Θα κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ η διαγραφή Πολάκη και πόσο;
26/07/2024Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μακρύ χρονικό μιας προαναγγελθείσας απομάκρυνσης η διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι οι πρώην σύντροφοί του, του αναγνώριζαν ότι στην ουσία των κατά καιρούς τοποθετήσεών του έχει δίκιο, καθώς επίσης ότι γνώριζε τα θέματα και έκανε αντιπολίτευση, εντούτοις η ενίοτε απρεπής συμπεριφορά του δεν ήταν υπερασπίσιμη και πολλές φορές έφερνε σε δύσκολη θέση το κόμμα και την ηγεσία του. Οι εξάρσεις του Πολάκη έριχναν βαριά σκιά στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μία διαρκής υπόμνηση για το ήθος και το ύφος της Αριστεράς.
Μισό βήμα για την διαγραφή είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας πέρυσι, ωστόσο οι επικείμενες τότε εκλογές και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος τον υποχρέωσαν να μην το ολοκληρώσει. Τελικά η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι ήταν η φραστική του επίθεση κατά της συνεργάτιδας του Άδωνη Γεωργιάδη και κυρίως η αντίδραση και το κλάμα της Αθηνάς Λινού. Ορισμένοι ήδη λένε πως “ότι δεν τόλμησε ο Τσίπρας, τελικά το έκανε ο Κασσελάκης”, καθώς επίσης ότι “με την διαγραφή γίνεται πρόεδρος”.
Ότι ανεβαίνει-κατεβαίνει
Αφού επιβίωσε από την σύγκρουση του με τον Αλέξη Τσίπρα, με την αλλαγή της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. ο Πολάκης βγήκε ενισχυμένος, καθώς πιστώθηκε την εισήγηση και προώθηση και την στήριξη του Στέφανου Κασσελάκη στη μάχη της ηγεσίας. Ο Κασσελάκης τον έκανε αρχικά συντονιστή των τομεαρχών, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση ενίων βουλετών, μεταξύ των οποίων και της Όλγας Γεροβασίλη που δεν τον είχε ψηφίσει. Το γυαλί όμως με τον Κασσελάκη ράγισε όταν τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και ήταν απών κατά την ψήφιση του.
Ο Κασσελάκης όμως δεν τον διέγραψε, παρότι είχε βάλλει θέμα κομματικής πειθαρχίας, τον έβγαλε όμως από το σχήμα των τομεαρχών. Το επόμενο επεισόδιο ήταν όταν καθύβρισε την γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και ανάγκασε τον Κασσελάκη να ζητήσει συγγνώμη για λογαριασμό του. Ο κ. Πολάκης έδειξε τότε να τραβάει το σκοινί, καθώς επέμεινε στην θέση του, παρά την συγγνώμη του αρχηγού του
Με δεδομένο το βεβαρυμμένο ιστορικό του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε το ερώτημα πόσο θα τον ανεχτεί ο Κασσελάκης και πόσο θα το τραβήξει ο Πολάκης. Φυσικά πίσω από την ανοχή που του έδειξαν πρώτα ο Τσίπρας και στην συνέχεια ο Κασσελάκης υπάρχει το πραγματικό στοιχείο της αποδοχής που απολαμβάνει ο Πολάκης σε ένα σημαντικό ποσοστό των μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Κασσελάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, σχετικά με το ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε δείξει ότι αυτόν που υπολογίζει περισσότερο ήταν ο Πολάκης.
Ενδεικτικό της αποδοχής που απολαμβάνει ο κ. Πολάκης είναι η στάση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι διχασμένοι και είναι πραγματικά πάρα πολλοί που θεωρούν άδικη την διαγραφή του και δηλώνουν ότι είναι μαζί του.
Βαρύ κλίμα
Το κλίμα στο γραφείο του προέδρου του κόμματος στην Βουλή ήταν βαρύ αμέσως μετά την διαγραφή. Άλλωστε οι εναπομείναντες συνεργάτες του Κασσελάκη, μέχρι πριν από λίγο καιρό συνεργάζονταν και με τον Πολάκη και είχαν καλή σχέση μαζί του. Ο ίδιος ο Κασσελάκης πάντως δεν του τηλεφώνησε πριν την διαγραφή. Αντίθετα συνεννοήθηκε με τον Σωκράτη Φάμελλο, που ανακοίνωσε την απομάκρυνση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα από το βήμα της Ολομέλειας. Όμως, μετέπειτα, στο κλείσιμο της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματος, ο Κασσελάκης προχώρησε σε μία χαρακτηριστική αναφορά: «Ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν και όρια», δηλώνοντας πως του ήταν δύσκολη η απόφαση της διαγραφής.
Μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τα αισθήματα ήταν διχασμένα. Ορισμένοι δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους για την απομάκρυνση και το κόστος που έχει. Δίχως να μπορούν να υπερασπιστούν τον Πολάκη, εντούτοις θα προτιμούσαν μία διαφορετική εξέλιξη. Αρκετοί όμως ήταν ανακουφισμένοι με το σκεπτικό ότι επιτέλους ελήφθη η απόφαση, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, αφού τα συνεχή παραπτώματα του Πολάκη έθεταν σε μόνιμη βάση το ερώτημα για το ήθος και το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση ο Πολάκης έχει ένα πιστό κοινό υποστηρικτών του και η απομάκρυνση του θα στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν μάλιστα προχωρήσει σε δικό του πολιτικό σχήμα, όπως φημολογείτο ως ενδεχόμενο εδώ και καιρό, τότε θα έχει και δημοσκοπικό και εκλογικό κόστος. Πάντως, ακόμη και μετά την σύγκρουσή του με τον Κασσελάκη για το θέμα των ομοφυλοφίλων, ο Πολάκης δεν είχε περάσει στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ασκούσε κριτική ή στήριζε κατά περίπτωση τις θέσεις του προέδρου του κόμματος. Ακόμη και στην Κεντρική Επιτροπή η τοποθέτησή του ήταν πολιτική και περισσότερο έβαλε κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, παρά έπαιρνε αποστάσεις από τον πρόεδρο του κόμματος. Η απομάκρυνσή του στερεί έναν ακόμη βουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έτσι μένει με 35 και τον αποδυναμώνει και αντιπολιτευτικά. Ακόμη και στο επίμαχο επεισόδιο, του αναγνώρισαν ότι η τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία ήταν ουσιαστική και με επιχειρήματα.
Προσωρινή εκτόνωση
Σε ένα άλλο επίπεδο η διαγραφή Πολάκη λειτουργεί εκτονωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το τελευταίο επεισόδιο αμφισβήτησης του προέδρου που εκτυλίχθηκε στην συνεδρίαση της ΚΟΕΣ την περασμένη Τρίτη. Ο Κασσελάκης έχασε την ψυχραιμία του και είπε στα μέλη “όποιος δεν του αρέσει να φύγει”. Η σύγκρουση ήταν τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό. Αφορούσε αποφάσεις που έχει ήδη λάβει η Κεντρική Επιτροπή για την διεξαγωγή του Συνεδρίου και δεν μπορεί να τις αλλάξει ο Γιάννης Ραγκούσης και η Όλγα Γεροβασίλη, με τον Σωκράτη Φάμελλο στην συνεδρίαση ενός ολιγομελούς και με αρμοδιότητες για τα διαδικαστικά οργάνου.
Η υπερ-αντίδραση όμως του Κασσελάκη το μετέτρεψε σε μείζονα εσωκομματική κρίση. Ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου ήταν απλώς η αφορμή, η αιτία είναι η αμοιβαία δυσπιστία στις σχέσεις μεταξύ του Κασσελάκη και των στελεχών και κυρίως των βουλευτών του κόμματος. Τα περισσότερα στελέχη κυρίως οι λεγόμενοι “τσιπρικοί” δεν έχουν αποδεχθεί ακόμη τον Κασσελάκη ως αρχηγό, πολύ δε περισσότερο μετά τις κινήσεις αμφισβήτησης του Τσίπρα που κινείται προς μία ρευστοποίηση της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να επανέλθει. Καθώς όμως δεν μπορούν να να τον αμφισβητήσουν περιορίζονται σε έναν διαρκή εσωκομματικό πόλεμο φθοράς που πατά επάνω στις άστοχες πολλές φορές ενέργειες και στις γκάφες του Κασσελάκη.
Μοιάζει να λειτουργούν με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει το κόμμα του Κασσελάκη και πως προτιμότερο να διαλυθεί. Από την πλευρά του ο Κασσελάκης θα τους διέγραφε ευχαρίστως, εάν δεν είχε την ισχνή πια κοινοβουλευτική δύναμη των 35 πλέον βουλευτών. Κάπως έτσι διαχειρίζονται την απειλή της περαιτέρω αποδυνάμωσης που θα του στερήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπεραντιδρώντας όταν νιώθει να απειλείται προσωπικά, τους είπε στην συνεδρίαση της ΚΟΕΣ “όποιου δεν του αρέσει ας φύγει”. Το ερώτημα εδώ είναι ποιοι θα θυσιαστούν; Η ψυχική ενότητα όμως έχει διαρραγεί και δύσκολα θα αποκατασταθεί.
Η διαρκής εσωστρέφεια πάντως έχει κουράσει και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο τους ψηφοφόρους. Όπως διαπιστώνουν αρκετοί βουλευτές, “οι ψηφοφόροι αρχίζουν και μας εγκαταλείπουν, κοιτάζοντας προς το ΠΑΣΟΚ”. Μία αλλαγή ηγεσίας εκεί μπορεί να ανατρέψει το ισχνό προβάδισμα που ακόμη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον κόσμο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.