ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι λόγοι που η μητρότητα είναι τόσο δύσκολη σήμερα

Οι λόγοι που η μητρότητα είναι τόσο πιο δύσκολη σήμερα, Μαρία Καλοπούλου
Mother embracing her baby girl while sleeping,lifestyle concept.Tired concerned mother rocking sleeping baby in kitchen.Portrait of young woman and cute little baby in home interior.Motherhood concept

Η μητρότητα είχε πάντα τα σκαμπανεβάσματα της. Αλλά στη σύγχρονη κουλτούρα, το να είσαι μητέρα φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Για τις μαμάδες που αισθάνονται ότι κάτι έχει γίνει πολύ δύσκολο, δεν είναι απλώς μία σκέψη. Και αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος.

Οι γυναίκες το κάνουν αυτό εδώ και αιώνες, οπότε γιατί μου φαίνεται δύσκολο, αναρωτιούνται. Ποιος είναι ο λόγος που η μητρότητα έχει γίνει πιο δύσκολη από ό,τι παλαιότερα;

Χωρίς διαλείμματα και μετά βίας έχετε χρόνο για τον εαυτό σας; Έλεγχος. Υψηλές προσδοκίες και λίγα περιθώρια αποτυχίας; Διπλός και τριπλός έλεγχος. Απομόνωση; Μοναξιά; Έλεγχος, έλεγχος, έλεγχος!

Και ενώ μπορούμε να καθίσουμε εδώ και να συζητήσουμε γιατί η μητρότητα είναι έτσι όπως είναι, όλοι θέλουμε απλώς να μάθουμε τον καθαρό αληθινό λόγο για τον οποίο η μητρότητα είναι πιο δύσκολη τώρα από ό,τι ήταν παλιά. Και οι ψυχολόγοι έχουν απαντήσεις.

Γιατί η μητρότητα είναι τόσο πιο δύσκολη σήμερα

Όλοι μάς πούλησαν ένα ψέμα: Ότι αν δεν αναπαραγόμασταν μέσα στα όρια μιας πυρηνικής οικογένειας, τα παιδιά μας ήταν προορισμένα να αποτύχουν στη ζωή, ότι χωρίς πατέρα, τα παιδιά μας είχαν μηδενικές πιθανότητες να μεγαλώσουν σε υγιή ή ευτυχισμένα άτομα. Και ακούστε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πατέρες επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού μας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Φτώχεια, «η θετική εμπλοκή τού πατέρα συνδέεται με υψηλότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των παιδιών, μεγαλύτερη σχολική ετοιμότητα, ισχυρότερες μαθηματικές και λεκτικές δεξιότητες, μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια, υψηλότερη αυτοεκτίμηση, λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και μεγαλύτερη κοινωνική ικανότητα από ό,τι διαπιστώθηκε στα παιδιά που δεν έχουν φροντιστές, εμπλεκόμενους πατέρες».

Ωστόσο, αυτή η πυρηνική οικογενειακή δυναμική δεν είναι πάντα δυνατή στην εποχή των υψηλότερων ποσοστών διαζυγίων και των διαφορετικών οικογενειακών δομών. Και είναι κατανοητό, αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλές ανύπαντρες μητέρες να αισθάνονται στενοχωρημένες και ανίκανες ως γονείς.

Πιθανότατα έχετε σκεφτεί: «Απέτυχα ως μητέρα; Στέρησα στον εαυτό μου την “κανονική” εμπειρία μητρότητας; Έπρεπε να ήταν πάντα τόσο δύσκολο»;

Αλλά καταλάβετε αυτό: Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μεγαλώνετε σε μονογονεϊκό νοικοκυριό. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, πολλά παιδιά από μονογονεϊκά νοικοκυριά εξελίσσονται σε ενήλικες που λειτουργούν καλά.

Ωστόσο, το ζήτημα με την ανατροφή των παιδιών σε ένα μονογονεϊκό νοικοκυριό συχνά πηγάζει από άλλους σχετικούς παράγοντες. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής γράφει: «Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι οι απαιτήσεις και το άγχος της μονογονεϊκότητας μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη γονική μέριμνα και στη συνακόλουθη ψυχοκοινωνική ευημερία των νέων, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη μητέρα μόνο γονέα».

Ωστόσο, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Θέλω να πω, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε μαγικά το άγχος που έρχεται με τη μητρότητα, σωστά; Το πρόβλημα δεν είναι οι μόνες μαμάδες – είναι αυτό που κάνουμε στις μαμάδες ανεξάρτητα από το αν είναι σύντροφοι

Όπως λένε οι ψυχολόγοι: Εδώ είναι το πραγματικό κομβικό σημείο. Το θέμα δεν είναι οι πυρηνικές οικογένειες. Το θέμα είναι ότι ένα σωρό άλλες γυναίκες, μεγαλύτερες γυναίκες που μας λένε, χαλαρώστε, χαλαρώστε! Και αυτές μπορεί να είναι οι αδερφές σας και οι μητέρες σας που θέλουν να σας βοηθήσουν.

Ναι, υποτίθεται ότι βασιζόμαστε σε άλλες γυναίκες για να βοηθήσουν στην ανατροφή των παιδιών μας. Σε ένα κοινοτικό περιβάλλον, υποτίθεται ότι νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και ανεβάζουμε ο ένας τον άλλον. Να πούμε ο ένας στον άλλο «ηρέμησε και όλα θα γίνουν».

Και η ανατροφή των παιδιών σε ένα κοινοτικό περιβάλλον μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι η βοήθεια στη φροντίδα των παιδιών, η ύπαρξη ενός ασφαλούς και μη επικριτικού χώρου για να μοιραστείτε τις αγωνίες σας και η παροχή στα παιδιά σας ενός πλούσιου και διαφορετικού κοινωνικού δικτύου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι κοινότητες μπορούν επίσης να παρέχουν στους γονείς πόρους και στρατηγικές για να βοηθήσουν στην ανατροφή των παιδιών τους. Άρα, η φράση «Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδί», δεν είναι εντελώς αναληθής.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η μητρότητα είναι τόσο δύσκολη. Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με το πώς τα έχουμε περιπλέξει όλα. Εξάλλου, δεν είναι περίεργο γιατί είμαστε τόσο αγχωμένοι, όταν μας έχουν δοθεί πάρα πολλές επιλογές.

Από τη φόρμουλα για μωρά και τα στυλ γονικής μέριμνας, μέχρι το καλύτερο εκπαιδευτικό υλικό για χρήση — η ανατροφή των παιδιών έχει γίνει λίγο πολύ περίπλοκη. Λοιπόν, ορίστε τι πρέπει να κάνουμε: να διαλέξουμε δύο επιλογές και να αφήσουμε όλα τα άλλα να πάνε. Πείτε, «Ή κάνουμε αυτό ή εκείνο».

Υποτίθεται ότι μεγαλώνουμε τα παιδιά σε έναν πιο απλό κόσμο

Εκεί που το παιδί έχει μόνο δύο επιλογές, να παίξεις με την μπάλα ή να παίξεις με το λάστιχο. Ναι. Αυτό είναι. Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Όπως κι εμείς, είχαμε όταν μεγαλώναμε. Αλλά για άλλη μια φορά, κάναμε τη γονική μέριμνα – και κατ’ επέκταση τη μητρότητα – πολύ περίπλοκη. Έτσι, αν θέλουμε να κάνουμε τη μητρότητα πιο εύκολη, πρέπει να ξεκινήσουμε, αρχικά, αφαιρώντας τα πράγματα που την περιπλέκουν.

Τέρμα το άγχος και η περιήγηση σε εκατοντάδες διαφορετικά βρεφικά παρασκευάσματα ή πάνες. Κρατήστε το απλό και έχετε δύο επιλογές. Έχετε δύο επιλογές βρεφικής φόρμουλας ή δύο επιλογές πάνες και κρατήστε το έτσι.

Θυμηθείτε, δεν έχουμε σκοπό να μεγαλώνουμε μόνες μας παιδιά. Και η πραγματικότητα είναι ότι η ανατροφή ευτυχισμένων και υγιών παιδιών δεν ανήκει μόνο στην πυρηνική οικογένεια. Ναι, αυτό που κάνει καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα και αν το παιδί σας είναι χαρούμενο ξεκινά με την αγάπη, την υποστήριξη και την κοινότητα που του παρέχετε στο σπίτι.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx