ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποιος είναι ο αντιπρόεδρος Βανς που επέλεξε ο Τραμπ – Στο αρχείο τα απόρρητα

Ποιος είναι ο Αντιπρόεδρος που επέλεξε ο Τραμπ – Δικαστική νίκη στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων
epa11480336 Chairman of the Republican National Committee Michael Whatley delivers remarks during the opening of the Republican National Convention (RNC) in the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, USA, 15 July 2024. The convention comes just a few days after a 20-year-old Pennsylvania man attempted to assassinate former president and current Republic presidential nominee Donald Trump. EPA/SHAWN THEW

«Έπειτα από μακρά διαβούλευση και σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια ταλέντα πολλών, αποφάσισα ότι ο πλέον κατάλληλος να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ είναι ο γερουσιαστής Τζ. Ντ. Βανς από την σπουδαία πολιτεία Οχάιο», έγραψε απόψε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

O Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε: «Ο JD είχε μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας και των οικονομικών, και τώρα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα επικεντρωθεί έντονα στους ανθρώπους για τους οποίους αγωνίστηκε τόσο λαμπρά. Ως αντιπρόεδρος, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το σύνταγμά μας, θα σταθεί στο πλευρό των στρατευμάτων μας και θα κάνει ό,τι μπορεί για να με βοηθήσει να κάνω την Αμερική μεγάλη ξανά». Σε ηλικία μόλις 39 ετών, ο γερουσιαστής Τζ. Ντ. Βανς θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικάνων.

Θριαμβευτική είσοδος στο συνέδριο

Ο Τραμπ έκανε χθες, με επίδεσμο στο αυτί, θριαμβευτική είσοδο στο συνέδριο της παράταξής του στο Μιλγουόκι, υπό τις επευφημίες των παριστάμενων, που σηκώθηκαν όρθιοι. Ο πρώην πρόεδρος, ύψωσε τη γροθιά του προσερχόμενος στην αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο του κόμματος, επευφημούμενος από τους συνέδρους που τον ονόμασαν και τυπικά νωρίτερα υποψήφιο της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Αφού χαιρέτισε στελέχη του κόμματος κάθισε, χωρίς να εκφραστεί, υπό το βλέμμα ιδίως του Τζ. Ντ. Βανς, του γερουσιαστή του Οχάιο που επέλεξε για να γίνει αντιπρόεδρός του σε περίπτωση νίκης του.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που  (επισυνάπτεται ο σχετικός σύνδεσμος):

Ο Τζ. Ντ. Βανς γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1984, στο Μίντλταουν του Οχάιο (μια περιοχή έξω από το Σινσινάτι), όπου και μεγάλωσε. Έχει σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο, κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπηρέτησε στον Πόλεμο του Ιράκ, ως ανταποκριτής μάχης. Υπηρέτησε στον στρατό έως το 2007. Κατόπιν, επέστρεψε στο Οχάιο και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Στη συνέχεια, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Οι φιλοδοξίες του Βανς

Τον Μάιο του 2021, ο Βανς, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την έδρα της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Οχάιο, ύστερα από την πρόθεση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ρομπ Πόρτμαν να αποσυρθεί από την Γερουσία.

Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων τον Μάιο του 2022, κατάφερε και έλαβε το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Εκεί κατάφερε να νικήσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τιμ Ράιαν, λαμβάνοντας ποσοστό 53.3% έναντι 46.7% των ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βανς είχε προ ετών ασκήσει κριτική στον Τραμπ. «Ποτέ με τον Τραμπ» διεμήνυε παλιότερα… Μάλιστα, είχε χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις όπως «εντελώς ανόητος». Μάλιστα, ο Βανς εμφανιζόταν να αποκαλεί μέχρι και… Χίτλερ τον Τραμπ. «Αμφιταλαντεύομαι μεταξύ της σκέψης ότι ο Τραμπ είναι ένας κυνικός μαλ… σαν τον Νίξον, που δεν θα ήταν τόσο κακός (και μπορεί να αποδειχθεί και χρήσιμος) ή είναι ο Χίτλερ της Αμερικής» έγραφε ιδιωτικά σε έναν συνεργάτη του στο Facebook, το 2016.

Στην πορεία, ωστόσο, ο 39χρονος μετακινήθηκε πιο κοντά στο περιβάλλον του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου και νυν προεδρικού υποψηφίου. Είναι σκληρός αρνητής των αμβλώσεων και υποστηριχτής των σκληρότερων νόμων για την μετανάστευση και φυσικά είχε υποστηρίξει την ανέγερση τοίχους στα σύνορα. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική είναι υπέρ του ΝΑΤΟ αλλά με μετατόπιση της πολιτικής προς την Ασία και ηχηρός επικριτής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Αντίθετα είναι ένθερμος υποστηριχτής της χρηματοδότησης προς το Ισραήλ.

Η αντίδραση Μπάιντεν

Μετά την ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για τον αντιπρόεδρό του στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον γερουσιαστή από το Οχάιο ότι φιλοδοξεί να πλήξει φορολογικά τη μεσαία τάξη και να ευνοήσει παράλληλα τους πλούσιους.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανέφερε πως παρά «τα μεγάλα λόγια» του για την εργατική τάξη, ο γερουσιαστής του Οχάιο και ο Τραμπ «θέλουν να αυξήσουν τους φόρους για τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, αλλά να τους περικόψουν για τους πλούσιους». «Λοιπόν, δεν σκοπεύω να τους το επιτρέψω», υπογραμμίζει ο Τζο Μπάιντεν στην ανάρτηση που καταλήγει με το μήνυμα: «Προστατέψτε τη Δημοκρατία. Νικήστε (το δίδυμο) Τραμπ-Βανς».

Δικαστική νίκη Τραμπ

Σε μία σημαντική εξέλιξη, η δικαστής που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα της παρακράτησης απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, απέρριψε σήμερα την υπόθεση, κρίνοντας παράνομο τον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Με την απόφασή της, που συνιστά τεράστια νίκη για τον πρώην πρόεδρο, η διορισμένη από τον Τραμπ δικαστής Αϊλίν Κάνον ενέκρινε το αίτημα των συνηγόρων του και ακύρωσε την υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί στη Φλόριντα. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δήλωσε ότι η απόρριψη της υπόθεσης αυτής είναι «το πρώτο βήμα» και ότι πολύ σύντομα θα πρέπει απορριφθούν και οι άλλες κατηγορίες σε βάρος του.

Ο Τραμπ, που αναμένεται να πάρει και επισήμως το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο συνέδριο του κόμματος αυτήν την εβδομάδα, είχε κατηγορηθεί, όπως και δύο βοηθοί του, για την παρακράτηση αυτών των διαβαθμισμένων εγγράφων στην ιδιωτική κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας. Κατηγορήθηκε ότι υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια διατηρώντας στην κατοχή του τα έγγραφα αυτά –μεταξύ των οποίων ήταν στρατιωτικά σχέδια και πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα– μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του, αντί να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία, όπως ορίζει ο νόμος.

Ένας άλλος νόμος περί κατασκοπείας απαγορεύει τη φύλαξη κρατικών μυστικών σε μη εγκεκριμένους και μη ασφαλείς χώρους. Ο Τραμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι επιχείρησε να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Για ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες η ποινή που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 10ετή κάθειρξη. Η δικαστής Κάνον είχε ήδη αναβάλει επ’ αόριστον τη δίκη του, η οποία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής, διορίστηκε παράνομα σε αυτή τη θέση και δεν είχε την εξουσία να φέρει την υπόθεση ενώπιον των δικαστηρίων.

Οι εισαγγελικές αρχές ενδέχεται να ασκήσουν έφεση. Σε άλλες περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν επικυρώσει κατ’ επανάληψη τη δυνατότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης να διορίζει ειδικούς εισαγγελείς για να χειριστούν ορισμένες πολιτικά ευαίσθητες έρευνες. Ο Τζακ Σμιθ διορίστηκε το 2022 από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριζαν ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα επειδή η θέση αυτή δεν δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο και δεν επικυρώθηκε από τη Γερουσία.

Ο Σμιθ έχει παραπέμψει τον Τραμπ και σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η νομική ομάδα του πρώην προέδρου δεν έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του διορισμού του.

Τα ερωτήματα για την απόπειρα

Την ίδια στιγμή, πολλά ερωτήματα τίθενται σχετικά με το αν το σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών για την προστασία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ανεπαρκείς και οδήγησε στη φονική επίθεση. Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ έχει διχάσει την αμερικανική κοινωνία εν μέσω προεκλογικής περιόδου ενώ πολλά και σημαντικά ερωτήματα εγείρονται για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Η διερεύνηση του περιστατικού κατά το οποίο ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά έχει αναλάβει το FBI.

Στο πλαίσιο των ερευνών και των ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις, ο διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 22 Ιουλίου. Τα βασικά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας είναι τα εξής:

  • Γιατί η στέγη από όπου έδρασε ο ένοπλος δεν ήταν ασφαλισμένη;

Παραμένει ασαφές πώς ο δράστης Τόμας Μάθιου Κρουκς είχε πρόσβαση στη στέγη του κτιρίου που ήταν περίπου 130 μέτρα μακριά από τον ΝτόναλντΤραμπ . Η ταράτσα χαρακτηρίστηκε ως «ευάλωτο» σημείο πριν από το συμβάν, σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται δύο πηγές σχετικές με τις επιχειρήσεις της Μυστικής Υπηρεσίας.

«Κάποιος θα έπρεπε να ήταν στην ταράτσα ή να είχε ασφαλίσει το κτίριο, ώστε να μην μπορεί κανείς να ανέβει στην ταράτσα», ανέφερε το NBC επικαλούμενο μία από τις πηγές. Εκτός από το ζήτημα της πρόσβασης, έχει προταθεί ότι θα έπρεπε να αποκλειστεί η ορατότητα από το σημείο της ταράτσας στο σημείο του βάθρου που στεκόταν ο Τραμπ.

  • Διαβιβάστηκαν οι προειδοποιήσεις για τον ένοπλο;

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC ότι ο ίδιος και άλλοι είχαν εντοπίσει τον Κρουκς να σέρνεται στην οροφή με ένα όπλο. Ειδοποίησαν την αστυνομία, αλλά ο ύποπτος συνέχισε να παρευρίσκεται στο σημείο για αρκετά λεπτά που άρχισε να πυροβολεί και στη συνέχεια να δεχτεί πυρά και ο ίδιος, είπε. Ο ειδικός πράκτορας του FBI Κέβιν Ρότζεκ παραδέχτηκε ότι αποτελεί «έκπληξη» το γεγονός ότι ο δράστης μπόρεσε να ανοίξει πυρ.

Ο σερίφης της κομητείας επιβεβαίωσε ότι ο Κρουκς εντοπίστηκε από έναν τοπικό αστυνομικό, ο οποίος δεν κατάφερε να σταματήσει εγκαίρως. Κάτι που παραμένει ασαφές είναι αν αυτές οι πληροφορίες έφτασαν στους πράκτορες που φύλαξαν τον Τραμπ. Αξιωματούχοι είχαν ήδη εντοπίσει τον Κρουκ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των αρχών. Όπως ανέφερε το CNN, αστυνομικοί νόμιζαν ότι ενεργούσε ύποπτα κοντά στην εκδήλωση. Αυτές οι πληροφορίες γνωστοποιούνται στη Μυστική Υπηρεσία.

  • Η Μυστική Υπηρεσία βασιζόταν πολύ στην τοπική αστυνομία;

Ο ένοπλος πυροβόλησε από το σημείο που είχε χαρακτηριστεί ως «δευτερεύουσα περιοχή» και περιπολούσαν τοπικοί και κρατικοί αξιωματικοί και όχι η Μυστική Υπηρεσία. Ένας πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας είπε ότι αυτού του είδους η διευθέτηση λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει όταν εντοπιστεί ο κίνδυνος.

«Όταν βασίζεσαι στις τοπικές αρχές, καλύτερα να προγραμματίσεις προσεκτικά και να τους πεις τι περιμένεις να κάνεις στην περίπτωση απειλής», είπε ο Τζόναθαν Γουάκρου στην Washington Post. Ο σερίφης της κομητείας παραδέχτηκε ότι υπήρξε «μια αποτυχία», αλλά δεν ευθύνεται κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

  • Φυλασσόταν επαρκώς η εκδήλωση;

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής είχε αναφέρει ότι οι δυνάμεις της Μυστικής Υπηρεσίας ήταν «πολύ μικρές», γεγονός που έθεσε το ζήτημα εάν η τοπική αστυνομία είχε «εκπαιδευτεί» επαρκώς για να κάνει μια εκδήλωση όπως η συγκέντρωση του Σαββάτου. Ο Jason Chaffetz, ο οποίος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών, είπε στην Washington Post ότι τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν αποτελούν «προφίλ υψηλού κινδύνου», αλλά παρόλα αυτά η παρουσία ασφαλείας στην Πενσυλβάνια δεν ήταν επαρκής.

Η Μυστική Υπηρεσία αρνήθηκε ότι ένα αίτημα της ομάδας Τραμπ για τους υπαλλήλους του είχε απορριφθεί πριν από τη συγκέντρωση. Ωστόσο, η Washington Post ανέφερε ότι είχε δει ανταλλαγή μηνυμάτων κατά την οποία ένας πρώην αξιωματικός της Μυστικής Υπηρεσίας ρώτησε τους συναδέλφους του πώς ο ύποπτος κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στον Τραμπ, λαμβάνοντας την απάντηση «πόροι».

  • Απομακρύνθηκε αρκετά γρήγορα ο Τραμπ;

Οι πράκτορες που προστάτευσαν τον Τραμπ επενέβησαν για την αντίδρασή τους, μεταξύ άλλων από τον πρώην πράκτορα Ρόμπερτ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος είπε ότι έκανε «αρκετά καλή δουλειά» παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής «οδηγία» για το τι πρέπει να γίνει σε μια τέτοια κατάσταση. Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα εάν απομάκρυναν γρήγορα προς το όχημά του τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πλάνα του περιστατικού τους δείχνουν να σχηματίζουν γρήγορα μια ασπίδα γύρω του αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, αλλά στη συνέχεια φαίνεται να σταματούν καθώς ο Τραμπ ζητά να μαζέψει τα παπούτσια του. Ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει να σηκώνει τη γροθιά του προς τους υποστηρικτές του.

Ένας βετεράνος των μυστικών υπηρεσιών είπε στους New York Times ότι δεν θα περίμενε. “Αν ήμουν εγώ εκεί, όχι. Θα φύγουμε, και θα φύγουμε”, είπε ο Τζέφρι Τζέιμς. «Αν ήμουν εγώ, θα του αγόραζα ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια».

Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού προέδρου στην Πενσιλβάνια έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην πολιτεία της Βιρτζίνια συνεχίζει να είναι πρώτος ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times / Sienna College. Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα (15.07.2024) διενεργήθηκε στην Βιρτζίνια και την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ κατά την 9η και την 11η Ιουλίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ηγείται με διαφορά τεσσάρων μονάδων στην Πενσιλβάνια 48% έναντι του 44% που συγκεντρώνει ο Τζο Μπάιντεν.

Από την άλλη, στην Βιρτζίνια, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν έχει προβάδισμα βραχείας κεφαλής με 46% έναντι 44% του Τραμπ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ που έγινε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

Στη δημοσκόπηση της Πενσιλβάνια συμμετείχαν 872 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται σε 3,7%. Αντίστοιχα, στη Βιρτζίνια 661 πολίτες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, με το περιθώριο στατιστικού σφάλματος να υπολογίζεται σε 4,2%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι