Θα επιστρατευτεί ο Κλούνεϊ για να αντιμετωπίσει την επέλαση Τραμπ;
15/07/2024Ήταν κοινό μυστικό ότι ο Τραμπ είχε πάρει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν. Η μεταξύ τους τηλεμαχία απεδείχθη καταστροφική για την υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου. Το ίδιο και οι αλλεπάλληλες φραστικές γκάφες του, οι οποίες –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– είναι έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων του παρά γκάφες.
Ακόμα και οι φανατικοί Δημοκρατικοί έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο Πρόεδρός τους δεν είναι σε θέση να ηγηθεί των ΗΠΑ για μία ακόμα τετραετία. Αυτός είναι ο λόγος που στο παρασκήνιο έχουν ενταθεί οι φιλικές πιέσεις προς τον Μπάιντεν να μην επιμείνει στην υποψηφιότητά του, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την εκλογή του Τραμπ. Κι αν αυτά ίσχυαν πριν την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, μετά από αυτήν ισχύουν στον κύβο. Μία απόπειρα δολοφονίας, ειδικά μετά την ακραία δαιμονοποίησή του, αναπόφευκτα φορτίζει την πολιτική ατμόσφαιρα κατά τρόπο που ευνοεί το θύμα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι μόνο αυτή καθ’ αυτή η απόπειρα δολοφονίας. Είναι και ο τρόπος αντίδρασης του Τραμπ. Οι Αμερικανοί είδαν live τον πρώην Πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο για την Προεδρία όχι μόνο να μην είναι φοβισμένος, όπως κανονικά θα συνέβαινε με άλλους στη θέση του, αλλά και με θυμό να υψώνει τη γροθιά του, αρνούμενος να αποκολληθεί από τη “συνομιλία” του με τους συγκεντρωμένους οπαδούς του.
Οι ψηφοφόροι, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, είδαν έναν διεκδικητή της Προεδρίας, την ώρα που μόλις είχε γλυτώσει από θαύμα τουλάχιστον ένα βαρύ τραυματισμό, άφοβο και με απέραντο τσαγανό. Η σφαίρα τον έπληξε στο αυτί, ξυστά στο κεφάλι! Ήταν αναμφίβολα μία σπάνια εικόνα, η οποία “έγραψε” πολύ δυνατά στη συνείδησή τους. Κάθε λαός θέλει ο ηγέτης του να έχει σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή τέτοια αντίδραση.
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να δούμε δημοσκοπήσεις για να συμπεράνουμε ότι η εν λόγω απόπειρα δολοφονίας εκτίναξε τις πιθανότητες εκλογής του. Μετά από την αναπόφευκτη συγκινησιακή φόρτιση των απλών πολιτών, όσοι είχαν ποντάρει στις δικαστικές διώξεις εναντίον του Τραμπ δύσκολα θα επιμείνουν στην επιδίωξή τους να τον καταδικάσουν. Αν και μας χωρίζουν σχεδόν τέσσερεις μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, δεν είναι υπερβολή να εκτιμήσουμε ότι η μάχη Μπάιντεν-Τραμπ έχει πλέον λήξει.
Τί θα κάνει ο Μπάιντεν;
Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι αναπόφευκτα έχουν συσπειρωθεί όσο ποτέ πριν, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πλέον ηθικά περιθώρια να συνεχίσουν και πολύ περισσότερο να κλιμακώσουν την επιχείρηση δαιμονοποίησης του αντιπάλους τους. Εάν συνεχίσουν την ίδια επιθετική ρητορική το μόνο που θα επιτύχουν είναι να καταστήσουν τον Τραμπ συμπαθή και να του στείλουν στις κάλπες ενδιάμεσους ψηφοφόρους, οι οποίοι σε άλλες συνθήκες δεν θα τον ψήφιζαν.
Το πρόβλημα, λοιπόν, το έχουν οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι και πρέπει να το λύσουν άμεσα εάν θέλουν να έχουν μία ελπίδα. Το συνέδριό τους, το οποίο και θα αναδείξει τον επίσημο υποψήφιο για την Προεδρία θα συγκληθεί τον Αύγουστο, άρα μέχρι τότε πρέπει το πρόβλημα να έχει λυθεί. Μέχρι την απόπειρα δολοφονίας ο Μπάιντεν αρνείτο επιμόνως να εγκαταλείψει, παρά τις “φιλικές” πιέσεις που του ασκήθηκαν. Τα πράγματα, όμως, τώρα έχουν αλλάξει.
Συνειδητοποιώντας και το περιβάλλον του ότι ο σημερινός Πρόεδρος δεν έχει πλέον καμία ελπίδα εκλογής, ίσως υποχωρήσει. Πολύ περισσότερο που πλέον και οι πιέσεις θα καταστούν ασφυκτικές, έως και απειλητικές. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης του Δημοκρατικού Κόμματος και ευρύτερα της αντι-Τραμπ παράταξης έχει ενεργοποιηθεί, όσοι κινούν τα νήματα δεν θέλουν να πάνε στις κάλπες “σαν πρόβατα επί σφαγή”.
Ακόμα κι αν ο Μπάιντεν τελικώς αποδεχθεί να κάνει πίσω, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Αντιπρόεδρος είναι κατά γενική ομολογία συνταγή ήττας. Αλλά και άλλα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών δεν κατάφεραν να δείξουν στις δημοσκοπήσεις ότι μπορούν να κερδίσουν τον Τραμπ. Αυτό ισχύει και για τον δικαιωματιστή κυβερνήτη της Καλιφόρνιας και πρώην δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο.
Κάθε επαγγελματίας πολιτικός που έχει προεδρικές φιλοδοξίες, άλλωστε, θα σκεφτόταν πολύ πριν αποδεχθεί το χρίσμα στις τωρινές ακραία δυσμενείς συνθήκες για τους Δημοκρατικούς. Ο χρόνος, άλλωστε, μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου είναι ελάχιστος για ένα νέο υποψήφιο ένοικο του Λευκού Οίκου. Η Μισέλ Ομπάμα, που θεωρείται “χρυσή εφεδρεία” για τους Δημοκρατικούς δεν έχει συμφέρον να μπει τώρα στη μάχη, διακινδυνεύοντας να “καεί”. Την συμφέρει να περιμένει το τέλος της επόμενης τετραετίας, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι τετραετία Τραμπ, και να διεκδικήσει την Προεδρία το 2028.
Επιστράτευση του Τζορτζ Κλούνεϊ
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να βρουν λύση out of the box. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι κύκλοι του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν πως η μόνη λύση και για να υποχρεωθεί να κάνει πίσω ο Μπάιντεν και για να υπάρχουν ελπίδες στις προεδρικές εκλογές είναι να επιστρατευτεί ο 63χρονος Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο διάσημος ηθοποιός έχει στενούς δεσμούς με τους Δημοκρατικούς, από την εποχή που ο πατέρας του ήταν πολύ γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής των Δημοκρατικών (προ-εικοσαετίας). Ο Κλούνεϊ, μάλιστα, που αρθρογραφεί τακτικά στους New York Times εκφράζοντας τις απόψεις του για τρέχοντα καυτά ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, ακούστηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα, επειδή κι αυτός παρότρυνε φιλικά τον Μπάιντεν να αποσυρθεί.
Ο ηθοποιός είναι έντονα πολιτικοποιημένος, αλλά δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και είναι άγνωστο εάν θα δεχόταν να μπει στη μάχη εναντίον του Τραμπ. Έχει, ωστόσο, το πλεονέκτημα ότι είναι γνωστός και στην τελευταία αμερικανική πόλη, άρα δεν έχει ανάγκη μία μεγάλης χρονικής διάρκειας προεκλογική εκστρατεία. Εκτός αυτού, λόγω των δεδηλωμένων αριστερόστροφων απόψεών του, είναι πιθανόν να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από αυτό, λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Αναμφίβολα, ο Κλούνεϊ δεν είναι ο υποψήφιος που θα ήθελε το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος και κυρίως το “βαθύ κράτος”. Είναι πολύ αριστερός για τα μέτρα τους, αλλά είναι σαφώς προτιμότερος από τον Τραμπ και γι’ αυτό πιθανότατα θα αναγκαστούν να τον υποστηρίξουν, έστω και “κλείνοντας τη μύτη τους”. Υπενθυμίζουμε ότι η σύζυγός του, η γνωστή δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ, κατάγεται από τον Λίβανο και το ζεύγος έχει κριτική στάση για την ισραηλινή πολιτική στο Παλαιστινιακό. Αλλά και για το Ουκρανικό, ο Κλούνεϊ διαφοροποιείται από την πολιτική Μπάιντεν, που ταυτίζεται με τον Ζελένσκι.
Το εάν θα προταθεί τελικώς το χρίσμα στον Κλούνεϊ και εάν αυτός θα το αποδεχθεί ή όχι θα φανεί το επόμενο διάστημα. Προφανώς, με υποψήφιο τον διάσημο ηθοποιό οι Δημοκρατικοί θα ανακάμψουν πολιτικά-εκλογικά από τη σημερινή δραματική θέση τους. Δεν είναι, ωστόσο, σίγουρο ότι η ανάκαμψή τους θα είναι αρκετή για να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ είχε σοβαρά προβάδισμα, το οποίο με την απόπειρα δολοφονίας του μεγάλωσε ποιοτικά και παγιώθηκε. Με τον Κλούνεϊ απέναντί του, όμως, δεν θα κάνει περίπατο.