ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τρεις καταστροφικές επιδράσεις των social media

Τρεις καταστροφικές επιδράσεις των social media
Cyberbulling illustration.

Κάθε φορά που νιώθετε πληγωμένες, ένοχες, ανεπαρκείς ή αναστατωμένες για τη ζωή, το σώμα ή τη σχέση σας συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλα άτομα στα social media, η αυτοεκτίμησή σας πλήττεται. Και αν κάποιο κομμάτι σας είναι ευάλωτο, ραγισμένο ή “παραφουσκωμένο”, τότε μπορεί να αισθάνεστε ημιτελείς και η αυτοπεποίθησή σας υποφέρει — και αυτό επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας, κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας σας. Και ναι, είναι τόσο μεγάλη υπόθεση.

Αν και είναι ενθαρρυντικό να συνδέεστε με τον κόσμο με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να είναι εξίσου γρήγορο και εύκολο να ανακαλύψετε ότι διάφοροι τομείς της ζωής σας δεν είναι αυτό που θέλετε ή πάλι απλώς δεν ξέρετε ακόμη τι θέλετε, και αυτό μπορεί να είναι τρομερό.

Το να αισθάνεστε έμπνευση και θετική πυροδότηση από αυτό που βλέπετε στις εφαρμογές κοινωνικών μέσων είναι υπέροχο, αλλά αν αισθάνεστε ότι σας καταθλίβει ή σας αποσυντονίζει, έχει περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο από ό,τι φαντάζεστε. Εδώ είναι 3 συνήθειες στα social media που καταστρέφουν σιγά σιγά τη ζωή σας.

Η αυτοεκτίμησή σας είναι ένα παζλ με τρία εύθραυστα κομμάτια:

1. Συγκρίνοντας τον εαυτό σας

Όταν μαθαίνετε πώς να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το δέρμα σας, συγκρίνετε το σώμα σας με κάποιον πιο αδύνατη, πιο γυμνασμένη ή πιο ελκυστική από εσάς, τότε μπορεί να βλάπτετε την εικόνα του εαυτού σας. Πρέπει να νιώθετε καλά στο πετσί σας! Είναι απολύτως πιθανό να αισθάνεστε υγιείς, χαρούμενες και ολοκληρωμένες ακόμα κι αν δεν μοιάζετε με μοντέλο εξωφύλλου περιοδικού.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας λέγοντας «Αυτό είναι για μένα» όταν βλέπετε κάτι που σας αρέσει ή θέλετε. Το υποσυνείδητό σας λατρεύει τις άμεσες απαιτήσεις, ώστε να μπορεί να μαγνητίσει αυτά τα πράγματα και να τα φέρει στη ζωή σας. Δείτε το σαν να παραγγέλνετε φαγητό σε εστιατόριο. Δεν λέτε απλώς «Φέρε μου δείπνο». Παραγγέλνετε αυτό που θέλετε συγκεκριμένα και αυτό παίρνετε.

2. Να προσποιείσαι ότι είστε κάποια που δεν είστε

Το να φλερτάρετε ή να ποστάρετε κάτι στο διαδίκτυο για να κερδίσετε την προσοχή ή την αποδοχή, αντί να καλλιεργείτε τις πραγματικές, προσωπικές σας σχέσεις μειώνουν τον αυτοσεβασμό σας. Εάν το ένστικτό σας, σας λέει ότι είναι λάθος, είναι λάθος, οπότε σταματήστε να το κάνετε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ικανοποιούν τη βασική ψυχολογική σας ανάγκη για σύνδεση πολύ γρήγορα, αλλά συχνά με το κόστος μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας και την οικογένειά σας — τις πραγματικές συνδέσεις που χρειάζεστε.

Μπορείτε να νιώσετε συνδεδεμένοι, γεμάτοι ενέργεια και δύναμη για να είστε η γυναίκα που προορίζεται να είστε. Δεν χρειάζεται να συμβιβαστείτε με εικονική, παγκόσμια αποδοχή ή επιφανειακό δράμα που παραδίδεται βολικά όλες τις ώρες καθημερινά στο τηλέφωνό σας. Αξίζετε καλύτερα.

Social Media Visualization Concept: Happy Young Woman Uses Digital Tablet Computer in the Office, Social Media Posts, Smiley Faces, e-Commerce Online Shopping Digital Icons Flying Around the Device

3. Βασίζοντας το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας με τα επιτεύγματα των άλλων

Αν νιώθετε υποδεέστερη και ανεπαρκής, όταν βλέπετε κάποιον που είναι πιο ταλαντούχος, να κάνει καλύτερη δουλειά ή να παίρνει καλύτερες αμοιβές ή να έχει διακρίσεις, μπορεί να ρίξει την αυτοπεποίθησή σας σαν να σας χτύπησε… βράχος.

Η αυτοπεποίθηση συνδέεται άμεσα με το πώς νιώθεις για τον εαυτό σου. Οτιδήποτε σας κάνει διαφορετική ή μοναδική είναι εκεί που βρίσκεται η δύναμή σας. Γνωρίστε ποιος είστε, τι πιστεύετε, τις αξίες σας και τι φέρνετε στο τραπέζι. Η αποδοχή του εαυτού σας είναι πιο πολύτιμη από τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου για εσάς. Πάντα.

Φυσικά, υπάρχουν και οι αναρτήσεις που έχουν ωραία αίσθηση κι αυτές μπορούν να τονώσουν τη διάθεση και τη στάση σας. Ωστόσο, αυτά τα αναζωογονητικά μηνύματα αναμειγνύονται με αυτά που μας καταρρακώνουν, μας καίνε και μας πονάνε.

Εάν ο στόχος σας είναι η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης, τότε πρέπει να επιβάλλετε ισχυρά όρια όσον αφορά τις κακές συνήθειες σας στα social media. Ναι, άλλοι άνθρωποι μπορούν να δημοσιεύουν και να πουν ό,τι θέλουν, όπως μπορείτε και εσείς.

Αλλά, εάν είστε συνδεδεμένοι με κάποιον/ους που σας προσβάλλει ή μειώνει τακτικά τη διάθεσή σας, αποσυνδεθείτε από αυτόν. Δεν είναι κατάλληλα πρόσωπα για εσάς. Όπως σε μια σχέση, μερικές φορές, απλά δεν νιώθεις τη χημεία που ψάχνεις.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι