Νέο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο της UNRWA – Πολλά τα θύματα λένε οι Παλαιστίνιοι

Νέο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο της UNRWA – Πολλά τα θύματα λένε οι Παλαιστίνιοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ το οποίο, όπως είπε, «απέδειξε με τις πρόσφατες επιθέσεις του ότι δεν έχει καμία πρόθεση για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη» στη Γάζα. Αυτά ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Χακάν Φιντάν με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

«Κάθε φορά που πάει να δημιουργηθεί θετικό κλίμα, το Ισραήλ και ο Νετανιάχου διαπράττουν νέες σφαγές. Αυτό δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία πρόθεση για ειρήνη», είπε ο Φιντάν. «Το γεγονός ότι η Χαμάς αποδέχεται όρους για εκεχειρία θεωρείται από το Ισραήλ ως ένδειξη αδυναμίας και παράδοσης, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο», επέμεινε.

«Μετά την επίθεση εναντίον αμάχων στο Χαν Γιουνίς χθες, καταλαβαίνουμε ότι η πρόθεση του Ισραήλ δεν είναι να βάλει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση αλλά να συνεχίσει την πολιτική εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε ο Φιντάν.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν, για πέμπτη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες, ένα σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι και υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με τους κατοίκους. Η επίθεση είχε ως στόχο ένα σχολείο της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ που έχει γίνει στόχος δύο πρόσφατων ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία «έπληξε έναν αριθμό τρομοκρατών που δρούσαν στη ζώνη του σχολικού κτιρίου Αμπού Αραμπάν της UNRWA στη Νουσεϊράτ». Σύμφωνα μα αυτήν την πηγή, το κτίριο χρησίμευε ως βάση για «επιθέσεις» εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών. Κάτοικοι ανέφεραν ότι τα θύματα, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία δεν ήταν σε θέση να δώσουν κάποιον ακριβή απολογισμό. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς κατήγγειλε μια «αποτρόπαια σφαγή». Την περασμένη εβδομάδα τέσσερα σχολεία που φιλοξενούν εκτοπισμένους έγιναν στόχος ισραηλινών πληγμάτων, με πολλούς νεκρούς.

Το πλήγμα στην Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με τη Χαμάς, από τα ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Αλ Μαουάσι, κοντά στο Χαν Γιουνίς, σκοτώθηκαν 92 Παλαιστίνιοι. Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας ανέφερε και άλλους 20 νεκρούς σε άλλον προσφυγικό καταυλισμό, στο Αλ Σάτι, στην Πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ χωρίς να απολογηθεί διόλου για τους θανάτους αμάχων, επιμένει ότι η επίθεση στο Χαν Γιουνίς είχε ως στόχο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ράφα Σαλάμα, αρχηγό του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης και διοικητή του Χαν Γιουνίς, αντίστοιχα. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επέμεινε ότι «τα περισσότερα θύματα ήταν τρομοκράτες» ενώ ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Χαν Γιουνίς έστειλε «ένα μήνυμα αποτροπής» στους εχθρούς του Ισραήλ και συνέβαλε στην αποδυνάμωση της Χαμάς.

Ο στρατός συνεχίζει εξάλλου τις επιχειρήσεις του στον τομέα της Ράφα, στα νότια, και στην Πόλη της Γάζας, στα βόρεια, όπου λέει ότι «εξόντωσε πολλούς τρομοκράτες». Σύμφωνα με Παλαιστίνιους τραυματιοφορείς, τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από πλήγματα στην Πόλη της Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οργάνωση αποσύρεται από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις καταγγέλλοντας τις «σφαγές εναντίον άοπλων πολιτών».

«Θα επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις όταν το Ισραήλ θα αποδείξει ότι σοβαρολογεί για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», είπε.

Συνολικά, τουλάχιστον 141 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Αυτός είναι ένας από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς εδώ και πολλές εβδομάδες

Στέλεχος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι είδε στην Χαν Γιουνίς, «φρικτές εικόνες, νήπια ακρωτηριασμένα, παιδιά παράλυτα, που ήταν αδύνατον να τα νοσηλεύσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι