ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ευτυχία του να μην είσαι πικρόχολος

Η ευτυχία του να μην είσαι πικρόχολος, Μαρία Καλοπούλου
Carefree senior citizens having fun while standing together in a park. Group of cheerful senior friends wearing colourful casual clothing. Happy elderly people enjoying life after retirement.

Μερικές φορές μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να γίνεται πιο «σφιχτός» και πιο θυμωμένος, έτοιμος για πικρόχολα σχόλια και παρατηρήσεις. Και από την άλλη , βλέπετε πικρία σε πολλούς ανθρώπους που γνωρίζετε. Είναι μία τάση που φαίνεται στην καθημερινή ζωή αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία δεν θέλετε να είστε μέρος ούτε να γίνεται τέτοιος τύπος. Στο τέλος, η υγεία σας θα υποφέρει και θα χάσετε την ευτυχία σας. Εδώ είναι 8 αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δεν πικραίνουν τους άλλους.

Ποια είναι τελικά τα χαρακτηριστικά και οι τρόποι των ανθρώπων που δεν «στάζουν χολή» σε κάθε τους κουβέντα ή κίνηση;

 

1. Αναλαμβάνουν την ευθύνη

Η πικρία είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας «θύματος». Δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας στο έλεος των ανθρώπων και του κόσμου γύρω σας και να είστε ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι ταυτόχρονα.

Θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι και πολύ λιγότερο πικρόχολοι, όταν σταματήσετε να κατηγορείτε τους άλλους και την «κακούργα τη ζωή».

Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο και να μην κατηγορήσετε ποτέ τους άλλους για την κατάστασή σας ή τους πόνους σας. Όλα όσα έχετε στη ζωή σας προκύπτουν από μια σειρά επιλογών που κάνετε. Εναπόκειται σε σας, οπότε σταματήστε να γκρινιάζετε.

2. Καταλαβαίνουν ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι

Οι πιο πικρόχολοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι διαφορετικοί από τους άλλους και, εξαιτίας αυτού, αισθάνονται απομονωμένοι. Δεν τους καταλαβαίνουν ποτέ, γιατί είναι μια ιδιαίτερη «μοναδική» περίπτωση. Τι άθλιος τρόπος ζωής.

Πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να βλέπετε τον εαυτό σας σε όλους, ανεξάρτητα από την πολιτική, τις προτιμήσεις ή το χρώμα των μαλλιών τους. Ο ανθρώπινος πόνος έχει τις ρίζες του κυρίως στην ιδέα ότι είσαι αποκομμένος από τους άλλους.

Η κατάθλιψη είναι ένα σύμπτωμα του αισθήματος της αποσύνδεσης. Δείτε την πνευματική σύνδεση που έχουμε με τα πάντα και θα γίνετε καλύτεροι όσο μεγαλώνετε.

3. Διατηρούν μία ανάλαφρη… καρδιά

Ένα αναιδές μικρό μυστικό κρύβεται εν μέρει στην εργαλειοθήκη σας: Λέγεται παίρνω τη ζωή ανάλαφρα. Η ζωή γίνεται πιο περίπλοκη διαφορετικά.

Ό,τι κι αν σας στενοχωρεί, πρέπει να αναπτύξετε την ικανότητα να είστε χαλαροί και ανάλαφροι με όλα αυτά. Χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αγνοείτε τις καταστάσεις γύρω σας.

Σημαίνει αποδοχή, εάν δεν μπορεί να αλλάξει. Σημαίνει να χαμογελάς μπροστά στις αντιξοότητες. Σημαίνει να σηκώνεις τους γύρω σου, ακόμα κι αν τα πράγματα γίνονται αληθινά δύσκολα.

4. Έχουν δυσανεξία σε άθλιες σκέψεις

Οι άνθρωποι που παραμένουν ευτυχισμένοι και υγιείς στη ζωή τους δεν είναι απαραίτητα ευλογημένοι με άνετο περιβάλλον και λίγα προβλήματα στη ζωή τους. Αυτό είναι ένα όνειρο… απατηλό.

Όλοι έχουμε προβλήματα, ανεξάρτητα από το πόσο «προνομιούχοι» είμαστε εξωτερικά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η σχέση σας με τις σκέψεις σας.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κατανοούν τη δύναμη των σκέψεων. Αρνούνται να πιστέψουν ότι όλα είναι άσχημα. Δεν ενοχλούνται όταν τους επιβραβεύουν. Απλώς αφήνουν τις σκέψεις να έρθουν. Και μετά αφήνουν τις κακές σκέψεις να φύγουν. Αυτό είναι θετικότητα. Αυτό είναι ευτυχία.

5. Παραμένουν περίεργοι

Φανταστείτε να αρχίσετε να μεγαλώνετε και το «κουτί της περιέργειάς» σας να είναι άδειο. Καλή τύχη με αυτό. Οι άνθρωποι με τη λάμψη στα μάτια τους διατηρούν μια περιέργεια για τη ζωή. Αυτό δεν περιορίζεται στην «ειδικότητα» τους. Όχι.

Η περιέργεια κρατά το μυαλό σας νέο και ενεργό. Το να νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα και να τελειώνεις με τη μάθηση είναι αργός θάνατος.

Διατηρούν ένα είδος παιδικής περιέργειας ανοιχτό και παρόν για όλα τα πράγματα. Διαβάζουν πολύ. Κάνουν ερωτήσεις. Βλέπουν ντοκιμαντέρ. Μιλούν με τους αντιληπτούς εχθρούς τους.

Αναπνέουν όταν ενεργοποιούνται αντί να φύγουν αμέσως ή να μην ακολουθήσουν. Νοιάζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους και τι προκαλεί τα πράγματα να συμβαίνουν με τον τρόπο που συμβαίνουν.

6. Ελαχιστοποιούν την κριτική

Μερικοί άνθρωποι θα σας πουν να σταματήσετε να κρίνετε εντελώς. Αλλά η κριτική είναι μια ουσιαστική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και της ικανότητάς μας να επιβιώσουμε. Αν δεν κρίνω, δεν μπορώ να ξέρω αν κάτι είναι απειλή.

Αλλά εδώ είναι που η κριτική αρχίζει να καταστρέφει την ψυχή και επηρεάζει την ευτυχία: Επικρίνουμε υπερβολικά πράγματα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας.

Εάν δεν είναι απειλή και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι ‘αυτό, αφήστε τις κρίσεις σας γιατί θα σας… πικρίσει. Κρίνε και κάνε κάτι γι’ αυτό ή άσε το γρήγορα.

7. Βλέπουν το μάθημα σε όλες τις δυσκολίες

Οι πιο πληγωμένοι άνθρωποι βιώνουν δυσκολίες και αποτυχίες στη ζωή τους – όπως όλοι οι άλλοι – αλλά κάνουν ένα πράγμα που τους εξασφαλίζει ότι αναπτύσσουν αυξανόμενο άγχος. Αποτυγχάνουν να δουν το μάθημα.

Βλέπουν την οπισθοδρόμηση ως περαιτέρω επιβεβαίωση μιας βάναυσης ύπαρξης. Κι έτσι γίνονται πικρόχολοι. Αντίθετα, δείτε την προσωπικότητα κάποιου που αντιστέκεται στις κακουχίες. Πρέπει να είστε «ρευστή». Το να είσαι σαν το νερό σημαίνει να βρίσκεις αξία στην πρόκληση. Άμεση αναβάθμιση ζωής.

8. Έχουν κυριαρχήσει στο εγώ τους

Το μεγάλο πρόβλημα σε πολλούς που μεγαλώνουν είναι η συσσώρευση δυσαρέσκειας γύρω από τις «αδικίες» που τους κάνουν άλλοι. Έχουν μια ανθυγιεινή σχέση με το «εγώ».

Το εγώ είναι η ιδέα που έχουμε στο μυαλό μας για το ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε. Είναι μια εικόνα που μπορούμε να ακονίσουμε με τα χρόνια χρησιμοποιώντας αναμνήσεις, σκέψεις και εμπειρίες.

Το Εγώ είναι απαραίτητο. Μπορεί να μας πυροδοτήσει και να μας οδηγήσει στο να θέλουμε να δημιουργήσουμε υπέροχα πράγματα. Μας υπενθυμίζει να προσέχουμε τον εαυτό μας και να δείχνουμε όμορφα. Πρέπει όμως να το χρησιμοποιούμε προσεκτικά.

Αλλά οι επιτήδειοι ανάμεσά μας καταλαβαίνουν ότι είναι απλώς μια εικόνα. Δεν είναι πραγματικό πράγμα. Χάνουμε αν βρισκόμαστε εδώ έξω προσπαθώντας να προστατεύσουμε ένα φτιαγμένο concept σε σημείο που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και τη ευτυχία μας στη ζωή μας.

Αν πάρουμε το Εγώ μας πολύ στα σοβαρά και αναπτύξουμε την πεποίθηση ότι έχουμε έναν «εαυτό» που χρειάζεται προστασία, θα χάσουμε τελικά. Δημιουργούμε τον πόνο μας γιατί φτιάχνουμε τα πάντα για τον εαυτό μας.

Όσοι ταξιδεύουν… ελαφρά, απολαμβάνουν τη ζωή τους και σπάνια παίρνουν τα πράγματα προσωπικά, έχουν κυριαρχήσει στον εγωισμό τους. Ξέρουν ότι είναι απλώς ένα εργαλείο για να βρουν την ευτυχία. Δεν είναι σωματικό πράγμα. Όταν μπορείς να είσαι χαλαρός με το Εγώ, θα πας πολύ πιο μακριά.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι