ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μυστικό για “αιώνια νεότητα” κρύβεται στο κόκκινο κρασί

Το μυστικό για "αιώνια νεότητα" κρύβεται στο κόκκινο κρασί, Άντζελα Μολφέτα

Πολύ συχνά γίνεται λόγος για προϊόντα αντιγήρανσης… Κατά πόσο διατηρούν τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά τελευταία γίνεται όλο και περισσότερη αναφορά στη ρεσβερατρόλη, το φυσικό «μόριο της αιώνιας νιότης»! Με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση μοιάζει ως μια πιθανή εκπληκτική πρόταση για μια λαμπερή και νεανική επιδερμίδα. Είναι αλήθεια;

Είναι τυχαίο που το κόκκινο κρασί έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια; Μάλιστα, μέχρι σήμερα, ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί θεωρείται «φάρμακο» για την ενίσχυση του οργανισμού μας χάρη στα φλαβονοειδή, τις πολυφαινόλες και ειδικά στη ρεσβερατρόλη που περιέχει.

Μελέτες αποδεικνύουν πως βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας, σε μερικά είδη καρκίνου, στον έλεγχο της υπέρτασης και τελευταία, στην καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος!

Τι είναι η ρεσβερατρόλη;

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φλαβονοειδές, μια φυτική ένωση που εκτελεί διάφορες προστατευτικές βιολογικές λειτουργίες. Συναντάται στη φλούδα των σταφυλιών, των μύρτιλων, των σμέουρων και των κράνμπερι, καθώς και στα φιστίκια, το κακάο και τη μαύρη σοκολάτα.

Έγινε γνωστή ιδιαίτερα μέσα από έρευνες σχετικά με τη μακροζωία, του καθηγητή του Harvard Dr. David Sinclair, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Time με τους ανθρώπους που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή τη χρονιά του 2014. Ο Sinclair ειδικότερα, προσδιόρισε τον βασικό ρόλο της ρεσβερατρόλης ως ρυθμιστή του ηπατικού μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων σε εργαστηριακά πειράματα.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Η πιο σημαντική ιδιότητα της ρεσβερατρόλης αφορά την αντιοξειδωτική της δράση, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων σε όλο μας το σώμα!

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην παράταση της διάρκειας ζωής των κυττάρων του δέρματος και στη μεγιστοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου!

Όπως επεσήμανε και ο Dr. Sinclair, n ρεσβερατρόλη ελέγχει διάφορες πτυχές του ηπατικού μεταβολισμού ως απόκριση σε θρεπτικά και ορμονικά σήματα, καθιστώντας την απαραίτητη για τη διατήρηση της ενεργειακής ομοιόστασης στο σώμα μας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Τροφές που περιέχουν ρεσβερατρόλη!

Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν πως εάν ακολουθήσουμε μια διατροφή πλούσια σε ρεσβερατρόλη, θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ταυτόχρονα, θα βοηθήσουμε και στην αναζωογόνηση του δέρματός μας και διατήρηση της νεανικής του όψης! Και ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό:

  • Κακάο
  • Κόκκινο κρασί
  • Σμέουρα
  • Φιστίκια
  • Αμερικάνικα φιστίκια
  • Κράνμπερι
  • Σκούρα σταφύλια
  • Βατόμουρα
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Σόγια

Προσοχή! Αυτή η μικρή και αναμφισβήτητα νόστιμη λίστα συνοδεύεται από μια σημαντική παρατήρηση: Για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ικανή ποσότητα ρεσβερατρόλης, ώστε να κερδίσουμε όλα τα θετικά οφέλη, θα πρέπει να καταναλώσουμε καθημερινά μια τεράστια ποσότητα από το καθένα!

Διατροφικά συμπληρώματα ρεσβερατρόλης

Για να λάβει το σώμα μας τα βέλτιστα και ευεργετικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης, χρειάζεται 150 mg την ημέρα! Αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση πολλών καλαθιών γεμάτων σταφύλια ή αμέτρητα ποτήρια κόκκινου κρασιού!

Πέρα λοιπόν, από την προσθήκη στη διατροφή μας των απαραίτητων συστατικών και την κατανάλωση ενός ποτηριού με κόκκινο κρασί είναι καλό να αυξήσουμε την πρόσληψη ρεσβερατρόλης μέσω συμπληρωμάτων. Ιδανικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε το συμπλήρωμα πριν από τα γεύματα για έναν κύκλο θεραπείας τριάντα ημερών.

Ρεσβερατρόλη, το μόριο της αιώνιας νιότης!

Έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τη φωτογήρανση και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τα φαινόμενα της ακμής. Όταν εφαρμόζεται τοπικά και ιδιαίτερα τη νύχτα, η ρεσβερατρόλη αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου, βελτιώνοντας έτσι την ελαστικότητα του δέρματος.

Το πιο δημοφιλές και επιθυμητό όφελος της ρεσβερατρόλης αφορά τα αντιγηραντικά της αποτελέσματα!

Παράλληλα έχει την ιδιότητα να επανορθώνει τις ουλές και τα σημάδια και κάνει το δέρμα μας πιο παχύ και ανομοιογενές. Κάποιες φορές συγκρίνεται λανθασμένα με τη ρετινόλη, όσον αφορά την ικανότητά της να εξομαλύνει τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες, αλλά είναι πολύ λιγότερο αντιδραστική και πιο ενυδατική από αυτό το παράγωγο της βιταμίνης Α.

Συμπέρασμα

Μπορούμε να επιλέξουμε για τη ρουτίνα της ομορφιάς μας προϊόντα περιποίησης εμπλουτισμένα με ρεσβερατρόλη ή να πάρουμε συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο, οι κύριες μελέτες αφορούν κυρίως την υγεία της καρδιάς, τη χοληστερόλη και την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. Και οπωσδήποτε, τα οφέλη της ρεσβερατρόλης δεν αποτελούν δικαιολογία για να αυξήσουμε την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού – ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού την ημέρα θεωρείται η μέγιστη ενδεικτική ποσότητα, σύμφωνα με την Καρδιολογική Εταιρεία!

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι