Η αντιπολίτευση ζητεί διευκρινίσεις για το χακάρισμα στο Κτηματολόγιο

Συναγερμός στις ΗΠΑ – Πως χάκερ διείσδυσαν στα άδυτα κρατικών υπηρεσιών και εταιρειών, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

​Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί περισσότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση για το χακάρισμα στο Κτηματολόγιο, καθώς υπάρχει ο φόβος να τροποποιήθηκαν κάποια αρχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί, επίσης, κριτική για τα κενά ασφαλείας. Δεν θέτει πάντως ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους κατόχους ακινήτων και για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο δεν ενημερώνει, αν μέσα στα 1,3 γκιγκαμπάιτ που εξήχθησαν από τους χάκερς είναι και προσωπικά στοιχεία και δεδομένα που δεν πρέπει να έχει στα χέρια του κανείς πέραν του άμεσα ενδιαφερόμενου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Η ανακοίνωση του Κτηματολογίου αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε κλοπή δεδομένων πάρα 1.2Gb administrative δεδομένων και εγγράφων. Είναι όμως κρίσιμο το ερώτημα αν υπήρξε οποιαδήποτε τροποποίηση αρχείων και δεδομένων καθώς είχαν πρόσβαση οι δράστες σε τερματικά του συστήματος.

»Ζητάμε από το υπουργείο να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, για τους ελέγχους Security Audit Reports που έχουν πραγματοποιηθεί για τα συστήματα του Κτηματολογίου μέχρι σήμερα.

»Να αναφερθούν με λεπτομέρεια οι κείμενοι κανονισμοί και τα ψηφιακά εργαλεία ασφαλείας των Ψηφιακών Συστημάτων του Κτηματολογίου, συγκρινόμενοι με το κατά πόσον είναι συμβατοί με τις διεθνείς πρακτικές καθώς και με τους κανονισμούς λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος που θεωρητικά είναι το ασφαλέστερο.

»Η όλη υπόθεση της ευκολίας και των αποτελεσμάτων, έστω πενιχρών σε πρώτη όψη, αυτών των επιθέσεων, καταδεικνύει ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας υπολειτουργούσαν πολύ σοβαρά. Υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτά τα κενά ασφαλείας; Θα αποδοθούν ευθύνες; Έχει ξεκινήσει διερεύνηση για την εύρεση των ενόχων της επίθεσης με ανάθεση σε ομάδα experts με βάση τα ψηφιακά ίχνη των επιθέσεων;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι