ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μνήμες εμφυλίου ξύπνησε η απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Ιδού οι "ηθικοί αυτουργοί" της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ
EPA/DAVID MAXWELL

This is bad news for America! Πάγωσε η Αμερική, πάγωσε όλη η χώρα με την προεκλογική διαδήλωση που λάβαινε χώρα στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Ιστορικές είναι οι στιγμές.

Κανείς δεν περίμενε να γίνει κάτι τέτοιο. Να γίνει επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου Τραμπ, και ξανά υποψηφίου στις εκλογές του Νοεμβρίου με τους Ρεπουμπλικάνους. Και πιθανότερου νικητή μέχρι πρότινος… Μακάρι αυτή η επίθεση να μην εξάψει τα πολιτικά πάθη περαιτέρω. Στην αρχή πολλοί σκέφτηκαν: Μήπως οι φωτογραφίες που άρχισαν να κατακλύζουν τα social media είναι πειραγμένες με κάποιο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης; Όχι, ήταν/είναι αληθινές. Έγινε δολοφονική επίθεση. Η Αμερική εισέρχεται σε μία καινούργια σκοτεινή περίοδο. Σκοτάδι πηχτό. Να μην καίει ούτε καντήλι. Αυτή είναι η αίσθηση που έχεις.

Και αν η Αμερική, που είναι χωρισμένη στα δύο και υπάρχει μεγάλη έχθρα, μπει στο σκοτάδι, τότε, και ολόκληρος ο κόσμος θα ακολουθήσει. Ο κόσμος μας είναι αμερικανοκινούμενος, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Η Αμερική συνεχίζει να είναι η ηγέτιδα δύναμη της Δύσης. Και ευτυχώς που είναι έτσι, παρά τα όποια λάθη και τις αστοχίες.

Οι φίλοι μου εδώ, οι γείτονες, οι Αμερικανοί που γνωρίζω είναι και αυτοί συγκλονισμένοι. Και η ταπεινή μου αφεντιά, νιώθει το ιδιαίτερο βάρος που είχαν τούτες οι ώρες που συγκλόνισαν όχι μόνο την Αμερική, αλλά και όλο τον κόσμο. Τα newsrooms των μεγαλύτερων ΜΜΕ της Αμερικής αναστέναξαν. Όλοι έχουν χάσει χτύπους στην καρδιά τους. Ο Τραμπ έπεσε κάτω. Τον βοήθησαν να σηκωθεί οι άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών. Σηκώθηκε! Είχε αίματα στο πρόσωπο. Υψωμένη γροθιά ακολούθησε. Γροθιές. Ευτυχώς, είναι ζωντανός!

Ακόμη και οι σκληροί Δημοκρατικοί αισθάνονται κάποια συμπάθεια τώρα. Αντίθετο της χαράς που εισέπρατταν όταν βρισκόταν στα δικαστικά έδρανα. Και είναι ήδη iconic οι φωτογραφίες του με το αίμα, με σηκωμένη τη γροθιά στον αέρα και την αστερόεσσα σημαία να κυματίζει από πίσω του. Ήδη οι φωτογραφίες αυτές έκριναν τρόπον τινά και τον επόμενο νικητή των εκλογών. Έτσι δεν είναι; Αμφιβάλει κανείς;

Να σταματήσει ο διχασμός

Ταυτόχρονα, ο διχασμός πρέπει να σταματήσει. Μπορεί άραγε να επιτευχθεί αυτό τώρα; Ναι, για το καλό όλων και την ηρεμία της αμερικανικής κοινωνίας, είναι τύχη που ζει ο Ντόναλντ Τραμπ! Στο παρελθόν βέβαια, είχε υποθάλψει ακραία φαινόμενα ο ίδιος, όπως η επίθεση στο Καπιτώλιο.

Από την ηλικία του Μπάιντεν που ήταν το καυτό θέμα των ημερών, πλέον, η ατζέντα αλλάζει ριζικά. Η πολιτική βία έρχεται στο προσκήνιο με έναν αναπάντεχο τρόπο. Η καταραμένη οπλοκατοχή που είναι ένα στίγμα για την Αμερική, επίσης. Μνήμες από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι θα επιστρέψουν. Τη δολοφονία του ήρωα Αβραάμ Λίνκολν επίσης. Ίσως, ακόμη και μνήμες του Αμερικανικού Εμφυλίου… Βορράς εναντίον Νότου.

Τώρα, η πολιτική βία καταδικάζεται από όλους. «Δεν χωρά τέτοιου είδους βία στις ΗΠΑ. Πρέπει να ενωθούμε ως έθνος και να την καταδικάσουμε» έγραψε σε ανάρτηση του ο Μπάιντεν. Η Αμερική ξέρει ότι η πολιτική βία μόνο πίσω μπορεί να ωθήσει την αμερικανική κοινωνία που πάντα θέλει να τρέχει, να πρωτοπορεί και να καινοτομεί. Ο δράστης έπεσε νεκρός, ένας πολίτης επίσης, και η Αμερικανική Δημοκρατία συνεχίζει να εκπλήσσει όσο ποτέ άλλοτε, και επίσης, να κινδυνεύει όσο ποτέ πριν.

Το “God Bless America” ποτέ πριν δεν ήταν τόσο άδειο νοήματος. Και ποτέ, ίσως, δεν χρειαζόταν παραπάνω από τούτες τις ώρες της πολιτικής βίας… Τούτες οι ώρες, είναι σίγουρο, πως θα αλλάξουν το μέλλον της Αμερικής και το πως ένας πολιτικός πολιτεύεται. Η επίθεση στον Τραμπ, δείχνει καθαρά, ότι ο πολιτικός βρίσκεται στην αγκαλιά της μοίρας του κάθε στιγμή. Αλλά και το κάθε έθνος, ακουμπάει στην μοίρα του πολιτικού που επιλέγει για ηγέτη του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι