία. Είμαστε αποφασισμένοι να εξοντώσουμε κάθε δομή που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη χώρα μας κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία. Η αυτονομιστική οργάνωση δεν μπορεί πλέον να δράσει εντός των συνόρων μας. Στο Ιράκ και τη Συρία είναι εντελώς παγιδευμένη. Είμαστε παντού στην πλάτη τους, με τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες και τους πράκτορες μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η κίνηση αυτή συνδέεται με την προσπάθεια του Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεών του με τη Συρία, η οποία έθεσε ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Αυτό διαμήνυσε χθες η Συρία, απαντώντας στην πρόταση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση κορυφής. Οι δύο χώρες διέρρηξαν τις σχέσεις τους το 2011.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Δαμασκού τονίζοντας ότι κάθε εξομάλυνση “θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφείς βάσεις” και η πρώτη από αυτές είναι “η αποχώρηση των δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στο συριακό έδαφος και ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια της Συρίας αλλά και της Τουρκίας”.

Την περασμένη Κυριακή ο Ερντογάν είχε πει ότι θα μπορούσε να προσκαλέσει “ανά πάσα στιγμή” τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τη συνάντηση πρότειναν ορισμένοι ξένοι ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Άσαντ. Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μετά το 2016 τρεις επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων και ελέγχει μια ευρεία συνοριακή ζώνη στο έδαφος της Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι