Πόλεμος με την πολιτική του Γεωργιάδη – Οι γιατροί δεν θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά παρά μόνο για επείγοντα

Γεωργιάδης: Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, πιθανότατα από το φθινόπωρο

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από αύριο μέχρι και την Δευτέρα, δηλώνουν οι γιατροί. Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία.

Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αυτή η αντίδραση είναι η μόνη ενδεδειγμένη πλέον μετά την πεισμώδη στάση του υπουργείου Υγείας έναντι των γιατρών που έχουν ιδιωτικά ιατρεία σε περιοχές με προβληματικά -λόγω έλλειψης προσωπικού- νοσοκομεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι δεν έχει άλλη λύση για να καλύψει τα κενά και οι ιδιωτες αρνούνται να κάνουν εφημερίες σε αυτά με το ζόρι, συνιστώντας στο υπουργείο να δώσει κινητρα για να βρει προσωπικό για τα νοσοκομεία. Το υπουργείο, παρά τις αντιδράσεις, πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβάλει το μέτρο στους ιδιώτες γιατρούς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις «σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε περιοχές που οι Μονάδες υγείας είναι υποστελεχωμένες». Μεταξύ άλλων προβλέπει να τους διακόπτει την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και να τους στερήσει το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογραφησης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές. Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. «Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 θέσεις και οδεύουμε προς τα χειρότερα», είπε.

Την Δευτέρα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας θα συναντηθούν στην Αθήνα ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την απόσυρση της διάταξης. Ο Δημήτρης Βαρνάβας, ΓΓ του ΠΙΣ είπε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και μίλησε για ακραία απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας. «Το σύστημα υγείας χρειάζεται θεσμικα επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά», πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι