Θετικός υπό όρους ο Άσαντ για συνάντηση με τον Ερντογάν

Τί σημαίνει το άνοιγμα του Ερντογάν προς τη Δαμασκό, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Απάντηση στην πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση σε επίπεδο κορυφής έδωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) και τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Όπως είπε, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο «μόνον αν στην ατζέντα της συζήτησης είναι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη της βόρειας Συρίας και αν σταματήσει η υποστήριξη της Άγκυρας προς τους τρομοκράτες», δηλαδή τους αντικαθεστωτικούς Σύρους τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters ο ηγέτης της Συρίας είπε ότι «το πρόβλημα δεν έγκειται στο να συναντηθούμε, αλλά στο περιεχόμενο της συνάντησης. Αν δεν συζητηθούν τα καίρια ζητήματα, τότε τι νόημα έχει ο η συνάντηση; Θα έβλεπα θετικά κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όμως πρώτα πρέπει να τεθεί η βάση των συζητήσεων και του περιεχομένου της συνάντησης».

Οι σχέσεις των δύο χωρών διακόπηκαν το 2011 με το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, όταν η Τουρκία υποστήριξε τους αντιπολιτευόμενους τον Άσαντ θεωρώντας τους επαναστάτες, ενώ η Συρία τους θεωρεί τρομοκράτες. Παράλληλα η Τουρκία δημιούργησε μια “ζώνη ασφαλείας” στη μεθόριο, εισβάλλοντας στην Βόρεια Συρία, με το πρόσχημα ότι πολεμάει τους “τρομοκράτες Κούρδους” του ΡΚΚ.

«Όπως έχουμε πει πολλές φορές, βλέπουμε θετικά κάθε προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων και αυτό είναι φυσικό. Κανείς δεν θέλει να έχει προβληματικές σχέσεις με τους γείτονές του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε στο περιθώριο βασικούς κανόνες» φέρεται να δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

«Ενεργούμε θετικά, αλλά ενεργούμε με βάση σαφείς αρχές. Αυτές οι αρχές είναι το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική κυριαρχία, είναι σαφές. Αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα διασφαλίσει ότι αυτό που θα κάνουμε, θα φέρει θετικά αποτελέσματα» συμπλήρωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στον ενημερωτικό δικτυακό τόπο Τ24 αναφέρεται ότι γίνονται ήδη προετοιμασίες για της συνάντηση «που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα στη Βαγδάτη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως απηύθυνε πρόσκληση στον Σύρο ηγέτη πριν από δύο εβδομάδες για συνάντηση είτε στην Τουρκία, είτε σε τρίτη χώρα. «Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη δυσαρέσκεια και να κάνουμε μια νέα αρχή» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ότι και άλλες ισχυρές χώρες είναι υπέρ της βελτίωσης των συροτουρκικών σχέσεων.

Στο παρελθόν ο Μπασάρ αλ Άσαντ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του όσο τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο συριακό έδαφος. Προ δύο ημερών όμως ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στην Συρία θα πάρουν τέλος σύντομα και αυτό θεωρήθηκε θετική ένδειξη από τη Συρία.

H Ρωσία έχει οργανώσει στο παρελθόν συναντήσεις των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, ενώ τώρα φέρεται να μπαίνει στο κάδρο και το Ιράκ, που επίσης πιέζει για εξομάλυνση σύμφωνα με το Associated Press. Ένα σημαντικό κίνητρο του Ερντογάν είναι ότι με τη βελτίωση των σχέσεων θα μπορέσει να ξαναστείλει πίσω στη Συρία ένα σημαντικό ποσοστό των προσφύγων στη χώρα του, καθώς υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα 3,6 εκατομμύρια Σύρων και έχει δημιουργηθεί ένα “αντι-συριακό” κλίμα. Αυτό μάλιστα πρόσφατα κατέληξε και σε πογκρόμ, επειδή ένας Σύρος φέρεται να ασέλγησε σε κοριτσάκι στη νότια Τουρκια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press, Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι