ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γεραπετρίτης: Ψέματα ότι υποχωρήσαμε στο επεισόδιο της Κάσου – Το “ευχαριστώ” της Τουρκίας!

Γεραπετρίτης: Ψέματα ότι υποχωρήσαμε στο επεισόδιο της Κάσου – Το "ευχαριστώ" της Τουρκίας!

Τί δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκία για το επεισόδιο στην Κάσο με το ιταλικό ερευνητικό.

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο – το προ τετραετίας τουρκολιβυκό μνημόνιο – είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Άρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε:

«Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Υπήρχε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση, μια κρίση η οποία οδήγησε τους δύο στόλους να βρεθούν στο σύνολό τους στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Μέσα σε 24ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του 24ωρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα. Αν μου επιτρέπετε, όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική στάση αυτή, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας. Και επιπλέον κάναμε τη δήλωσή μας ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Ζώνη. Δυστυχώς, υπάρχει και μια μερίδα του Τύπου, η οποία δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψεύδη», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα βεβαίως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία. Θέλει να έχει έναν ωφέλιμο και παραγωγικό διάλογο. Η Ελλάδα έχει το μυαλό της στην ειρήνη και την ευημερία και όχι στον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία και ιδίως τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας στην Κύπρο. Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έρθουμε και να κάνουμε παραχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία μας και στα οποία υπάρχουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Το τουρκικό “ευχαριστώ”

Η Τουρκία ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφορικά με την παρουσία πολεμικών πλοίων της Άγκυρας νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

Όπως υποστηρίζουν για τα όσα συνέβησαν με τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» στην περιοχή, καθώς παρ’ ολίγον να εξελιχθούν σε μία σοβαρή κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας».

«Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη», αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, υποστηρίζουν προκλητικά ότι το πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας, ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας προφανώς πως η θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ΣΕΑ

Αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο περιλαμβάνει το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην έκτη παράγραφο του ανακοινωθέντος «σημειώνεται ότι το κλίμα ειρήνης, ηρεμίας και ασφάλειας που επικρατεί σε ολόκληρη την Κύπρο εδώ και μισό αιώνα χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση που διεξήγαγε η Τουρκία στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και υπό την ιδιότητά της ως εγγυήτριας χώρας έχει αναμφισβήτητα επιβεβαιώσει ενώπιον της Ιστορίας τη νομιμότητα και την επιτυχία της επιχείρησης».

Στην ίδια παράγραφο προστίθεται ακόμη: «Τονίζεται ότι θα διατηρηθεί η αποφασιστική μας στάση για την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμης διεθνούς θέσης του τουρκοκυπριακού λαού και της αναγνώρισης της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως ισότιμου μέλους της διεθνούς κοινότητας».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην έβδομη παράγαφο του ανακοινωθέντος σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής: «Τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα το διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας.

Χακάν Φιντάν

Το σκηνικό έντασης ανοιχτά της Κάσου, αναλύουν σήμερα Πέμπτη τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ στο ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας την τουρκική αδιαλλαξία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, στο ερώτημα αν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, ο υπουργός Φιντάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς με την Λιβύη, όπως ξέρετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».

Ερωτώμενος για την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ο Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε τα εξής: «Το κυπριακό ζήτημα είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, όπως γνωρίζετε. Εκεί, από το 1960, ιδιαίτερα μεταξύ 63-74, διαπράχθηκαν μεγάλες θηριωδίες εναντίον της τουρκικής κοινότητας από τις συμμορίες της ΕΟΚΑ. Εκεί προσπάθησαν να εκτοπίσουν τους Τουρκοκυπρίους».

«Το 1974, πραγματοποιήθηκε η ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’ (δλδ η εισβολή) της Κύπρου. Από τις 20 Ιουλίου 1974, επικρατεί ειρήνη στο νησί, και έκτοτε δεν έχει πεθάνει κανείς. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο. Δηλαδή, λόγω της παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά. Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε στρατιώτες στο νησί. Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή. Έχουμε χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκεί βρίσκονται διάφορες δυνατότητες μας, εκεί βρίσκονται και τα πλοία μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές μας δραστηριότητες εκεί» διεμήνυσε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Δήλωση Δημήτρη Μάντζου, Βουλευτή Επικρατείας & υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Η πρόκληση έντασης στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης, Κάσου και Καρπάθου, εξαιτίας της εκεί παρουσίας πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων, με αφορμή τη διενέργεια εργασιών πόντισης καλωδίων από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume», αποτελεί την τελευταία, χρονικά, απόπειρα της Άγκυρας να επιβάλει επί του πεδίου το παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Ιδίως με δεδομένο ότι οι εργασίες διενεργήθηκαν εντός του εύρους των χωρικών υδάτων και, σε κάθε περίπτωση, εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, όπως αυτή έχει επισήμως οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Η σημερινή, δε, ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία απευθύνονται ευχαριστίες σε Ελλάδα και Ιταλία που σεβάστηκαν τις θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες δήθεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Τουρκίας, καθιστά πλέον επείγουσα και επιτακτική την ανάγκη παροχής απαντήσεων από την Κυβέρνηση σε συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Σε ποιες ενέργειες προέβησαν ο Πρωθυπουργός και τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης και τη μελλοντική αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της χώρας;
  • Πώς κοινοποιήθηκαν τα γεγονότα αυτά σε διεθνείς οργανισμούς, ιδίως στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ;
  • Ποια τα επόμενα βήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης στον διάλογο με την Τουρκία, όταν η Διακήρυξη των Αθηνών παραβιάζεται πλέον καθημερινά, όχι μόνο με εμπρηστική ρητορική αλλά και με παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;
  • Επισημαίνουμε ότι από την πλευρά μας, σε χρόνο άμεσο μετά την εκδήλωση της νέας τουρκικής πρόκλησης, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απέστειλαν επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας J. Borrell, με την οποία ζητήθηκε η αποδοκιμασία των ενεργειών της Άγκυρας και η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

HURRIYET: «Η διπλωματία απέτρεψε την κρίση στο Αιγαίο»

«Ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τις αυθάδεις δηλώσεις των Ελλήνων ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια και Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, η απόπειρα της Ελλάδας να παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα έχει προκαλέσει ένταση. Η ένταση ξεκίνησε όταν η ελληνική πλευρά κήρυξε NAVTEX και έστειλε στην περιοχή το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Levoli για να πραγματοποιήσει μελέτες για την πόντιση υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου μελλοντικά. Η Τουρκία εξέδωσε αντι-ΝAVTEX. Η Τουρκία αντέδρασε επειδή η περιοχή που ανήγγειλε η Ελλάδα ορίζοντάς την ως ερευνητική ζώνη βρισκόταν εν μέρει εντός της ζώνης θαλάσσιας δικαιοδοσίας που είχε υπογράψει με τη Λιβύη το 2020».

Η Τουρκία απάντησε στέλνοντας 5 πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου επιχειρήθηκε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα επιχείρησε να ανταπαντήσει στέλνοντας στην ίδια περιοχή 2 πολεμικά πλοία και ένα πλοίο του Λιμενικού Σώματος. Η ένταση που ξεκίνησε τη Δευτέρα λύθηκε το βράδυ της Τρίτης χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, ως αποτέλεσμα της έντονης διπλωματικής κίνησης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

“Τα «κόκκινα τηλέφωνα» (απευθείας γραμμές επικοινωνίας) ενεργοποιήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο. Τις βραδινές ώρες Τρίτης έφτασε στην Αθήνα η είδηση ότι «η κατάσταση ηρεμεί». Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στην τηλεόραση του Open: «Το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 04.00 σήμερα το πρωί (Τετάρτη), οι οποίες ξεκίνησαν στις 23.00 το βράδυ της Τρίτης. Όπως φαίνεται, έχουν ενεργοποιηθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο”.

SOZCU: «Το πλοίο που προκάλεσε ένταση στη Μεσόγειο αποχώρησε»

«Η ένταση που σήμανε συναγερμό στο τουρκικό ναυτικό στη Μεσόγειο έληξε. Το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», το οποίο πραγματοποιεί εργασίες στο βυθό της θάλασσας για τη σύνδεση της ‘Νότιας Κύπρου΄ και της Κρήτης με ηλεκτρικά καλώδια, είχε ξεκινήσει τις εργασίες του στα ανοιχτά της νήσου Κάσου προηγούμενο βράδυ. Όταν το πλοίο, το οποίο συνοδευόταν από ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, έφτασε πλησιάζοντας πολύ κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα [sic], τουρκικά πολεμικά πλοία μετέβησαν επίσης στην περιοχή και άρχισαν να το παρακολουθούν. Η ένταση αυξήθηκε με την Ελλάδα να στέλνει επιπλέον πλοία. Ανακοινώθηκε ότι το Ievoli Relume αποχώρησε χθες το βράδυ από την περιοχή χωρίς να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εργασιών που είχε ανακοινωθεί και πήγε στην Κρήτη. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία επίσης αποχώρησαν από την περιοχή».

MILLIYET: «Δεν δόθηκε περιθώριο για παραβίαση στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα»

«Στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα δύο σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την καταγραφή από την Τουρκία των συνόρων της υφαλοκρηπίδας καθώς και την ‘εφαρμογή κράτους. Οι εργασίες του ιταλικού πλοίου πόντισης καλωδίων C/S Teliri στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα καλώδια μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της ‘Ε/Κ διοίκησης Κύπρου’ και της Ελλάδας είχαν προκαλέσει ένταση με Navtex στα τέλη Ιουνίου».

«Παρόμοια ένταση σημειώθηκε και αυτή την εβδομάδα. Το υπό ιταλική σημαία πλοίο με την ονομασία Ievoli Relume είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει ερευνητικές δραστηριότητες για τη σχεδιαζόμενη ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Ο Σταθμός Ηρακλείου της Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας δημοσίευσε με μια Navtex στις 22 Ιουλίου τις συντεταγμένες της περιοχής όπου το πλοίο Ievoli Relume θα πραγματοποιούσε έρευνες στις 23-24 Ιουλίου».

«Κατόπιν αυτού, στη Navtex που εξέδωσε ο Σταθμός της Αττάλειας στις 01.30 της 23ης Ιουλίου, τονίστηκε ότι μέρος της εν λόγω περιοχής βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον το Τ/Πολεμικό Ναυτικό έστειλε 5 πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, πήρε την απόφαση να στείλει περιπολίες του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή. Καθώς οι εξελίξεις συνεχίζονταν, υποβλήθηκε αίτηση στις τουρκικές αρχές για το ιταλικό πλοίο. Κατόπιν αυτού, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex στις 23.07 το βράδυ της Τρίτης (23 Ιουλίου) και ανακοίνωσε τις συντεταγμένες της γραμμής όπου το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι